Tekst KAP Saminna van den Bulk
Foto SGT Jasper Verolme

Luchtmobiel test nieuwe radio’s en blue force tracking-systeem

Defensie start het ene na het andere innovatieproject. Het Commando Landstrijdkrachten heeft er zelfs een speciale sectie voor: de afdeling Innovatie. In deze rubriek belicht dit e-zine bijzondere trajecten die deze groep initieert of ondersteunt. Ditmaal een kijkje in Bold Quest, waarbij landmachters in de Verenigde Staten experimenteerden met software voor blue force tracking en nieuwe radio’s. 

De klapperende rotorbladen van de Amerikaanse Osprey overstemmen abrupt de natuurgeluiden uit het oefengebied van Camp Lejeune in North Carolina. De uitstijgende militairen van 11 Luchtmobiele Brigade wacht een duidelijke opdracht. Verplaats door de prikkelbossen naar ‘Combat Town en zuiver het oefendorp van de vijand. Weinig nieuwigheden voor de militairen in deze missie, ware het niet dat ze zijn uitgerust met nieuwe systemen. Een klein schermpje ‘op de man’ biedt hen volledig inzicht in het operatiegebied en waar de verschillende eenheden zich bevinden.

Links een militair knielend met bepakking in de bossen in de avondzon en rechts drie militairen van luchtmobiel zuiveren het oefendorp. Met getrokken lange wapens bewegen ze rond het gebouw.
Optreden met de nieuwe systemen ‘op de man’.

Voor morgen en overmorgen

Het is een van de experimenten tijdens Bold Quest. “2 weken lang trainen militairen met allerlei innovatieve systemen en software”, vertelt majoor Erik, technical lead Ground Situational Awareness (SA). Het programma FOXTROT zorgt in het komende decennium voor de modernisering van tactische landgebonden communicatiesystemen. “We onderzoeken daarom nu wat er vandaag technisch mogelijk is om onze collega’s te ondersteunen. Zo vinden we antwoord op de vraag wat we morgen en overmorgen nodig hebben voor het gevecht.”

‘Wat hebben we morgen en overmorgen nodig voor het gevecht?’

Eén van die beproevingen is software voor blue force tracking. In een klein scherm zien militairen een satellietplaatje van het operatiegebied. Kleine bewegende punten geven aan waar welk team zich bevindt. Het biedt de militairen een soort digitale ‘360’. Ondertussen kan de gevechtsleiding op afstand meekijken.

Een scherm hangt aan het OPS-vest van de militair. Het scherm is niet zichtbaar.
“Anders dan gemechaniseerde en gemotoriseerde eenheden hebben wij geen voertuigen met een ingebouwd battle management system (BMS). Alles gebeurt uitgestegen of te voet.”

Voor ieder niveau

Het is een grote sprong voorwaarts, merkt kapitein Liam van 11 Brigade Verkenningseskadron. “Anders dan gemechaniseerde en gemotoriseerde eenheden hebben wij geen voertuigen met een ingebouwd battle management system (BMS). Alles gebeurt uitgestegen of te voet. Deze software biedt ons meer situational awareness. Iets waar je niet zonder kan tijdens een militaire operatie. Daarbij kan je binnen het systeem berichten aan elkaar sturen en bijvoorbeeld routes inladen.” De informatie wordt binnen een gesloten ‘communicatiebubbel’ verzonden. “Het maakt dat onze footprint in het elektromagnetische spectrum een stuk kleiner is. Hierdoor kan de vijand je minder snel vinden.”

Een radio met antenne, geknoopt op de rug van een militair.
‘Grote sense of urgency’ om met nieuw radiosysteem te komen.

Nieuwe radio’s versturen info in eigen ‘bubbel’

Tijdens Bold Quest gingen de militairen tevens op pad met 2 nieuwe radiosystemen. Alle informatie van de blue tracking software wordt namelijk met de radio verstuurd in een eigen ‘communicatiebubbel’. De ene radio is bedoeld voor communicatie binnen de groep, de ander voor het briefen van gevoelige informatie. Beide systemen zijn versleuteld en kunnen door een speciale koppeling tezamen worden gebruikt. Een belangrijke stap, vertelt majoor Erik: “We werken nu nog met radio’s waarmee ik 24 jaar geleden ben opgekomen. Er is daarom een grote sense of urgency om met een interim-oplossing te komen.” Het gebruiksgemak van de radio’s is groot, vindt tweede luitenant Gerben. Al heeft hij wel bemerkingen over de hardware. Kabels die langer moeten of de headset die niet goed onder de helm past. Kapitein Liam benadrukt dat voor de verkenners communicatie ‘beyond the line of sight nog verbeterd kan worden. “Maar kijkend naar hoe de systemen het doen, is dit een mooie blik op de toekomst.” 

Twee Militairen bewegen met getrokken lange wapens door gebouw in het oefendorp.
“De software blijkt in het gevecht een gamechanger te zijn.”

Een glimp vóór het gevecht

Toegegeven, het is wennen met een schermpje op de man. Tijdens het zuiveren van het dorp komt de vijand van alle kanten. Logischerwijs vallen de militairen al snel terug op de skills and drills: het doorboeren van informatie over de comms. Desalniettemin ziet tweede luitenant Gerben, pelotonscommandant binnen 11 Infanteriebataljon, grote voordelen. “Wij gaan het gebied in na de verkenners en de pathfinders. Alle informatie die zij ophalen, kan ik inladen in het systeem. Dat helpt bij het voorbereiden en plannen van een operatie. Door de 3d-mapping krijg ik een stuk meer awareness over hoe het oord eruitziet of waar we bijvoorbeeld een instap kunnen doen. Je optreden wordt een stuk gerichter en sneller, want je wordt minder verrast door de omstandigheden ter plaatse.”

‘Sneller en gerichter optreden’

Leren en experimenteren: dat is waar het in Bold Quest om gaat. Het is voor het eerst dat de systemen in het veld worden beproefd. “Dit is een heel belangrijke test”, zegt kapitein Liam dan ook. “Uiteindelijk zijn het onze eenheden die op pad moeten met de innovaties. Het ‘groene’ scenario geeft een realistisch antwoord op de vraag: kunnen de collega’s ermee uit de voeten?” Het antwoord komt van majoor Erik. “De software blijkt in het gevecht een gamechanger te zijn.”

Links een militair houdt een tablet vast, met daarop verschillende grafiekjes. Het zijn de digitale waardes van een patiënt en rechts een gewondenkaart met drie kleuren, met daarnaast een smartphone waarop de contouren van een lichaam te zien zijn.
Bold Quest stond vol van de experimenten. Met het project Vitals IQ werd onder meer digitale medische monitoring getest.

Bold Quest

Bold Quest is een jaarlijks terugkerende proeftuin voor innovatie, dat al enige jaren door de afdeling Innovatie van de landmacht wordt gecoördineerd. Dit jaar testen 11 Luchtmobiele Brigade en het Korps Mariniers tezamen noviteiten in een tactisch scenario. Het project Network in the Sky maakt met speciale verbindingsapparatuur en relay-drones communicatie over lange afstanden mogelijk. Met het project Vitals IQ werd geëxperimenteerd met digitale medische monitoring. Hiermee kan je in de keten doorgeven hoeveel gewonden er zijn en wat de aard van verwondingen is. Het is slechts een greep uit de testen die in oktober werden gehouden. Naast het joint optreden, was er ook sprake van internationale kruisbestuiving. Op verschillende sporen haakten de Amerikanen aan.

Stappen zetten

Natuurlijk zijn er nog allerlei wensen voor en rondom de software-oplossing. Zo bleek een stabiele verbindingsbubbel van cruciaal belang: geen netwerk is immers geen live feed. Een andere vraag voor de toekomst is: wat betekenen deze ontwikkelingen voor de doctrine? Alle feedback is voer voor de landmachters en het analyseteam ter plaatse.

Twee Militairen bewegen met getrokken lange wapens door gebouw in het oefendorp.
De luchtmobielers leveren na de test hun feedback aan. Een analyseteam gaat aan de slag met de resultaten van het experiment.

Er zijn nog vele stappen te zetten, ondertussen kan de ontwikkeling niet snel genoeg gaan. Majoor Erik besluit: “Ik hoop dat dit innoveren gaat leiden tot implementatie. Daar mag het niet bij blijven. Ook daarna moeten we kortcyclisch blijven innoveren. De technologische ontwikkelingen gaan ontzettend snel, denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheden die AI kunnen bieden. Ondertussen groeit wereldwijd de dreiging. We moeten bijblijven voor het gevecht van de toekomst.”

FOXTROT en VOSS

Vanuit de landmacht wordt geëxperimenteerd in operationele scenario’s met verschillende middelen en mogelijkheden. Technische experts vanuit COMMIT, kennisinstellingen en bedrijven ondersteunen dit. Zo krijgen zij direct meer inzicht in de operationele en technische behoefte.  Vanuit COMMIT-programma’s zoals FOXTROT en VOSS wordt vervolgens het materieel grootschalig aangeschaft en worden de software-updates verzorgd. Zo is ook de Forward Command Post ontwikkeld en naar tevredenheid op kleine schaal bij 13 Lichte Brigade en 43 Gemechaniseerde Brigade geïmplementeerd. Ook die ervaring gebruikt het programma FOXTROT om dit de komende jaren verder uit te rollen.