LANDMACHT 01-04-2025

Dit artikel hoort bij: Specials 01

Zoektocht naar de sleutel tot behoud van kapitaal

Een cadet is aan het hardlopen.

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto SM Hille Hillinga

Nieuwe HR-tool helpt een handje

Geertje Smits werkte tot voor kort als burger bij Defensie. Vorig jaar deed de (toen nog) P&O-er een Talent Motivatie Analyse. Die bevestigde wat ze stiekem misschien al wel wist; ook in gevechtstenue zou ze prima uit de verf komen als militair bij de landmacht.

“Ik heb echt het gevoel dat ik hier hoor te zijn”, vertelt soldaat-3 Smits in Breda op de Koninklijke Militaire Academie (KMA) na haar eerste bivak. “Al was het pittig en heb ik weinig geslapen; ik had ongelukkige tijden voor het wachtlopen. Daarnaast ben ik vaak te streng voor mezelf. Soms moet ik gewoon even hulp vragen, terwijl ik het liefste zelf degene ben die goed is en anderen helpt.”

De aspirant-officier maakte onlangs een interessante overstap. Door haar functie in Schaarsbergen – ze werkte als HR-professional voor 11 Luchtmobiele Brigade – leerde ze Defensie goed kennen. Mede dankzij nieuwe tools op HR-gebied kwam ze erachter dat ze militair wilde zijn.

‘Ik ben vaak te streng voor mezelf’

Soldaat-3 Smits in de schoolbanken op de Koninklijke Militaire Academie in Breda.
Soldaat-3 Smits in de schoolbanken op de Koninklijke Militaire Academie in Breda.

Veranderingen

Even een paar jaar terug in de tijd. Defensie kondigt grote veranderingen aan in het HR-domein. Voor de leek: Human Resources (HR) draagt zorg voor het beheren en ondersteunen van medewerkers binnen een organisatie. Denk aan instroom, behoud, loopbaanbegeleiding, doorstroom en ontwikkeling. Hoe dan ook, veranderingen dus. Strategische personeelsplanning, beloningssytematieken, grote IT-programma’s; een flinke ommezwaai op HR-gebied.

Niet alle plannen komen snel goed uit de verf. De landmacht besluit een paar zaken toch gewoon op te pakken. “We wilden niet wachten”, verklaart Clarinda Elshof-Sierdsema van het team HR-Vernieuwing. “Waar hebben we al invloed op en wat kunnen we al doen? Zo kregen we onder meer de beschikking over Talent Motivatie Analyse (TMA).”

‘We wilden niet wachten’

Inzicht

“Wat TMA is?”, herhaalt Smits – nog uithijgend van de sportles – de aan haar gestelde vraag. “Je vult een uitgebreide vragenlijst in. Daarna krijg je in een online portaal inzicht in je talenten en behoeftes. Een hoop informatie, en soms moeilijk om daar inzicht in te krijgen. Wat mij erg hielp was een vervolggesprek met een collega die TMA-gecertificeerd is en dus goed kon uitleggen wat bepaalde waardes precies inhouden. Samen hebben we de samenvatting gelezen, waarna ik markeerde wat voor mij herkenbaar was. Bijna de hele pagina was geel, dus dat was wel heel tof. Zelf had ik het echt niet zo op kunnen schrijven.”

Soldaat-3 in voorligsteun tijdens een les op de KMA.
Soldaat-3 Smits in voorligsteun tijdens een les op de KMA.

Uitspreken behoeftes

Elshof-Sierdsema: “Wat is nou de sleutel tot het behoud van ons kapitaal, onze mensen? Hoe stippel je een loopbaan uit, maar focus je tegelijkertijd op je ontwikkeling? Die vragen houden ons in het HR-domein enorm bezig. Zeker ook met de komst van de vaste contracten voor manschappen is het nog veel belangrijker geworden om mensen te helpen in het uitspreken van hun ontwikkelbehoeftes en verwachte persoonlijke groei. In mijn beleving kunnen we militairen helpen en stimuleren om zich volledig te ontplooien binnen de landmacht.”

‘Ik kon dankzij TMA toetsen of mijn keuze kloppend was’

Overtuiging

In het geval van Smits is dat zeker gelukt, mede dankzij TMA. “Ik vind het lastig om te verwoorden wat mijn kwaliteiten zijn, waar ik goed in ben. In mijn ogen is TMA een instrument dat inzicht geeft in waarom bepaalde zaken wel of niet bij je passen en waarom je je ergens comfortabel of juist ongemakkelijk bij voelt. Daarnaast helpt het enorm bij het verwoorden van talenten en ontwikkelpunten. Zo heb ik TMA dan ook ingezet: om inzicht te krijgen in mijn kwaliteiten en ontwikkelpunten, zodat ik kon toetsen of mijn keuze kloppend was. Ik ga nu vol overtuiging voor een carrière binnen Communication & Engagement. Het lijkt me echt mooi om commandant te worden van een Psychological Operations-peloton.”

Soldaat-3 Geertje Smits tijdens verschillende momenten tijdens haar opleiding op de KMA in Breda.
“Het lijkt me echt mooi om commandant te worden van een Psychological Operations-peloton.”
Soldaat-3 Geertje Smits tijdens verschillende momenten tijdens haar opleiding op de KMA in Breda.

Hoe lang duurt het invullen van TMA?

Het is een vragenlijst van 170 vragen. Wil je die serieus invullen om er echt waardevolle informatie uit te halen, ben je daar ongeveer een half uur mee bezig. Wat het je oplevert? Een mooie indicatie van je talenten en behoeftes. Neem de tijd, zoek een rustige plek voor het invullen van de lijst. Hoe consistenter je antwoorden, hoe realistischer de uitkomst. Nadien is het verstandig een (groeps)gesprek te voeren met bijvoorbeeld je commandant of een loopbaanbegeleider.

‘Het kan bijdragen aan het vertrouwen in het team’

In de praktijk

“We begeleiden commandanten die TMA in hun eenheid willen inzetten”, verklaart Elshof-Sierdsema. “Daarbij krijgt iedere medewerker van die eenheid inzicht in zijn eigen talenten. Ook faciliteren we de groepsterugkoppeling, waarbij ze ook inzicht krijgen in de talenten van elkaar. Dat kan heel goed bijdragen aan het vertrouwen in het team. Mensen kunnen nog beter in hun kracht worden gezet door gebruik te maken van elkaars talenten. Hoewel TMA nog geen formeel product is binnen de landmacht zijn bijna alle loopbaanbegeleiders opgeleid in het gebruik van TMA."

"We merken dat er draagvlak is binnen de landmacht”, gaat Elshof-Sierdsema verder. “Loopbaanbegeleiders zijn vrij om het in te zetten naast de overige tools die zij tot hun beschikking hebben. Loopbaanbegeleiding kijkt echt met het individu samen naar de passende vervolgstap voor de korte én de lange termijn. Wat wil je in de toekomst? Hoe moet jouw ontwikkeling er dan uitzien? Wat kan de landmacht doen om jou daarin te ondersteunen? TMA is een waardevol hulpmiddel om, samen met de loopbaanbegeleider, het gesprek aan te gaan over ontwikkelpotentie, talenten en drijfveren. Het dient niet als doel op zich, maar als middel om persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling te ondersteunen."

Soldaat Geertje Smits en enkele andere cadetten.
Een cadet is aan het hardlopen.