Tekst KAP Djenna Perreijn
Foto Paul Sijm

Communicatiezwaar experimenteren in de VS

Defensie start het ene na het andere innovatieproject. Het Commando Landstrijdkrachten heeft er zelfs een speciale sectie voor: afdeling Innovatie. In deze rubriek belicht Landmacht bijzondere trajecten die deze groep initieert of ondersteunt. Ditmaal het experiment Network In The Sky (NITS) tijdens oefening Bold Quest in de Verenigde Staten. 

NITS gaat niet over gadgets, maar over verbindingsapparatuur die grote afstanden door de lucht kan overbruggen. Zulke concepten worden mogelijk door een Mobile Adhoc Network (MANET) te creëren. Binnen zo’n MANET functioneert elke radio niet slechts als zender en ontvanger maar ook als relayeerstation. Dat betekent dat het automatisch elk bericht ontvangt en doorstuurt. “Door gebruikers in te delen in ‘talkgroups’ bepaal je wie welke berichten ziet of hoort”, vertelt kapitein Owan, NITS-trajectbegeleider. “Door elk bericht via alle stations in het netwerk rond te sturen, versterkt iedereen elkaar. Zelfs in moeilijk terrein waar afstanden groot zijn of een berg tussen zender en ontvanger staat.”

Op het Mission Training Complex worden alle data verzameld en aan elkaar gekoppeld.

Altijd en overal

Er zou veel meer mogelijk moeten zijn dan eenvoudigweg spraakberichten over en weer: streamen, chatten, foto’s versturen. “Dat zou altijd en overal moeten kunnen”, stelt Owan. Daarom experimenteert de afdeling Innovatie met toekomstige communicatieconcepten. Collega’s van 44 Pantserinfanteriebataljon werken in de Verenigde Staten mee aan de testen door onder meer afstanden tussen stations te vergroten, troepenbewegingen in kaart te brengen en beelden door te sturen. Een hogere ‘comms-dekking’ stelt ze in staat om beter informatiegestuurd op te treden: IGO is immers de toekomst.

Naast de bedrade drone is ook de Trinity drone ingezet tijdens Bold Quest. Deze stijgt verticaal op en gaat vervolgens als fixed wing drone verder.
De bedrade drone hangt dankzij een voedingskabel 24/7 in de lucht. Het ingebouwde reyaleerstation heeft een gunstig effect op het bereik van en naar de commandopost.

Drones

Een ander belangrijk onderdeel van NITS zijn de drones. Tijdens Bold Quest wordt geëxperimenteerd met de bestuurbare en met een bedrade drone. Dankzij een voedingskabel kan deze 24/7 in de lucht hangen. In het onbemande luchtvaartuig zijn relayeerstations geïnstalleerd. “In een bosgebied waar bijna alle communicatie wegviel, zagen we dat het zendbereik door de drone significant werd vergroot”, vertelt kapitein Peter, Chief Joint Fires van 44Pantserinfanteriebataljon.

In de commandopost zijn alle bewegingen van de pantserinfanteristen zichtbaar.

Hartslag

Bold Quest leent zich perfect als experimenteerplatform voor NITS, vooral vanwege de internationale samenwerking met 23 deelnemende landen. Owan: “Deze partners zetten letterlijk hun deuren open omdat we allemaal hetzelfde doel hebben: joint (samenwerking tussen defensieonderdelen, red.) én combined (samenwerking tussen landen, red.) optreden. Hierdoor waren de troepenbewegingen van alle coalitiepartners inzichtelijk op hetzelfde operatieoverzicht in het hoofdkwartier.”

Ook koppelen de landen tests aan elkaar. Zo experimenteerden de Britten met een applicatie waarmee ze medische data van collega’s volgden en konden doorsturen. “Door onze systemen op elkaar aan te sluiten, konden zij die gegevens over ons netwerk laten stromen.” 

Een ander groot voordeel van trainen in de VS: er zijn minder geografische beperkingen, aldus Peter: “Van de tientallen experimenten die we hier oppakken, zouden in Nederland slechts enkele mogelijk zijn omdat je al snel te dichtbij een vliegveld, natuurgebied of bewoond gebied traint.”

Noodzaak

Met de huidige radio’s is het lastig de systemen aan elkaar te koppelen. Owan: “Nog te vaak zitten we met allerlei verschillende, en met meerdere headsets om alle berichten te ontvangen. Met het MANET is dat verleden tijd. Dan is het een kwestie van de juiste software inladen om met elkaar in verbinding te komen, ongeacht type of merk radio.” Bij de eerste positieve resultaten van NITS, denkt de trajectbegeleider terug aan zijn tijd in Litouwen. “We werkten onder anderen met Belgen, Noren en Duitsers binnen één NAVO-battlegroup. Als landen dit systeem zouden gebruiken, komt het de communicatie écht ten goede.” 

Het scenario van de dag wordt in het veld uitgelegd.
Dankzij meegedragen devices zijn de rondrijdende collega’s zichtbaar in de commandopost.

Primeur

Dankzij de combinatie van nieuwe middelen kon de oefenleiding uiteindelijk iedere collega volgen. Peter: “Bij het innemen van een gebied zagen we met één blik op het scherm de militairen van huis naar huis springen. Normaal kost dat veel meer tijd. Nu zagen we live welk gebouw werd ingenomen, waar gewonden zaten of gevochten werd. Echt een primeur. Op elke locatie even een verbindingscheck door een foto te sturen of te streamen om te zien of het systeem doet wat in theorie wordt beloofd.” 

In de toekomst ziet het NITS-team graag dat bij elke actie een communicatiepakket aan eenheden wordt aangeboden, zodat ze kunnen kiezen welke middelen het meest geschikt zijn. Owan: “De potentie van wat we hier hebben getest, is heel interessant. Bovendien blijkt maar weer het belang van het betrekken van de eindgebruiker bij het ontwikkelen van nieuwe concepten: dit is hun toekomst.”