‘Grootste internationale luchtlandingsoefening in Nederland’
Nog even doordouwen en dan zit het erop. Tot morgen, zaterdag 21 september, zijn ons land en België het toneel voor Falcon Leap. De organisatie van de jaarlijkse luchtlandingsoefening is in handen van 11 Luchtmobiele Brigade (landmacht) en 336 Squadron van het Air Mobility Command (AMC, luchtmacht). Majoor Bjorn Coppers, airborne planner van 11 Luchtmobiele Brigade, was zes keer eerder van de partij. De Defensiekrant legde de ervaringsdeskundige vijf vragen voor.
Tekst: Coen Heil | Foto’s: Diversen
1. Wat is Falcon Leap en waarom organiseren wij deze oefening?
“Falcon Leap is de grootste internationale airborne-luchtlandingsoefening in Nederland. Eenheden van 11 Luchtmobiele Brigade trainen boven ons land en boven België in het droppen van ladingen en parachutisten. Dat gebeurt samen met buitenlandse land- en luchtmachtonderdelen. De samenwerking stelt ons in staat om de paraatheid van onze airborne-eenheden te waarborgen, zowel op nationaal als internationaal niveau.”
“Een belangrijk onderdeel van Falcon Leap is samenwerking met het Air Mobility Command in Eindhoven. Dat is verantwoordelijk voor het tactisch militair luchttransport van Defensie. Dankzij de inzet van C-130 Hercules transportvliegtuigen kunnen parachutisten snel en efficiënt worden ingezet over grote afstanden.”
2. Welke landen zijn betrokken?
“Aan Falcon Leap 2024 nemen twaalf landen deel: Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Polen, Portugal, Roemenië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Verspreid over drie weken oefenen ze in verschillende fases. Elke fase is gericht op specifieke trainingsdoelstellingen.”
“In de eerste fase (week 1) oefenden alleen de Nederlandse eenheden van 11 Luchtmobiele Brigade. Dat gebeurde met 250 tot 300 parachutisten. In fase twee (week 2) werd de oefening uitgebreid naar samenwerking met buitenlandse eenheden. In de laatste fase van week 2 voerden ongeveer 1.000 militairen gezamenlijk parachutesprongen (valschermsprongen) uit, waarbij parachutisten uit verschillende landen achteraf hun nationale wings konden uitwisselen. Dit is een militaire onderscheiding die je verdient wanneer je een bepaalde sprong met succes hebt uitgevoerd. De laatste sprongen van de oefening vinden plaats op de Ginkelse Heide bij Ede, een historische locatie vanwege de luchtlandingen tijdens Operatie Market Garden in 1944.”
3. Wat waren de leerdoelen voor Falcon Leap?
“In Falcon Leap worden alle aspecten van een airborne-inzet getraind. Uniek! Dit maakte het een cruciale oefening met het oog op de gereedstelling van onze airborne-eenheid: 11 Bataljon van 11 Luchtmobiele Brigade en 336 Squadron van het Air Mobility Command. Aan bod kwamen het snel ‘uitrollen’ van een eenheid, het snel verplaatsen van eenheden over grote afstanden en geïntegreerd plannen met het Air Mobility Command. Zoals gezegd draagt de training bij aan de paraatheid van de luchtlandings- (airborne) eenheden en hun vermogen om effectief samen te werken met internationale partners. Daarnaast biedt Falcon Leap de mogelijkheid om ervaring op te doen met buitenlandse parachutesystemen (valschermen) en radioverbindingen. Essentieel om de samenwerking tussen eenheden uit verschillende landen te verbeteren.”
4. Wat is de relatie tussen Falcon Leap en hoofdtaak 1 van Defensie?
“Falcon Leap draagt bij aan Hoofdtaak 1 van Defensie, het beschermen van het eigen grondgebied en dat van bondgenoten. Zoals aangegeven gebeurt dat samen met buitenlandse troepen om zo te trainen in een zo snel mogelijke inzetbaarheid. Dat is cruciaal in het kader van het NAVO-verdrag."
“Het doel van Falcon Leap kan worden doorgetrokken naar onder meer evacuaties. Toen de verwoestende orkaan Irma in 2017 Sint-Maarten trof, vlogen vliegtuigen van het AMC onze eenheden naar het eiland. Ter plaatse namen onze Pathfinders de leiding over het vliegveld op zich. Al onze trainingen dragen bij aan de uitvoering van dit soort cruciale operaties.”
5. Hoe gaat Falcon Leap er in de toekomst uitzien?
“Falcon Leap heeft nog een lange toekomst voor zich. Elk jaar weer wordt het airborne-bataljon van 11 Luchtmobiele Brigade in de oefening geïntegreerd. Falcon Leap dient ook als voorbereiding op de grootste luchtlandingsoefening in Europa, Swift Response waaraan Amerikanen meedoen. In de zes jaar dat ik betrokken ben bij Falcon Leap, zie ik nog steeds dezelfde gezichten als bij Swift Response.”
“Tot slot blijft het herdenken van Operatie Market Garden, daags na de oefening, een integraal onderdeel van Falcon Leap. Historisch besef zal altijd verbonden blijven aan deze training. We moeten onze geschiedenis in ere houden en ons tegelijkertijd voorbereiden op toekomstige uitdagingen.”