Column Chef der Equipage Commando Zeestrijdkrachten

De Koninklijke Marine ademt tradities; van de doop van een schip tot de eerbied voor de vlag of vaandel. Sinds 1488 zijn er heel veel van deze gebruiken en rituelen diepgeworteld geraakt in onze organisatie, zonder dat we het soms zelf doorhebben dat het om tradities gaat.
Zaterdag 22 februari zal het Combat Support Ship ‘Den Helder’ gedoopt worden. De doop van een nieuw schip is een van de mooiste tradities die er bestaan. In een wereld die razendsnel verandert kunnen we ons echter niet alleen maar vast blijven houden aan wat ooit was. Modernisering is onontkoombaar. Blijvende vernieuwing is namelijk geen keuze, maar een noodzaak. De vraag is dan: hoe behouden we onze identiteit, terwijl we meebewegen met de tijd?
Kijk naar de schepen waarop we nu varen. Waar we vroeger onder zeil voeren en op de sterren navigeerden, vertrouwen we nu op moderne satellietsystemen die ons, waar ook ter wereld, op de meter nauwkeurig ergens heen brengen. De oude diesels maken langzaam plaats voor hybride aandrijvingen en onbemande vaar- en vliegtuigen nemen taken over die voorheen alleen door bemande eenheden werden uitgevoerd.
‘Blijven innoveren, zonder ons fundament te verliezen’
Ook in onze werkcultuur zie je spanning tussen traditie en vernieuwing. De hiërarchische structuren, waar Defensie op gebouwd is, staan soms haaks op de werkwijze van de nieuwe generaties. Jonge collega’s willen vaak meer inspraak, stellen sneller en andere vragen en vinden flexibiliteit belangrijker dan ooit. De veranderingen in het opleidingsdomein zijn hier een mooi voorbeeld van. We zullen hier met elkaar een manier op moeten vinden om beide werelden te combineren.
Ook ons uniform vertelt een verhaal van traditie en verandering. De bekende witte pet, de matrozenkraag met de 3 strepen en de gouden knopen, die ooit bedoeld waren om de jassen makkelijker te sluiten op zee; het zijn enkele voorbeelden van symbolen uit onze marinegeschiedenis.
Maar ook hier zie je veranderingen. Materialen worden duurzamer, zijn beter bestand tegen de verschillende weersomstandigheden en operationele kleding wordt steeds praktischer en functioneler. Het uniform is echter meer dan alleen een praktisch uitrustingsstuk; het straalt ook verbondenheid, discipline en trots uit. Vandaar ook de spreuk die op de Rotterdamse Van Ghentkazerne hangt: ‘Tenue correct, vertrouwen gewekt’.
Natuurlijk moeten we blijven innoveren, maar wel zonder ons fundament te verliezen. De kernwaarden van de Koninklijke Marine – verbondenheid, durf, vertrouwen en vakmanschap – geven ons hierbij richting en houvast. Het is aan ons allemaal om deze waarden mee te nemen in een toekomst waarin een nieuwe manier van werken onvermijdelijk is en wederzijds respect voor de verschillende generaties van cruciaal belang is.
Wat mij betreft gaan tradities en modernisering heel goed samen. Het belangrijkste daarbij is balans houden.
AOOODND René Heeringa
Chef der Equipage Commando Zeestrijdkrachten
