Tekst Andre Twigt
Foto sergeant-majoor Hille Hillinga
Vernieuwde Tactis brengt toekomstig gevecht heel dichtbij
Op de Bernhardkazerne in Amersfoort is onlangs begonnen met de vernieuwing van de Tactical Indoor Simulator (Tactis). Bij dit digitale trainingssysteem ligt de nadruk nu nog op het oefenen van gemechaniseerde eenheden. Na de omvangrijke update kunnen ook manoeuvres van gemotoriseerde eenheden in een hyperrealistisch digitaal strijdperk worden uitgebeeld. Het vernieuwde Tactis wordt in stappen opgeleverd en is over 8 jaar klaar.
Volgens projectleider luitenant-kolonel Desmond Liberg dringt de tijd om het inmiddels 15 jaar oude Tactis onder handen te nemen. De hard- en software zijn verouderd. Storingen en fouten komen steeds vaker voor, wat het draaien van de scenario’s negatief beïnvloedt. Daarbij is ook de organisatie van de landmacht inmiddels flink veranderd.

Vernieuwingen
Naast gemechaniseerde eenheden beschikt de landmacht over gemotoriseerde eenheden, die met een hogere snelheid in een groter gebied opereren. Wielvoertuigen als de Manticore, de Boxer, Bushmaster en Fennek zullen door Tactis natuurgetrouw, maar modulair generiek (touchscreens) worden nagebootst. Dat geldt tot op zekere hoogte ook voor de bewapening, de nieuwe radio’s, de dito command- en controlsystemen en de richt- en zichtmiddelen waarmee dit materieel is uitgerust.

Met een paar klikken
Tactis traint personeel op een realistische en kosteneffectieve manier, zonder dat zij het risico lopen op ongelukken. Oefenen op open terreinen, in steden, overdag of bij duisternis en bij wisselende weersomstandigheden is slechts een kwestie van een paar klikken met de muis. Tactis verhoogt het opleidings- en trainingsrendement flink. Lastige praktijksituaties kunnen gemakkelijk herhaald worden. In het echt is dat omslachtig of lastig.

Vervallen
Of de huidige Leopard 2 A6-simulatoren worden opgewaardeerd naar de A8-standaard moet nog worden besloten. Dat voor de CV90 nieuwe simulatoren komen, staat vast. Deze apparatuur is identiek aan de nog in te stromen CV90 Midlife Update-voertuigen. “Op die manier kunnen we personeel voor dit materieel voor de niveaus 1 (individu) en 2 (sectie) blijven opleiden in exact dezelfde werkomgeving als in het echt. Aansluitend kunnen zij met deze simulatoren in high fidelity ook de niveaus 3 (peloton) en 4 (compagnie/eskadron) trainen.” Onder meer de generieke simulatoren voor de uitgefaseerde YPR 765 pantservoertuigen komen volgens Liberg te vervallen.

Balans
Volgens de overste biedt het nieuwe Tactis aanzienlijke voordelen. Sowieso krijgt het simulatiesysteem een sterk verbeterde grafische weergave. Kanttekening hierbij is wel dat Tactis waarschijnlijk nooit exact hetzelfde beeld als een game zal hebben. “Daarin zit het verschil tussen een spel en opleidings- en trainingssystemen.” Toch verwacht Liberg dat gebruikers over het nieuwe Tactis niet veel te klagen hebben. Zo worden tijd- en ruimtefactoren voor de gevechtseenheden, de gevechtssteun- en de gevechtsverzorgingssteun-eenheden realistisch uitgebeeld. Verder bootst het systeem ook de gevechtssteun (vuur- en geniesteun) nauwkeurig na.

Beproefde partner
"We moderniseren niet alleen een simulator. We hervormen ook de manier waarop we trainen, ons voorbereiden en beschermen”, somt commandant Commando Materieel en IT (COMMIT) viceadmiraal Jan Willem Hartman de voordelen van het nieuwe Tactis op. De hoogste baas ondertekende onlangs in Amersfoort met Thales het contract voor de modernisering. Met Thales halen COMMIT en de landmacht een beproefde en betrouwbare partner in huis.

Weinig aan doen
De vernieuwing van het Tactis heeft volgens overste Liberg een lange adem, want pas in 2033 is het gehele systeem gemoderniseerd. “Voor de landmacht is van belang dat er tijdens de verbouwing wordt doorgetraind. Om dat mogelijk te maken, wordt het project in vier deelstappen en opleveringen verdeeld en laten we de mobiele sets voor de Leopard 2 A6 en de CV90 in principe tot aan het einde van het project ongemoeid. Het simulatiecentrum met hierin de opgestelde simulatoren passen we als eerste aan. Daarna komen de mobiele sets aan de beurt. Eenmaal klaar kunnen we weer de grootste scenario’s draaien.”
Dat het project in de huidige tijd van oorlogsdreiging zo lang duurt, licht overste Liberg graag even toe. Doordat er onafgebroken doorgetraind moet worden, gelden er beperkingen bij de uitvoering. “Hoe lastig ook, dat is de opdracht en zo gaan we het doen.”
