Brute vuurkracht, meer mobiliteit en betere bescherming. Dat zijn enkele belangrijke kenmerken van de ultramoderne Leopard 2A8-gevechtstank, waarvan het Commando Materieel en IT (COMMIT) er onlangs 46 bestelde bij de Duitse regering. De gepantserde rupsvoertuigen worden naar verwachting vanaf 2028 geleverd aan de Koninklijke Landmacht. Materieelgezien zocht uit waartoe deze state-of-the-art krachtpatser zoal in staat is.
“De meeste geavanceerde bescherming” en de “grootste vuurkracht” noemde de Franse-Duitse fabrikant KNDS als belangrijke innovaties van de tank bij de contractondertekening op 14 mei in Amersfoort. Die kenmerken zijn essentieel, benadrukt Ralf Ketzel van KNDS, “want militairen hebben recht op de beste bescherming”. Daarbij richtte hij zich kort tot het opgestelde peloton Huzaren tijdens de ondertekeningsceremonie: “Do a good job for the security of Europe”. Hoewel drones een steeds prominentere rol spelen op het slagveld, kunnen die geen terrein veroveren, laat staan behouden, beargumenteerde staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman de aankoop. “Je hebt vuurkracht en manoeuvre nodig om een gevecht te kunnen beslissen.”
Brute vuurkracht, meer mobiliteit en betere bescherming zijn enkele belangrijke kenmerken van de ultramoderne Leopard 2A8-gevechtstank.
Programmeerbare munitie
Ook noemt Tuinman als belangrijkste vernieuwing de verbeterde zelfbescherming, met het hypermoderne zogeheten Trophy-systeem. “En hij schiet verder en beter.” Bovendien ‘vliegt’ het stalen ros als het ware over het terrein. “Al rijdend met een snelheid van maar liefst 61 kilometer per uur schiet hij nog steeds doelen tot een maximum van 6 kilometer uit de voeding.” Op alle vlakken is het een state-of-the-art gevechtstank. “Van buiten lijkt het louter een stalen bullebak, maar niets is minder waar”, weet de staatssecretaris. “De tank zit van binnen vol met de allernieuwste sensoren, systemen en communicatieapparatuur.”
Dit beaamt manager systeemintegratie majoor René van COMMIT. “De tank lijkt op de 2A6, maar het is echt een geheel nieuwe tank, met een spiksplinternieuw onderstel en toren. Met deze nieuwe tanks is de bemanning in staat om grotere klappen te ontvangen én uit te delen. Daarnaast krijgen de cavaleristen een betere informatiepositie met alle nieuwe sensoren en dataverbindingen. Bovendien – en dat is ook een enorme toevoeging – is de tank veel breder inzetbaar dankzij het gebruik van programmeerbare munitie. Bijvoorbeeld in stedelijk gebied. In plaats van dat de munitie – zoals voorheen – ontploft als het de buitenkant van een gebouw raakt, is het nu mogelijk om het impactmoment in te stellen, zodat de munitie bijvoorbeeld explodeert binnen ín een gebouw.”
Ralf Ketzel van KNDS: “Militairen hebben recht op de beste bescherming.” Een peloton Huzaren woonde de ceremonie bij.
‘Onmisbaar onderdeel van het totale landoptreden’
Superieure vuurkracht
De moderne gevechtstank voldoet aan alle gestelde operationele eisen, vermeldt de kamerbrief van vorig jaar over de verwerving. “De Leopard 2A8 levert superieure vuurkracht met hoge precisie in het grondgebonden gevecht. De tank kan zowel rijdend als stilstaand doelen uitschakelen in het hoogste geweldspectrum, vooral bewegende en zwaar gepantserde systemen van de tegenstander. Daarnaast kan de tank - met programmeerbare kanonmunitie en coaxiaal mitrailleur - ook gevechtsopstellingen, vijandelijke uitgestegen militairen en ongepantserde doelen uitschakelen. Verder fungeert de tank als sensorsysteem en informatieknooppunt door moderne verbindingsmiddelen.”
De ultramoderne Leopard 2A8-gevechtstank voldoet aan alle gestelde operationele eisen.
Uitleg van de nummers in de afbeelding
Bescherming
Nieuwe mijnenplaat aan de onderzijde
Trophy
Innovatief beschermingssysteem tegen inkomende projectielen.
High tech
Geavanceerd digitaal vuurcontrolesysteem
Bemanning
Bestuurder, commandant, lader en schutter
Klimaat
Inzetbaar van circa – 32 tot + 49 graden
Bunker
Munitiebunker in de toren voor 15 granaten
Pantser
Extra frontbepantsering
Bewapening
Verbeterde schietbuis – 120 mm L55A1-gladloopkanon.
Motorvermogen
1500 pk
Maximale snelheid
61 km/u
Technische specificaties
Verbeterde schietbuis – 120 mm L55A1-gladloopkanon. Die kan op grotere afstand doelen detecteren en bestrijden: 6000 meter. Het geavanceerde kanon ondersteunt een breed scala aan munitie waardoor de tank veelzijdig inzetbaar is.
Het kanon kan onder meer tempeerbare munitie verschieten: munitie waarvan de ontstekingstijd elektronisch ingesteld kan worden. De munitie explodeert op een ingestelde tijd of afstand, niet bij impact. Het is nieuw dat dit soort munitie wordt gebruikt in Nederlandse tanks.
Innovatief actief beschermingssysteem Trophytegen inkomende projectielen zoals antitankraketten en granaatwerpers. Trophy detecteert die projectielen met behulp van radars die op de tank zijn gemonteerd. Het systeem vuurt een interceptor af die de dreiging vlak voor impact vernietigt. Trophy biedt 360 graden bescherming en minimaliseert schade aan eigen voertuig en bemanning.
Munitiebunker in de toren voor 15 granaten, plus munitieopslag voor 22 granaten in het chassis. Dat betekent een veilige opslag bij geval van inslag.
Geavanceerd digitaal vuurcontrolesysteem (FCS): een elektronisch systeem dat de bemanning helpt om zeer nauwkeurig doelen te detecteren, te volgen en te bestrijden, met behulp van camera’s, laserafstandmeters en warmtebeeldsensoren.
Betere bescherming tegen geïmproviseerde explosieven (IED’s).
Schuivende luiken (in plaats van klapluiken). Daardoor kan de bemanning de tank bijvoorbeeld sneller verlaten/ingaan in noodsituaties.
Warmtebeeld en helderheidsversterker voor nachtzicht voor de bestuurder
Verbeterde warmtebeeldcamera voor de schutter en commandant
7,62 mm FN MAG-mitrailleur coaxiaal gemonteerd (parallel met het hoofdkanon) en FN MAG als dakmitrailleur
De tank is bestand tegen weersomstandigheden als zandstormen, hoge uv-straling, vorst en hoge of lage luchtvochtigheid.
Zwaarste wapens
Eerste luitenant Martijn, pelotonscommandant Delta peloton, 4e eskadron van het Duits-Nederlandse 414 Tankbataljon, noemt de aankoop superbelangrijk. “De tanks behoren tot de zwaarste wapens van de landmacht, die absoluut noodzakelijk zijn voor het gevecht. Het is een groot gemis dat we ze niet meer hebben en dus is het superfijn om straks onze mensen weer op eigen tanks te kunnen inzetten.” Ook Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Jan Swillens benadrukt het belang van deze aankoop voor de landmacht. “Als de tegenstander een tank heeft, dan kun je zelf beter ook over tanks beschikken. Tanks zijn essentieel om terrein te veroveren, te bezetten en te behouden. Het is een onmisbaar onderdeel van het totale optreden.”
Eerste luitenant Martijn (bovenste rij, 5e van links): “Het is superfijn om straks onze mensen weer op eigen tanks te kunnen inzetten.” Defensie leaset momenteel Leopard 2A6-gevechtstanks van Duitsland. De tanks zijn bestemd voor 43 Gemechaniseerde Brigade, die sinds maart 2016 onderdeel is van de 1e Duitse Pantserdivisie. (Op de foto: Leopard 2A6-gevechtstanks). Eskadronscommandant majoor Luc
Nieuw tankregiment
De gevechtstank gaat deel uitmaken van een compleet nieuwe tankeenheid met allerlei onbemande systemen, die momenteel volop in ontwikkeling zijn. Ondanks de verkoop van de laatste Nederlandse tanks in 2014 aan Finland, heeft Nederland een deel van de kennis van het tankoptreden behouden dankzij de Duits-Nederlandse samenwerking van 43 Gemechaniseerde Brigade met de 1e Duitse Pantserdivisie. Hierin bemenst Nederland één tankeskadron, dat gebruikmaakt van 18 Duitse Leopard 2A6-gevechtstanks. “Met de herintroductie van een Nederlands tankregiment komen er straks twee tankeskadrons bij in Lohheide”, weet eskadronscommandant majoor Luc van het Duits-Nederlandse 414 Tankbataljon. De cavalerist kijkt uit naar de komst van de tanks: “We hebben straks weer eigen voertuigen waarmee we kunnen gaan oefenen en trainen.” En dat is volgens hem noodzakelijk. “Ik denk dat we als NAVO-bondgenoot de verantwoordelijkheid hebben om onze verplichtingen na te komen gezien de huidige dreigingen.”
‘Fantastisch om aan de vooravond te staan van de terugkeer van de tanks’
Aan de vooravond
Hoewel de inrichting van het nieuwe tankbataljon nog vorm moet krijgen, verwacht de majoor dat zijn eskadron een opleidingsrol zal vervullen voor de nieuwe cavaleristen. Daar kijkt hij enorm naar uit. “Ik vind het echt fantastisch dat ik aan de vooravond sta van de terugkeer van de Nederlandse tanks. En dat ik tegen nieuwe collega’s kan vertellen dat ik vroeger toen we nog tanks hadden enorm veel mooie dingen heb mogen doen als pelotonscommandant. Ik gun hen dat ook. En ik gun hen de juiste middelen om zich voor te bereiden als dat nodig is. Al die kansen en mogelijkheden liggen nu aan de voeten van die jongelui. Ik zie voor mezelf een soort mentorrol om die kennis en het enthousiasme over te brengen. Dat vind ik – nogmaals - fantastisch.”
Op 18 juni krijgt het nieuwe tankregiment dat wordt uitgerust met de 2A8 - het Regiment Huzaren Prinses Catharina-Amalia – zijn nieuwe standaard uitgereikt.