DEFENSIEKRANT 18-10-2024

Dit artikel hoort bij: Specials 01

Oefening Ardent Lion richt vizier op toekomst

Op een vrachtwagen staan houten kisten met daarin gevechtrantsoenen en water. Twee militairen bevoorraden een voertuig met daarin twee gemaskerde militairen.

Logistiek voorop

In de voorbereiding op grootschalig landoptreden hebben gevechts- en ondersteunende eenheden de afgelopen weken intensief getraind. De oefening Ardent Lion bracht zo’n 3000 militairen op de been in het oefengebied rond Bergen-Hohne in Duitsland.

Tekst: Evert Brouwer | Foto’s: sergeant-majoor Cristian Schrik, korporaal-1 Brian Vonk en korporaal-1 Wessel Zuijderduin

De oefening draaide vooral om de logistieke, materieeldienst- en geneeskundige ketens van met name het Operationeel Ondersteunings Commando Land (OOCL). Ardent Lion is de eerste van een serie oefeningen de komende jaren, waarin de voortzetting van het gevecht wordt beproefd. Zowel aanvallend als verdedigend. 45 Pantserinfanteriebataljon, een eenheid van 43 Gemechaniseerde Brigade, en 17 Pantserinfanteriebataljon (13 Lichte Brigade) fungeerden als manoeuvre-eenheden.

‘Dit biedt ons de kans om onze vaardigheden verder te ontwikkelen’

Hoger niveau

De oefening herbergt scenario's zoals die zich kunnen voordoen bij grootschalige conflicten. “Dit biedt ons de kans om onze vaardigheden verder te ontwikkelen en de samenwerking tussen verschillende eenheden naar een hoger niveau te tillen”, zegt commandant OOCL brigadegeneraal Nicole de Wolf. De volgende oefening, Bastion Lion geheten, is begin komend jaar.

Een uitgebreid verslag van Ardent Lion staat volgende maand in het e-zine Landmacht. Voor nu een terugblik in tien foto’s.

Een militair op een vrachtwagen deelt water uit aan de bestuurder van een gecamoufleerde Fennek verkenningsvoertuig in de zogenoemde bevo-straat.

Via een zogenoemde bevostraat van het Bevoorrading en Transport Commando worden de eenheden snel en efficiënt bevoorraad met alles wat ze nodig hebben. Van eten en water tot brandstof en munitie: alles staat klaar. De spullen blijven ‘op de wielen’ om snel weg te kunnen komen. Deze foto toont een meer tactische bevo in het bos. Tijdens gevechten wordt er tactisch gewerkt en bevindt de logistieke eenheid zich vlak achter de frontlinie. Zo kan die snel reageren op bevoorradingsverzoeken, wanneer de eenheden dat vragen.

De motor van een CV90 hangt in de takels van een Leopard 2 bergingstank om door de monteurs te worden gerepareerd.

Terwijl de pantserinfanteristen van 17 Pantserinfanteriebataljon en 45 Pantserinfanteriebataljon aan het front opereren, voeren de monteurs van 434 Herstelherstelpeloton belangrijke werkzaamheden uit. Elk defect voertuig moet weer snel inzetbaar zijn. In dit geval een CV90 waarvan de motor uit het voertuig moet worden gehaald met behulp van de Leopard 2 bergingstank, bijgenaamd ‘Buffel’.

Een militair richt zijn Stinger anti-luchtdoelwapen vanaf de schouder op een naderend vijandelijk vliegtuig.

Een voorheen vrij ongebruikelijk tafereel: Stingers van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando die vrij dicht bij het front opereren. Inmiddels zijn eenheden van het DGLC verbonden aan 13 Lichte Brigade en beschermen de gevechtseenheden en ondersteuning tegen inkomende vliegtuigen. Het optreden van het DGLC ondergaat de komende jaren grote veranderingen onder invloed van Hoofdtaak 1, het beschermen van het eigen en het NAVO-grondgebied.

In de bosschages staat een gecamoufleerd voertuig.

'Wat ruischt daar in het struikgewas…?’ Goed camoufleren is onder Hoofdtaak 1 en een mogelijk grootschalig conflict essentieel. De militairen van dit voertuig van 13 Lichte Brigade begrijpen dat goed.

Het was aanvallen en verdedigen aan het front. 17 Pantserinfanteriebataljon Regiment Fuseliers Prinses Irene en 45 Pantserinfanteriebataljon Regiment Infanterie Oranje Gelderland, bestreden elkaar op de Noord-Duitse laagvlakte. Op de foto baant een CV90 van de Deltacompagnie 45 Painfbat zich een weg door de bosschages, terwijl een infanterist de weg beveiligt. De compagnie is veelzijdig en bestaat organiek uit een verkenningspeloton, een Fire Support Team, twee anti-tankpelotons en drie mortiergroepen. 17 Painfbat moest ondertussen laten zien klaar te zijn voor de aanstaande inzet voor de snel inzetbare internationale eenheid van de NAVO.

Een militair op de operatietafel van het Role 2 ziekenhuis wordt onderzocht door twee militaire artsen.

Een belangrijke ‘ondersteuning’ is het zogenoemde Role 2E veldhospitaal, waarbij de ‘E’ voor ‘enhanced’ staat. Dit betekent dat er intensive care-capaciteit ‘aan boord' is. “Mocht het nodig zijn, dan moeten we de beste zorg hebben voor onze militairen”, meldt commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Jan Swillens bij zijn bezoek aan Ardent Lion.

Een militair in een beschermend pak spuit een voertuig af.

Bij Ardent Lion was ook een CBRN-eenheid paraat. Deze specialisten worden ingezet bij chemische, biologische, radiologische en nucleaire dreigingen (afgekort dus CBRN). Tijdens de oefening is een aantal scenario’s beproefd, maar er was wel degelijk een biologische dreiging. In de omgeving van Bergen en Loheide komt varkenspest voor en in het gebied leeft een enorme populatie wilde zwijnen. Het was dus noodzakelijk om voertuigen die in het terrein hadden geopereerd, grondig te reinigen.

Verkenners van 13 Lichte Brigade zijn uit hun Fennek-verkenningsvoertuig gestegen en slaan de omgeving gade. In Ardent Lion kwamen alle facetten van het gevecht voorbij, maar vooral van de ondersteuning van de troepen in het voorterrein.

In de bosschages staat een gecamoufleerd voertuig.

Je moest tijdens Ardent Lion wel even opletten om ‘m rijdend aan te treffen: de Manticore. Het nieuwe terreinvoertuig van Defensie was nog niet in groten getale aanwezig, maar zijn aandeel in oefeningen neemt het komende jaar alleen maar toe. Er zijn in eerste instantie 1185 exemplaren van de opvolger van de aloude Mercedes-Benz G280 CDI en 290GD besteld.

Terwijl het water in het rond spuit voor een test van de mobiele douches, gaan drie militairen verder met het installeren van de wasgelegenheid.

Na vier dagen 'vechten' in het veld zijn een douche en een warme maaltijd welkom. In het Dienst Verzorgingsgebied zet 240 Dienstencompagnie (‘Welfare is our care’) de velddouches klaar voor gebruik. Even later komen de eerste infanteristen aangelopen vanuit de bevoorradingsstraat. In een paar uur tijd passeren ruim 750 ‘paxen’ de wasgelegenheid en keukengroep.