Calamiteitenhospitaal traint rampenoefening Utrecht
Gutsend bloed, open breuken en algehele paniek. De chaos was afgelopen weekend compleet op het Science Park in Utrecht, waar een parkeergarage deels instortte. Tenminste, dat was het scenario tijdens de Rampenoefening van het naastgelegen Calamiteitenhospitaal. Een training om medici en ketenpartners te trainen, voor als het noodlot écht toeslaat.
Tekst: kapitein Saminna van den Bulk | Foto's: Hans Roggen | Video: Red Pepper Media | Montage: EMG
“Help!”, klinkt het vanuit de parkeergarage. Een slachtoffer ligt bewusteloos op de koude, betonnen grond. Ze is zeker niet de enige: er vallen die dag zeker 130 ‘gewonden’, van wie dertig ernstig. Het is aan de (militaire) medici in het Calamiteitenhospitaal hun levens te redden en verwondingen te behandelen.
Utrecht vormde dit jaar het ijzingwekkende decor van de grote rampenoefening van het hospitaal. Een belangrijke training, vertelt kolonel Rik Bergman. Hij is de commandant van het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht, dat samen met UMC Utrecht het Calamiteitenhospitaal runt. “Het Calamiteitenhospitaal is uniek in Europa. Bij grote calamiteiten kan dit ziekenhuis binnen een half uur de deuren openen. Het is gebouwd als een militaire faciliteit, maar het UMC levert het personeel. Dat wordt aangevuld met personeel van het CMH en eventuele militaire eenheden van Defensie. Optimale samenwerking is essentieel als je levens wilt redden. Dit beoefenen: dat is waar deze oefening voor is bedoeld.”
Vijfhonderd mensen
Aan de oefening namen het Calamiteitenhospitaal, UMC Utrecht, het Defensie Ondersteuningscommando en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport deel. Ook brandweer en politie waren ter plaatse. In totaal deden er vijfhonderd mensen mee aan de training.
Er klaar voor zijn
Het ziekenhuis kan tweehonderd slachtoffers tegelijk opvangen. De tien traumabedden zijn voor de opvang van de ernstigste gevallen. Penetrerend letsel, wonden in de borstholte... Kapitein-ter-zee Eelco Huizinga zag het allemaal voorbij komen. De traumachirurg vertelt: “Normaal vang je één patiënt op met je team. Nu komen ze allemaal tegelijk. De één is misschien lichtgewond, de ander is in direct levensgevaar. Wij zorgen ervoor dat iedereen zo snel mogelijk de juiste zorg krijgt. Zo’n oefening is erg cool te doen. Bovendien is de training ontzettend belangrijk. Eens in de zoveel tijd is er een calamiteit waarbij om onze hulp wordt gevraagd. Komt dat moment, dan moeten we er klaar voor zijn. Train as you fight.”
Check hieronder de clip!
Wanneer opent het Calamiteitenhospitaal?
Al vanaf meerdere zwaargewonden kan het Calamiteitenhospitaal de deuren openen. Dat zit zo: het ziekenhuiswezen in Nederland is redelijk ‘efficiënt’ ingericht. Bij een grote calamiteit is het echter wel zaak dat slachtoffers zo snel mogelijk behandeld worden. Het Calamiteitenhospitaal staat binnen een half uur paraat als de nood het hoogst is. Dat gebeurde onder meer vorig jaar april na het treinongeluk in Voorschoten, maar ook tijdens de coronacrisis. Bergman: “In het kader van oorlogsvoorbereiding is het Calamiteitenhospitaal ook essentieel. We gaan open bij civiele calamiteiten, maar ook wanneer er een groot aantal militaire gewonden valt."