Tekst Coen Heil
Foto SGTBDAV Sjoerd Hilckmann

Persoonlijke aanpak maakt mariniers enthousiast

Loopbaanadviseur sergeant-majoor van de mariniers Stefan is groot pleitbezorger van de nieuwe opzet van de onderofficiersopleiding alias korporaalsopleiding binnen het Korps Mariniers. Daarin is bepaald dat mariniers vooraf 3 voorkeursfuncties mogen opgeven die zij na de opleiding zouden willen vervullen. “Het persoonlijk benaderen van het individu, om vervolgens het doel te behalen zoveel mogelijk onderofficieren te werven”, luidt zijn credo.

Sergeant-majoor van de mariniers Stefan
SMJRMARNALG Stefan: “... bakkie koffie en vragen naar hun toekomst.”

Het hernieuwde voortraject van de korporaalsopleiding werd in het leven geroepen vanwege een dringend tekort aan onderofficieren. Zo werden 2 jaar geleden slechts 28 korporaals beëdigd, terwijl dat aantal nu rond de 70 á 80 korporaals per jaar ligt. De medewerking en stimulans vanuit de gehele ‘lijn’ van het Korps was het eerste zetje. De pakkende infographics, banners, posters en de menselijke, energieke aanpak van Stefan en zijn naaste collega’s deden de rest.

‘Gesprekken gaan over kansen, voorbereidingen en opleidingen’

“De mannen komen binnen voor een bakkie koffie en aansluitend vragen we naar hun toekomst”, start de sergeant-majoor zijn betoog. “We praten bijvoorbeeld over een passende carrièremove bij de Korps Mariniers. Die gesprekken gaan over kansen, voorbereidingen, opleidingen en de werking van de modules. Uiteindelijk hebben ze dan de keuze uit 6 mogelijkheden: Infanterie, Support, Communicatie InformatieSystemen (CIS), Geneeskundige Dienst, Automonteur en Tamboers & Pijpers.”

Sergeant-majoor Stefan in gesprek met een marinier.
Loopbaanbegeleider Stefan in gesprek met een marinier over een vervolg van zijn loopbaan.

Infanterie meest populair

Ook een presentatie en een Q&A-sessie behoren tot het wervingstraject voor korporaals. Daarin komen vragen voor als: wat houdt de opleiding in; wat doe je tijdens de opleiding; en hoe lang duurt die? “Uiteindelijk geven de mariniers 3 voorkeuren op qua vervolgfunctie en gaan wij kijken naar de mogelijkheden om daar te belanden. Lukt dat niet meteen, dan gaan we terug naar de tekentafel en zoeken we naar andere mogelijkheden”, toont Stefan zijn empathische gezicht.

Kortom, het lijkt erop dat de volwassen benadering van mariniers met operationele ervaring aanspreekt en aanspoort tot een vervolgstap. Van alle keuzemogelijkheden is Infanterie het populairst. “Dat zijn jongens die het veld in willen, want dat is hun core business”, legt de onderofficier uit. “Maar bij alle richtingen hebben we een carrièrevervolg om door te groeien in de rangen. Er moet uiteraard wel een voorkeursfunctie beschikbaar zijn. Hoe dan ook is het heel anders dan vroeger, toen je gewoon ergens heen móést.”

“Samen gekeken naar wat mogelijk was.”

Successen en teleurstellingen

Bij het maken van keuzes horen vanzelfsprekend succesverhalen en teleurstellingen. “Ik had een marinier die vanaf het begin in Doorn zat”, leidt de loopbaanbegeleider een succesverhaal in. “Hij gaf aan dat het woon-werkverkeer niet meer te combineren was met zijn privésituatie en vroeg naar de mogelijkheden. Samen hebben we toen gekeken naar wat er kon en zijn we uiteindelijk uitgekomen bij Texel. Toen heeft hij nog voor aanvang van de onderofficiersopleiding zijn Fast Raiding, Interception and Special Forces Craft (FRISC)-opleiding gehaald en naderhand de onderofficiersopleiding afgerond”, klinkt het trots. “Daarna is hij geplaatst bij de Surface Assault and Training Group (SATG) op Texel, waar hij zijn carrière nu vervolgt.”

Teleurstellingen zijn er echter ook: “Bijvoorbeeld in het geval van 2 mariniers van de afgelopen opleiding. Die belandden bij een bepaalde eenheid, maar dat liep door omstandigheden niet goed. Vervolgens heb ik contact met ze opgenomen en zijn ze op een andere voorkeurplek terechtgekomen.”

Korporaalsopleiding

Het opleiden van voldoende onderofficieren begint met het vinden van intrinsiek gemotiveerde mariniers die een carrière beogen binnen de organisatie. Door de loopbaanbegeleider is hiervoor een actieve campagne opgezet. Hij gaat bij alle eenheden langs om uit te leggen wat het korporaalsopleidingstraject inhoudt. Het grote voordeel is dat het individu onderofficier wordt bij het Korps Mariniers en voorkeursplaatsingen kan opgeven. De opleiding is er voor mariniers met operationele ervaring en heeft een minimale looptijd van 2 jaar.

Doen omdat het leuk is

Behalve de promotie in rang zijn er meerdere factoren die de opleiding aantrekkelijk maken. De mogelijkheid tot het behalen van een MBO-3-opleiding bijvoorbeeld. Met name interessant voor jongens met een MBO-2-achtergrond. “Met 3 weken ben je daarmee klaar, voor wat betreft de REN-vakken: Rekenen, Engels, Nederlands”, aldus de sergeant-majoor. “En als iemand in een later stadium alsnog besluit bij ons te vertrekken, is hij wel korporaal bij de mariniers geweest, met een MBO-3-opleiding en een leidinggevende functie achter zijn naam. Dan is je positie op de arbeidsmarkt sterker en dat stemt jongens vaak tot nadenken.” Voor het geld moet je het in elk geval niet doen, antwoord Stefan desgevraagd. De inkomensverbetering is namelijk niet heel groot. “Je moet het vooral doen omdat je het leuk vindt, zeg ik altijd heel eerlijk.”

Sergeant-majoor van de mariniers Stefan in gesprek.
Loopbaanbegeleider SMJRMARNALG Stefan in gesprek met een marinier over een vervolg van zijn loopbaan.

Koesteren

Resumerend: de onderofficiersopleiding staat als een huis. Gevraagd naar mogelijke verdere verbeteringen, moet de sergeant-majoor oprecht een antwoord schuldig blijven. “Wat we nu hebben, moeten we koesteren”, laat hij niets aan duidelijkheid te wensen over. “Niets ten nadele van vroeger, trouwens, want vroeger waren de boten van hout en de mannen van staal”, grapt hij tot slot.

Overzicht met alle informatie over de onderofficiersopleiding voor mariniers.