Marineschepen Zr.Ms. Luymes en Zr.Ms. Schiedam weer thuis na NAVO-inzet

Het hydrografisch opnemingsvaartuig Zr.Ms. Luymes en mijnenjager Zr.Ms. Schiedam zijn weer thuis. Beide marineschepen voeren op respectievelijk 2 en 27 januari uit richting de Oostzee. Daar namen zij deel aan Standing NATO Mine Countermeasures Group 1. Normaliter is het ruimen van explosieven een van de hoofdtaken van het vlootverband.

Tekst: Coen Heil | Foto’s: Mediacentrum Defensie

Echter, deze keer hielden de schepen voor NAVO-operatie Baltic Sentry de scheepvaart in de gaten. Of er bijvoorbeeld geen oneigenlijke activiteiten plaatsvonden aan infrastructuur in zee. Onder meer pijpleidingen, energie- en datakabels zijn al geruime tijd geregeld doelwit voor sabotages. Daarom patrouilleerden beide schepen in de Oostzee en de Finse Golf. Commandant Zr.Ms. Schiedam luitenant-ter-zee 1 Joris Egtberts en commandant Zr.Ms. Luymes luitenant-ter-zee 1 Sjoerd Knoop blikken kort terug op hun missie.

Een marineschip op zee met zwaaiende bemanningsleden.
Zr.Ms. Schiedam voer op 27 januari uit en maakte een andere missie mee dan gebruikelijk.

Hoe hebben jullie deze missie beleefd?

Commandant Egtberts: “Prima. Alleen anders dan we gewend zijn door de missie die er doorheen kwam. Normaliter doe je met een groep schepen veel aan mijnenbestrijdingsoefeningen. Terwijl de focus nu lag op het in kaart brengen van de scheepvaart. Operatie Baltic Sentry vergde wat aanpassingen vanuit onze kant, maar dat ging uiteindelijk goed.”

Commandant Knoop: “Voor ons gold min of meer hetzelfde. Wij kwamen aan in het Noord-Duitse Kiel, waar wij een week verbleven en de overwegend Belgische staf aan boord kregen. In Kiel hoorden wij dat alles anders was dan gepland vanwege de plotselinge deelname aan Baltic Sentry. Dit door een kapotgemaakte kabel. In plaats van een standaard inzet met het verband moesten wij ook patrouilleren.”

Hoe vaak hebben jullie moeten optreden?

Commandant Egtberts: “Het was geen missie waarin we moesten boarden of actieve dingen hoefden te doen. Dat kunnen we ook niet. Het was vooral monitoren en doorgeven wat we zagen. In ons deel waren dat geen afwijkende zaken.”

Een blond bemanningslid aan boord van een marineschip.
Commandant Zr.Ms. Luymes luitenant-ter-zee 1 Knoop kwam op de Oostzee en Finse Golf onder meer Franse, Noorse en Zweedse marineschepen tegen.

Wie waren er naast de Luymes en de Schiedam nog meer op het water?

Commandant Knoop: “De Fransen, Duitsers, Noren en Zweden waren eveneens aanwezig met een schip. Daarnaast sloot een Belgisch schip aan en was er een boot uit Estland. Maar dat voer vooral in eigen water, aangezien daar een kabel was kapotgemaakt toen wij net waren vertrokken. Inmiddels zijn wij afgelost door Zr.Ms. Snellius.”

Hoe was de wisselwerking met de overige schepen?

Commandant Egtberts: “Dat ging prima. We doen dit natuurlijk al heel wat jaren. Normaliter zitten we met zo’n verband altijd met elkaar en oefenen we samen, maar dat was tijdens deze missie anders. We lagen nu verspreid over de Oostzee en hadden zeker in het begin veel minder interactie met elkaar.”

Commandant Knoop: “Voor ons ging dat hartstikke goed. Aan het begin lagen we niet zo veel met elkaar in de havens. Terwijl je elkaar daar goed leert kennen. Toen dat na verloop van tijd vaker voorkwam, ga je met elkaar zitten en overleggen. Daardoor leer je van elkaar.”

Een marineschip vaart haven uit met aan rechterzijde een kleiner schip.
Zr.Ms. Luymes werd inmiddels afgelost door Zr.Ms. Snellius.

Wat heeft jullie inzet bijgedragen?

Commandant Egtberts: “Het hele vlootverband heeft iets bijgedragen. ‘Stronger Together’ is wat de NAVO wilde uitstralen en ik denk dat dat zeker is gelukt. Het is alleen niet meetbaar. Al schrikt het kennelijk wel af, want na onze komst zijn er geen kabels en pijpleidingen meer beschadigd.”

Commandant Knoop: “Hier sluit ik mij bij aan. Verder hoeft onze opvolger Zr.Ms. Snellius waarschijnlijk niet zo actief te patrouilleren als wij. Dat komt omdat de omringende landen rondom de Oostzee het nu ook zelf beter oppakken. Door de scheepvaart in de buurt van kritieke infrastructuur onderwater te monitoren. Dat doen zij met varende en vliegende eenheden, inclusief drones.”

5 medailles liggen naast elkaar op een tafel.
De laatste buitenlandse stop voor Zr.Ms. Luymes en Zr.Ms. Schiedam van hun NAVO-inzet was er eentje om niet snel te vergeten. De bemanningen van beide schepen ontvingen in Stockholm de Herinneringsmedaille Internationale Missies en Operaties.

Hoe hebben jullie ten slotte vorig weekeinde Pasen gevierd?

Commandant Egtberts: “Wij vertrokken Tweede Paasdag vanuit Stockholm richting huis. Eerste Paasdag was een gewone werkdag en hadden we de medaille-uitreiking met ceremonie voor onze inzet. Daarna hebben we nog wel een paaskleinigheidje gesnoept, een kaneelbroodje van de bakker.”

Commandant Knoop: “Wij zijn eveneens Tweede Paasdag vertrokken en voeren samen met Zr.Ms. Schiedam. In tegenstelling tot de mistige heenweg konden we eindelijk genieten van een prachtige vaartocht bij Stockholm. Pasen hebben we dinsdag een beetje gevierd. Een matroos die zijn gouden taak nog moet doen, schotelde ons een lekker paasontbijt voor. En ’s avond hebben we met z’n allen een heerlijk captains dinner gehad.”