KMARMAGAZINE 31-10-2024

Dit artikel hoort bij: Specials 01

Wapendag 2024: Focus op militaire politietaak

‘Er staan als de NAVO erom vraagt’

De verslechterende toestand in Oost-Europa laat de Marechaussee niet ongemoeid. Tijdens de vorige week gehouden Wapendag op Paleis Het Loo sprak CKMar luitenant-generaal Annelore Roelofs over de actualiteiten in de organisatie. En over het feit dat de Marechaussee gereed moet worden gemaakt voor operaties in het hogere geweldspectrum. “De geopolitieke situatie, maar ook de intensivering van de grensbewaking zal veel van ons vergen. Daarbij hebben we iedereen heel hard nodig.”

Het was niet alleen maar zware kost tijdens de Wapendag. Er was ook een feestje te vieren, want afgelopen 26 oktober bestond de Koninklijke Marechaussee 210 jaar. Gelukwensen kwamen onder meer van schutsvrouw Prinses Beatrix, de minister van Defensie en van voorzitter van de Tweede Kamer Martin Bosma. Hij dankte de Marechaussee voor haar onvermoeibare, rond de klok bewaking en beveiliging op velerlei gebieden van de Haagse politiek. 

Tijdens de druk bezochte Wapendag ging Roelofs in op het groeiende beroep dat op de Marechaussee wordt gedaan. Zij doelde daarmee ook op de aanstaande oprichting van 101 Marechaussee Bataljon. 

Scroll naar beneden voor een impressie van de Wapendag.

Generaal Roelofs en dagvoorzitter De Jong staande op een podium.
CKMar Roelofs tegen dagvoorzitter Rens de Jong (bekend van BNR Nieuwsradio): “De Marechaussee is harder nodig dan ooit. Aan de randen van Europa is de situatie instabiel. Om de taken die benodigd zijn in te vullen, hebben we iedereen heel hard nodig. Ook omdat de ‘winkel’ tijdens de verbouwing open blijft.”
De CDS spreekt tijdens de Wapendag 2024.
“Door het ontbreken van een MP-eskadron moest de landmacht zelf de colonnebegeleiding en de beveiliging van de commandoposten regelen. Werkzaamheden waarvoor zij niet is toegerust”, betoogde Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Onno Eichelsheim. De CDS sprak in Apeldoorn over de toekomstige rol van de Marechaussee en uiteraard ook over de alsmaar verslechterende veiligheidssituatie in Europa. Zijn woorden hierover behoefden weinig toelichting. “Rusland zoekt de grenzen op waarmee ze nog weg kunnen komen”, doelde de hoogste baas op onder meer dagelijkse cyberaanvallen, sabotageacties, het in kaart brengen en aftasten van het onderzeese kabelnetwerk tussen de VS en Europa en veelvuldige schendingen van het luchtruim boven het vrije westen.
De CDS die een armband over de arm van commandant Den Heijer schuift.
Hoe de Marechaussee van de toekomst er uit komt te zien, is volgens Eichelsheim in een Europa waarin de risico’s zich continu blijven opstapelen moeilijk exact te voorspellen. Duidelijk is dat de militaire rol van de Marechaussee zowel binnen als buiten de landsgrenzen broodnodig zal zijn. Ordehandhaving, het beveiligen en beschermen van militaire infrastructuur, het omgaan met grote aantallen krijgsgevangenen en het onderzoeken van oorlogsmisdrijven vragen om gespecialiseerd personeel. Het ondersteunen van troepenverplaatsingen door aan- en afvoerroutes vrij te houden en snel eenheden omleiden om drones te misleiden horen uiteraard ook bij het takenpakket. Tijdens de bijeenkomst schoof Eichelsheim een MP-armband over de bovenarm van aanstaand commandant van 101 Marechaussee Bataljon, luitenant-kolonel Hanno den Heijer. Met deze handeling was de symbolische start van de oprichting van deze eenheid een feit.
Uitreiking van de Waarderingsspeld in Zilver aan Bart Post
Voor de uitzonderlijke wijze waarop hij een geval van zelfdoding probeerde te voorkomen, ontving wachtmeester Bart tijdens de Wapendag de Waarderingsspeld in Zilver. Op 17 juni vorig jaar kregen Bart en zijn collega’s de melding om op luchthaven Schiphol naar het bovendek van Parking 1 te gaan. Hier dreigde een man over de reling te springen. Bart deed meer dan het werk vereist om hem tegen te houden, helaas tevergeefs. Door zijn optreden heeft Post de eer van het Wapen hoog gehouden en werd de militaire decoratie met groot applaus aan hem uitgereikt.
Twee dienstplichtig Marechaussees met groot verlof die ooit hebben gediend bij 103 Eskadron Koninklijke Marechaussee vertelden hoe het er midden jaren ‘80 bij deze eenheid aan toe ging. De eenheid was gelegerd in de Willem de Zwijgerkazerne in het Gelderse Wezep, evenals de staf van 101 Marechaussee Bataljon. De mannen die tijdens de Wapendag gekleed en uitgerust als dienders van toen acte de préséance gaven, vinden zichzelf geen re-enactors. Met hun presentie willen zij slechts de herinnering aan 103 Eskadron Koninklijke Marechaussee levend houden.
Marechaussee tijdens de Wapendag.
“De militaire politietaak uitbouwen, is een ambitieus plan met vele uitdagingen, ook qua houding en mentaliteit”, sprak generaal Roelofs. Welke ontwikkelingen zijn er binnen de militaire politietaak? Volgens Roelofs is er nog een flinke inspanning nodig om alles voor hoofdtaak 1 op poten te zetten, waaronder de verwerving van het benodigde materieel. "Ik weet dat wij het kunnen. Ondanks de jaarlijkse zomerdrukte en de komende NAVO-top volgend jaar juni. Projecten integraal aanpakken, is waar wij sterk in zijn. Zolang iedereen zijn steentje hieraan bijdraagt, gaat het zeker lukken.”

Tekst: André Twigt | Foto’s: sergeant Gregory Freni