Vervangingsproject Tampa voorziet in nieuwe terminals
Eerder deze maand verzorgde JIVC een testweek voor nieuwe satellietcommunicatieterminals op het antenneveld van Camp New Amsterdam in Soesterberg. Samen met de special forces eenheden werd er succesvol getest. Met de testresultaten worden de volgende stappen gezet richting verdere inventarisatie van het vervangingsproject TAMPA.
De krijgsmacht beschikt over militaire- en commerciële satellietcommunicatiecapaciteit. Deze is essentieel voor de effectiviteit en efficiëntie van operaties en missies. Er zijn veel nieuwe technologische ontwikkelingen op dit gebied. Ook voor wat betreft de terminals. Vooral special forces maken steeds meer gebruik van zogenaamde manpacks: draagbare satellietschotels die zorgen voor operationele flexibiliteit en de wereldwijde dekking die nodig is tijdens operaties. Het satellietcommunicatieteam van de Sectie Connectiviteit van JIVC en gelijknamige team van Lucht & Joint IT zijn samen op zoek naar de best mogelijke communicatiemiddelen voor deze speciale doelgroep als vervanging van bestaande en verouderde systemen.
Zien is geloven
Tijdens de testdag werden de compacte HORNET-terminal en nog kleinere SWARM-terminal van het Britse bedrijf Paradigm aan de tand gevoeld. Een aantal maanden geleden was al kennis gemaakt met de systemen maar dit was de eerste keer dat er een praktijktest ‘in eigen huis’ werd uitgevoerd. Beide systemen zijn uitgevoerd met een eigen bedieningsmodule, de Paradigm Interface Module (PIM). Volgens de leverancier is de PIM ook aan andere antennesystemen te koppelen. In Soesterberg werd de module daarom aan een Ranger 1,2 meter satellietschotel gekoppeld om te testen of dit klopt. Als referentie voor deze systemen werd de Tampa Manpack gebruikt, die al in de bewapening aanwezig is.
Vervolg op succesvolle test
Leo Barelds van team SATCOM Lucht & Joint IT was enthousiast: “De samenwerking in de SATCOM-keten verloopt altijd effectief en levert mooie resultaten op. Ook bij deze test verliep de samenwerking met Netherlands Maritime Special Operations Force (MARSOF) en Korps Commandotroepen (KCT) uitstekend. Deze eindgebruikers waren goed op de hoogte en doorliepen de testen zonder enig probleem. De eisen die gesteld werden aan de test zijn behaald.” Wat zijn de volgende stappen? De resultaten worden nu meegenomen in de evaluatie en opgenomen in de functionele eisen die gesteld zijn aan het vervangingsproject van de huidige apparatuur.
Het belang van robuuste satellietcommunicatie
Satellietcommunicatie biedt een betrouwbare en veilige manier om gegevens te verzenden en te ontvangen, vooral in gebieden waar traditionele communicatienetwerken niet beschikbaar of onbetrouwbaar zijn. Het speelt een cruciale ondersteunende rol in militaire operaties, waar snelle en veilige communicatie essentieel is voor coördinatie en besluitvorming. Defensie maakt veel gebruik van draagbare satellietcommunicatiesystemen die militairen in het veld in staat stellen om te communiceren, ongeacht hun locatie. De communicatie via satellieten wordt vaak beveiligd met encryptie om ervoor te zorgen dat gevoelige informatie niet in verkeerde handen valt.
Satellietcommunicatie is ook belangrijk voor samenwerking met internationale partners en NAVO-leden, waar gedeelde communicatiesystemen en interoperabiliteit cruciaal zijn. Om gelijke tred te houden met de snel veranderende technologie en de behoeften van de strijdkrachten investeert Defensie in de ontwikkeling en modernisering van deze satellietsystemen.