DE VLIEGENDE HOLLANDER 27-08-2024

Dit artikel hoort bij: Specials 01

Retour uit roerige regio

De Cougar hangt boven het helidek van Zr.Ms. Karel Doorman.

Cougar cruciaal als lange arm van Zr.Ms. Karel Doorman

x
Leestijd: 9 minuten

Het Joint Support Ship Zr.Ms. Karel Doorman is sinds vrijdag terug in Den Helder. Daarmee kwam een einde aan een inzet van vier maanden in de Rode Zee en de Golf van Aden. Ook voor het Cougar-detachement van 300 Squadron. De boordhelikopter gold als uiterst belangrijke range extender, als ‘lange arm’ van de Karel Doorman, vooral tijdens verkenningsvluchten. Tegelijkertijd stond de kist dag en nacht klaar als vliegende ambulance van het drijvende hospitaal in een zeer roerige regio.

Tekst: luitenant ter zee 2OC (SD) Joost Margés | Foto’s: korporaal 1 Barend Westerveld

Bovenaanzicht van Zr.Ms. Karel Doorman op zee.
Zr.Ms. Karel Doorman was vier maanden het moederschip van de Cougar.
De badge van Operatie Aspides op de mouw van een uniform.

De Karel Doorman maakte deel uit van EUNAVFOR (EU Naval Force) Operation Aspides. Die werd in het leven geroepen vanwege de aanvallen van Jemenitische Houthi’s op koopvaardijschepen die gerelateerd kunnen worden aan landen die Israël gunstig gezind zijn. “Als Europa, maar zeker ook als handelsland Nederland, zijn we sterk gebaat bij de vrije doorvaart op zee”, aldus commandeur George Pastoor, tot voor kort Naval Force Commander van Aspides. “Daarnaast staan wij voor het handhaven van de internationale rechtsorde.”
“Als Nederland stelden wij de Karel Doorman met helikopter en bemanningen, stafofficieren en een geneeskundig team ter beschikking”, vervolgt Pastoor. “In feite is het schip een tankstation op zee en kan het, ook per heli, voorraden overzetten op schepen van ons vlootverband. Daarnaast had onze aanwezigheid als drijvend Role 2-ziekenhuis een geruststellend effect op andere eenheden en personeel van koopvaardijschepen.”

‘Wij zijn sneller verder weg, tot op zo’n 100 mijl voor het schip uit’

Geruststellend effect

Gezagvoerder en detachementscommandant (detco) kapitein Jacko benadrukt daarnaast het belang van de Cougar als range extender: “Wij zijn sneller verder weg, tot op zo’n 100 mijl voor het schip uit. Wij voeren dan verkenningen uit, kunnen zo nodig dreiging neutraliseren en zijn beschikbaar voor medevacs (medical evacuations, red.) en Search and Rescue. We kunnen mensen optakelen, stabiliseren en afvoeren naar de eigen Role 2 of een ziekenhuis in de regio.”
De Aspides-missie van vier maanden is in tweeën gedeeld, waardoor het (bijna voltallige) eerste Cougar-detachement halverwege de missie wordt afgelost. Tijdens de missie geldt een deck cycle van twaalf uur op/twaalf uur af, waarbij de Cougar binnen dertig minuten airborne moest kunnen zijn: Alert 30.

Het overzetten van voorraden was een van de taken voor de Cougar-boordheli. Hier wordt de Italiaanse destroyer Andrea Doria bediend. Foto’s: 300 Squadron

‘Join the air force, see the navy’

Andere wereld

Volgens de detco was het bijzonder om voor langere tijd met zijn eenheid aan boord te verblijven. “Het is een andere wereld, maar de missie brengt je op veel verschillende plekken. We hebben de vier maanden in tweeën gedeeld; wij zijn het tweede detachement.”
Alleen vliegerarts kapitein Mark was de gehele periode maanden aan boord. “Join the air force, see the navy”, laat Mark zich subtiel ontvallen. Jacko realiseert zich dat het voor de vliegerarts en de drie flightnurses die per detachement op de Karel Doorman verbleven in medisch opzicht ‘misschien niet heel spannend’ was. “Door het uitblijven van daadwerkelijke medevacs; gelukkig maar.”

Het Cougar-detachement van 300 Squadron aan boord van Zr.Ms. Karel Doorman bestond steevast uit ruim twintig personen.

In de startblokken

Een ‘gemiste kans’ was in dat opzicht de medevac van een Nepalese opvarende van een door Houthi-raketten getroffen koopvaarder Verbena. Deze patiënt werd echter van boord gehaald en bij de Karel Doorman afgeleverd door de helikopter van een bondgenoot. In de Role 2 onderging de Nepalees een spoedoperatie waarbij een groot aantal scherven uit zijn rug werd gehaald en zijn getroffen been behouden kon blijven.
Hoewel het resultaat tevreden stemt, vindt Mark het jammer dat de Cougar niet is ingezet voor de medevac. “Hebben we jaren voor getraind; hadden we nu kunnen laten zien.”

Copiloot eerste luitenant Hylke snapt hem uiteraard: “We stonden in de startblokken, maar hoefden inderdaad niet in actie te komen. Wel was het mooi om op zo’n moment te merken dat we allemaal dezelfde instelling hadden: ‘We gaan iemand redden!’”

De helibemanning, flightnurses en opvarenden van de Karel Doorman beoefenen de afvoerketen van een medevac.

‘Skiffs die ogen als vissersbootjes, met soms zelfs paspoppen erop’

Tijdig onderkennen

Hoewel het medische potentieel niet ten volle werd uitgebuit, was de Cougar een onmisbaar element voor de Karel Doorman. In praktisch opzicht was dat vanwege de capaciteit om personen en bijvoorbeeld reserveonderdelen te vervoeren. Crucialer nog was de verkenningstaak. De Houthi’s halen namelijk alles uit de kast om hun argumenten kracht bij te zetten. Qua wapentuig gaat het dan niet alleen om supersone en zelfs hypersone ballistische raketten en cruise missiles, maar ook om varende (USV) en vliegende (UAV) explosieve onbemande systemen.

Het listige, voor wat betreft het gebruik van USV’s, is dat de Houthi’s geregeld skiffs inzetten. Die ogen als vissersbootjes, met soms zelfs paspoppen erop, waardoor koopvaarders zeer laat of te laat doorhebben dat ze worden aangevallen. Waar het gaat om de Force Protection van de Karel Doorman zelf, speelt de boordheli in het tijdig onderkennen van mogelijk gevaar een grote rol.

Flightnurses behandelen aan boord van de vliegende heli een oefen-gewonde.
De vliegerarts, drie flight nurses en de logistieke medewerker bleven vier maanden aan boord, de rest van het Cougar-detachement wisselde halverwege.

Beruchte doorgang

Niet voor niets krijgt de boordhelikopter tijdens de laatste passage van de smalle zeestraat Bab el Mandeb (‘Poort der Tranen’) eind vorige maand de opdracht om het luchtruim te kiezen, in de aanloop naar het meest kritische deel van de doorvaart. De scheepvaart is hier vaker aangevallen, met geregeld fatale gevolgen. Met een loadmaster/boordschutter achter een MAG bij elk van de twee geopende deuren, verkent de vliegende bemanning het traject dat de Karel Doorman zal volgen. Het schip bevindt zich op dat moment in gevechtswacht. Kapitein Jacko: “Tijdens gevechtswacht waren we meestal stand-by aan boord, maar tijdens die passage vlogen we een verkenningsmissie van twee uur. De Doorman bevond zich toen in rood gebied, waarbij je uitgaat van een hele korte waarschuwingstijd.” De helibemanning checkt dan bijvoorbeeld vissersboten in het gebied en kan het eigen schip waarschuwen als er iets niet pluis lijkt, op het water of in het kustgebied.

Een boordschutter kijkt door de open deur van de heli naar een eiland in zee.
Met een loadmaster/boordschutter bij beide deuren verkent de vliegende bemanning het traject dat de Karel Doorman zal volgen.
De Italiaanse destroyer ITS Andrea Doria was de waakhond van de Karel Doorman tijdens de laatste doorvaart door de straat Bab el Mandeb.

‘Ingrijpen als scheepvaart wordt aangevallen’

Er doen zich geen zorgwekkende zaken voor, maar om klaar te zijn ‘voor het geval dat’, oefenen de loadmasters annex boordschutters tijdens de missie ook geregeld boven zee. Ook rescue-operator (RO) marinier eerste klas Dennis (van 860 Squadron) kan die taak toebedeeld krijgen. “Het was mooi om qua gunnery onze currency op peil te kunnen houden onder deze afwijkende omstandigheden.”

De Cougar staat klaar voor vertrek op het helidek van de Karel Doorman.

Klimaat als tegenstander

Los van de geopolitieke en militaire risico’s van de missie, blijkt het klimaat een geduchte tegenstander van de boordheli. “De hete omstandigheden, nog los van zout en zand, zijn hard voor het schip en de helikopter”, aldus detco Jacko. Volgens vliegerarts Mark heeft de Cougar zich echter kranig geweerd; uiteraard ook een compliment aan de technici binnen het detachement. “De kist heeft het altijd gedaan en is geen moment uitgevallen. We hebben ook altijd aan Alert 30 kunnen voldoen.”

De Cougar staat achteraan op het immense helikopterdek van de Karel Doorman.
De Cougar staat achteraan op het immense dek van de Doorman. Vier maanden lang gold ‘Alert 30’: binnen 30 minuten de lucht in kunnen.

‘Waardering voelen - je bemerkte die ook als wij langs vlogen’

Juiste mindset

Los van de keer dat marinier Dennis gehoist wordt op een bij nader inzien verlaten reddingsvlot op zee, hoeft hij tijdens de missie niet als RO in actie te komen. Toch kijkt ook hij met voldoening terug op de missie. “We hebben bijvoorbeeld ook geoefend met koopvaarders. Dan meldden wij ons via de radio en konden we een medische casus oefenen met onze loadmasters. Het was mooi om de waardering aan boord te voelen. Je bemerkte die ook als wij alleen al langs vlogen. Dat de burgervaart weet: ‘Wij zijn niet alleen.’”

Detco Jacko kijkt vooral ook met veel plezier terug op de afgelopen periode vanwege de goede samenwerking binnen het detachement én met anderen aan boord, inclusief de internationale staf. “Natuurlijk zijn er de nodige uitdagingen, maar iedereen had de juiste, operationele mindset.”

De Cougar als een onmisbaar element voor de Karel Doorman, onder meer vanwege de capaciteit om vracht te vervoeren.

Machtig mooi

Hylke valt hem bij: “De neuzen stonden écht dezelfde kant op. Wat onszelf betreft: genoeg water mee en gáán. En dan scherp blijven, want elke golf is anders. Wat zie je en wat doe je dan? We spraken altijd alle mogelijke scenario’s goed door.” De copiloot blijkt een echte liefhebber: “Het vliegen op zich is al machtig mooi werk. Daar kwam nu nog bij dat je met een hele bijzondere reden aanwezig was, waarbij je echt wat voor mensen kon betekenen.”

De Cougar op het helidek van Zr.Ms. Karel Doorman met leden van de boordvliegtuigploeg op de voorgrond.