Tekst LTZ 2OC (SD) Joost Margés
Foto SM Aaron Zwaal en video AOO Eva Klijn en SMJRBDAV Ruud Mol
Operatie vanaf Zr.Ms. De Ruyter verloopt vlekkeloos
Het Luchtverdedigings- en Commandofregat (LCF) Zr.Ms. De Ruyter verrichtte vorige maand een testlancering met een Tomahawk-cruise missile. Dat gebeurde voor de Amerikaanse oostkust. Het was voor het eerst dat een Nederlands marineschip dit type geleide wapen afschoot. Zo’n lancering is met tal van veiligheids- en beveiligingsmaatregelen omgeven, maar inmiddels zijn alle beelden vrijgegeven. Hierbij een indruk van de spectaculaire en soepel verlopen operatie.

Luitenant ter zee 2OC (TD) Sebastiaan is Systeem Verantwoordelijk Officier Wapens en Sensoren op Zr.Ms. De Ruyter. In deze functie was hij uiteraard nauw betrokken bij de testlancering. “Daar ging uiteraard een lange voorbereiding aan vooraf”, zo steekt hij van wal. “Er was een team samengesteld van specialisten van het Commando Materieel en IT (COMMIT), de Directie Materiële Instandhouding van CZSK, van Zr.Ms. De Ruyter zelf en nog Amerikanen van het Tomahawk Weapons Systems Programvan de US NAVY. De lancering zou eerst bij San Diego plaatsvinden, maar dat werd uiteindelijk Norfolk.”

Testset biedt uitkomst
Hoewel de De Ruyter maar 1 Tomahawk zou lanceren, werden er toch 2 geladen. Sebastiaan: “Eén daarvan was puur als reserve, mocht er iets mis zijn met de andere.” Zorgde het plaatsen van de Tomahawks nog voor technische uitdagingen? Nee dus. “Het Vertical Launching System (VLS) aan boord is een Amerikaans systeem en zo opgebouwd dat je er ook Tomahawks mee kunt lanceren”, legt de SVO uit. “Wat op ons schip wel ontbrak was de equipment om de raket van de juiste informatie te voorzien om hem ook daadwerkelijk te kunnen lanceren. Daarom kregen we onder andere een testset en een aansturingscomputer aan boord. Die hebben we vervolgens zowel binnenliggend als op zee getest. Uiteraard nog zonder lancering tot gevolg.”

Erg spannend
En toen kwam het moment suprême. “Het was de eerste keer dat de Nederlandse marine een Tomahawk lanceerde, dus voor iedereen aan boord erg spannend. Veel bemanningsleden hadden weleens de lancering van een Standard Missile 2 meegemaakt of van een Evolved Sea Sparrow Missile, maar wat er nu uit zou komen was een stuk groter. Het was vervolgens aan de luchtverdedigingsofficier (LVO) om aan de commandant te vragen of die zijn captain approved gaf voor het afvuren van de Tomahawk. De commandant gaf die toestemming en toen heeft een Amerikaans teamlid op aangeven van de LVO op de knop gedrukt en de Tomahawk afgevuurd.”
Zeer tevreden
Zoals inmiddels duidelijk is, verliep de lancering die volgde vlekkeloos, maar uiteraard met donderend geraas, waarna de cruise missile aan zijn vooraf ingestelde vluchtplan begon. “Na zo’n 45 minuten vliegen kwam de raket – overigens zonder explosieve warhead – exact op het doel terecht, op de missile range Marine Corps Base Camp Lagune”, aldus Sebastiaan. En dat was voor hem en tal van anderen aan boord natuurlijk reden voor voorzichtig gejuich.

Bekijk hier de video van de indrukwekkende lancering:
Extra gevechtskracht
De proeflancering had tot doel om data te verzamelen voor de verdere integratie van het raketsysteem in het LCF en toekomstige scheepstypes. Met Tomahawk-langeafstandswapens kan de Koninklijke Marine vanaf zee (strategische) doelen diep landinwaarts uitschakelen. Denk bijvoorbeeld aan commandocentra, luchtafweerinstallaties en vijandelijke eenheden. De raketten hebben een bereik van meer dan 1.000 kilometer. Defensie investeert hiermee in de gezamenlijke afschrikking en gevechtskracht van de NAVO.