kmarmagazine 30-04-2020

Dit artikel hoort bij: Specials 03

Een dagje KMarren met...

Majoor Robert van Kapel, senior Persvoorlichter KMar

‘Marechaussee haalt mannen met doorgeladen wapen uit trein’, Marechaussee treft steeds meer look-a-likes aan aan de Nederlandse grenzen’ en Marechaussee ontmoedigt Duitsers bij de grens’. Het zijn een paar voorbeelden van koppen boven artikelen die de afgelopen weken over de Koninklijke Marechaussee in de media zijn verschenen. De drijvende krachten achter deze publicaties zijn de persvoorlichters van de Koninklijke Marechaussee, die deel uitmaken van het cluster Communicatie, Ceremonieel en Evenementen.

Majoor Robert van Kapel is sinds begin van dit jaar senior Persvoorlichter van de Koninklijke Marechaussee. “Een van de taken van ons team is om de media, het publiek en de politiek op een juiste wijze te informeren over de werkzaamheden van onze organisatie. We kijken hoe we de taken van de Marechaussee op een proactieve wijze onder de aandacht kunnen brengen in de media, zodat we de organisatie op een goede manier positioneren en de juiste informatie verstrekken. Onze operationele collega’s verrichten goed werk voor de veiligheid van de Staat en dat mag gezien en gehoord worden. Daarom moet je er open en transparant over communiceren.”

Een goede informatiepositie is voor de persvoorlichters van cruciaal belang. Elke dag monitoren Van Kapel en zijn team de landelijke media, social media, maar ook het eigen Bedrijfsprocessensysteem en Intell-rapporten. “We moeten weten wat er speelt, zodat we kunnen nadenken of, hoe en wanneer we iets onder de aandacht willen brengen. Op diplomatiek, bestuurlijk en operationeel niveau hebben wij daarom altijd onze antennes uitstaan, zowel intern als extern dus. Een rapport dat uitkomt, vluchtelingenstromen die op gang komen of een rechercheonderzoek, het kan allemaal van invloed zijn op het werk van de KMar en om aandacht vragen van de media. Vooruitkijken en -denken, is belangrijk in ons werk.”

“Ik wilde altijd al ambassadeur zijn van onze organisatie”, legt Van Kapel uit, die na zijn functie als klassenbegeleider op het OTC in 2004 voor de eerste keer in aanraking kwam met het vak van persvoorlichting. De jaren daarna vervulde hij onder andere lange tijd de rol van woordvoerder op Schiphol en daarna op de Staf. Ook werkte hij 3 jaar in het Caribisch Gebied als hoofd Intell. “Ik vind de Marechaussee een prachtige organisatie. Enerzijds militair, anderzijds politie. Grenzeloos veelzijdig. Dat is uniek. Ik doe niets liever dan mijn enthousiasme over de organisatie overbrengen aan anderen en het beeld dat naar buiten gaat samen met mijn collega’s op een goede manier verzorgen.”

Onderstaande link verwijst naar een eerder verschenen artikel over Persvoorlichting. Daarin kunt u onder andere lezen welke taken de persvoorlichters nog meer uitvoeren.

https://magazines.defensie.nl/kmarmagazine/2017/06/09_achterdeschermen_06-2017

Meedoen aan ‘Een dagje KMarren met…’?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in ‘Een dagje KMarren met…’? Neem dan contact op via kmarmagazine@mindef.nl.

Tekst: Robert den Hartog | Video: sergeant-majoor Robbert Harteveld | Montage: Werner Prost