Tekst ritmeester Djenna Perreijn
Foto sergeant Jan Dijkstra

Defensiedrones scannen De Biesbosch

Wie zich herhaaldelijk niet aan de regels houdt, kan een prent van 390 euro verwachten

2 landmachtdrones, 2 veiligheidsregio’s en 2 regionale politie-eenheden slaan tijdens de zonnige paasdagen de handen ineen om in Nationaal Park De Biesbosch toe te zien op de RIVM-richtlijnen. Wie zich herhaaldelijk niet aan de regels houdt, kan een prent van 390 euro verwachten.

Hoewel het overgrote deel van de mensen op dringend advies thuis of in de buurt van huis blijft, genieten ook genoeg dagjesmensen op en om het water van de natuur. “We zien een rij klapstoelen op een strandje aan de Merwede, kunnen jullie daarnaartoe?”, klinkt het vanuit de commandopost door de radio op de politieboot.

Agent Robbie geeft een slinger aan het stuur en beweegt de RHIB-motorboot richting het strand. Daar liggen enkele schuitjes aangemeerd en van een afstand lijkt het inderdaad alsof een groep mensen op een kluitje ligt te zonnen. Als de agenten naderen, voelen de recreanten de bui hangen en nemen gauw wat afstand van elkaar. Agente Geeske houdt het dit keer bij een waarschuwing.

Het valt de agenten op dat verreweg de meeste mensen zich netjes aan de richtlijnen van het RIVM houden.

Bootjesverhuur

‘En denk zelf ook aan jullie afstand he’, grapt 1 van de dagjesmensen aan de waterkant als de RHIB weer wegvaart. Terecht, want voor de agenten is het bewaken van de 1.5 meter afstand op de krappe boot ook een kunst. De plaatselijke bootjesverhuur in De Biesbosch is ‘uitverhuurd’ en het is geen verrassing dat het druk is op het water. “Alleen al het feit dat de politie ook op het water zichtbaar is, maakt dat mensen bewuster”, vertelt Geeske. “Vandaag blijkt gelukkig dat verreweg de meeste mensen zich aan de regels houden.”

Nu nog op kleine afstand, maar hoog in de lucht is de Puma-drone niet te zien of te horen.
Majoor Jarl Ernstsen, Regionaal Militair Operationeel Adviseur van de regio.

Onzichtbaar en geruisloos

Een paar kilometer verderop tuurt korporaal Gijs (23) door de handcontroller van de Puma, een lichtgrijze drone ter grote van een zeearend. Hij is degene die de rij strandstoelen, waar de agenten op af gingen, als eerste zag. 

De kraakheldere beelden die de drone maakt, werden direct bekeken door de commandopost op het politiebureau in het nabijgelegen Oosterhout. Waarna de agenten eropaf gestuurd werden. “De Puma kan wel 3 uur in de lucht blijven tot we de batterij moeten vervangen. Bovendien kan ‘ie 20 kilometer wegvliegen en de camera flink inzoomen”, vertelt de vehicle-operator met lichte trots. De drone is volgens hem de grotere en betere broer van zijn voorganger; de Raven. “Het grootste voordeel is dat ‘ie vanwege de hoogte onzichtbaar en geruisloos is.” 

Weiland

Gijs en zijn collega korporaal Kelvin (24) besturen het apparaat vanuit een weiland, met toestemming van de boer. Continu houden ze contact met de commandopost op het politiebureau, waar de operatie wordt aangestuurd. De 2 liaison officers (LSO’s) van de landmacht geven steeds door waar de drone beelden moet maken. Kelvin: “Die wensen komen bij de politie vandaan, maar omdat zij in de omgeving bekend zijn, werken ze vaak met straatnamen. De landmachtcollega’s vertalen die voor ons in coördinaten zodat we de Puma eropaf kunnen sturen.”

Als de drone uit het zicht is verdwenen, houden Gijs en Kelvin in de Amarok (pick-up terreinwagen) contact met de commandopost op het politiebureau, van waar de operatie wordt aangestuurd.

'De samenwerking met de Puma van de landmacht is heel zinvol'

Efficiënt in groot gebied

In de commandopost op het politiebureau turen 4 paar ogen geconcentreerd naar de beelden die de 2 drones in het Brabantse en het Zuid-Hollandse deel van De Biesbosch afleveren. “De samenwerking met de Puma van de landmacht is heel zinvol” stelt agent Toine terwijl hij met een schuin oog de beelden blijft volgen. “De agenten op straat en in de bootjes werken in een groot gebied, maar wij kunnen ze dankzij de dronebeelden snel naar drukke plaatsen sturen. Dat werkt heel efficiënt.”

In de commandopost op het politiebureau komen de livebeelden van de 2 Puma-drones binnen. Zo kunnen de liasion officiers van de landmacht samen met de politie de agenten in het veld tippen over drukbezochte plekken.

Militaire bijstandsaanvraag

De Puma-drones van 107 Arial Systems Battery van JISTARC worden vaker ingezet om de politie te ondersteunen. “Dat gebeurt na een militaire bijstandsaanvraag van een burgemeester, de voorzitter van de veiligheidsregio of de Hoofdofficier van Justitie”, vertelt majoor Jarl Ernstsen, Regionaal Militair Operationeel Adviseur van de regio. Als tussenpersoon bekijkt hij wat Defensie aan de hand van zo’n aanvraag kan leveren. “In dit geval zijn de drones een heel welkome aanvulling.” De politie heeft zelf ook moderne apparatuur, maar geen drones die zo lang in de lucht livebeelden kunnen leveren. “Dat hoeft ook niet, want we vullen elkaar perfect aan.”