KMarMagazine 28-05-2020

Dit artikel hoort bij: Specials 03

De 12 mooiste foto’s...

…van een training met speurhonden explosieven

Nu het aantal reizigers op Schiphol drastisch is afgenomen en ook grote bijeenkomsten met hoogwaardigheidsbekleders niet doorgaan, is er minder werk voor de speurhonden explosieven en hun geleiders. De combinaties moeten uiteraard wel scherp en getraind blijven en daarom oefenen de collega’s van K9 KMar op alternatieve locaties. Bioscoop Kinepolis in Schagen werkte graag mee en opende speciaal voor 3 geleiders en hun honden de deuren zodat ze hun zintuigen up-to-date kunnen houden. 

K9 KMar werkt landelijk en valt onder de Brigade Operationele Service en Support. De eenheid is opgedeeld in 2 disciplines. Enerzijds zijn er de speurhonden explosieven met hun geleiders, die direct in actie komen bij verdachte situaties, bommeldingen en preventief ruimtes kunnen afzoeken. Anderzijds beschikt K9 KMar over hondengeleiders met migratiecontrolehonden, speciaal opgeleid om naar mensen te zoeken. Deze combinaties worden vooral in gezet in havens om mensensmokkel tegen te gaan en zogenoemde inklimmers op te sporen.

Bekijk hieronder de fotoserie van de training van K9 KMar in de bioscoop.

De 3 combinaties poseren voor de ingang van bioscoop Kinepolis in Schagen. Van links naar rechts, opperwachtmeester Loes met Jumper, opperwachtmeester Paula met Senna en adjudant Rick met Dario. Rick: “Erg fijn dat we hier kunnen oefenen, je wordt niet altijd met open armen ontvangen.”

Een vuurwapen, explosief of munitie geeft verschillende soorten geuren af. Daarom is een koffer met tientallen geurstalen onmisbaar bij een training. In het favoriete speeltje van de hond, meestal een metalen buisje, zijn dezelfde geuren verwerkt. De hond zoekt dus eigenlijk zijn speeltje.

Paula verstopt in een van de opslagruimtes van de bioscoop een voorwerp voor een collega. Ze legt uit: “Het beste is dat je niet zelf iets voor je hond verstopt, zodat je ook als geleider niet weet waar je moet zoeken.”

Paula en Senna zoeken de grote zaal af naar een explosief. “Als je steeds op dezelfde locatie traint, wordt het voor de hond een invulplaatje. In een nieuwe omgeving blijf je de honden uitdagen. Dat maakt ze scherper en voorkomt valse meldingen”, legt collega Loes uit.

Jumper, Senna en Dario zijn alle 3 herders, die bekend staan om de hoge werkdrift. Of zoals Paula het uitlegt: “Ze breken een muur af om bij de bron te komen.” Voordat een combinatie aan de slag mag volgen de hond en geleider een speciale opleiding, die wordt afgerond met een examen.

Tijdens de training in de bioscoop worden diverse situaties nagebootst die in de praktijk ook voor kunnen komen. Zoals een melding over een verdacht pakketje dat ergens onbeheerd is achtergelaten. Bevat het een explosief of niet? Een speurhond explosieven biedt uitkomst.

Baasje en hond hebben een hechte band. 24 uur per dag en 7 dagen per week zijn ze in elkaars nabijheid. “Daar moet je wel van houden, natuurlijk”, licht Loes toe. Voordeel is dat ze het gedrag van haar hond precies kan lezen en exact weet hoe haar hond op situaties reageert.

Senna maakt een melding bij een koffer in de buurt van de kassa’s van de bioscoop. Ze blaft niet, gaat rustig liggen en houdt haar ogen op de bron. Precies zoals het hoort. Mocht er namelijk een echt een explosief in de koffer zitten, dan kan het kleinste contact al voor detonatie zorgen.

Net als Senna vindt ook Jumper het oefenexplosief. Loes tovert het favoriete speeltje van haar hond tevoorschijn. Daar waar het Jumper allemaal om te doen is. Geobsedeerd staart de hond naar zijn buisje. Pas als Loes toestemming geeft mag Jumper met de beloning spelen.

Ook Dario stemt zijn baasje tevreden. Nadat hij een verdacht pakketje heeft gevonden, krijgt hij zijn speeltje. De hond zet meteen zijn tanden in het speelgoed en gaat ermee aan de haal, daarbij aangemoedigd door Rick.

Hart van Nederland was aanwezig bij de K9-training en maakte een item over nut en noodzaak van speurhonden explosieven en het oefenen in de bioscoop. Loes legt uit dat het zoeken naar explosieven voor Jumper eigenlijk een ‘spelletje’ is.

De donkere omgeving van een bioscoopzaal biedt meteen ook de mogelijkheid om het speuren met een laserpen te oefenen. De geleider wijst met de pen de plaats aan waar de hond moet zoeken. Altijd handig voor als de situatie te dreigend is voor een geleider om het object te benaderen.

Tekst: Robert den Hartog | Foto’s: sergeant Cinthia Nijssen