kmarmagazine 30-04-2020

Dit artikel hoort bij: Specials 03

De 12 ingestuurde foto’s...

…van collega’s tijdens de COVID-19-maatregelen

De Koninklijke Marechaussee is ondanks de COVID-19-maatregelen nog steeds volop aan het werk. Commandant Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Hans Leijtens benadrukte dit onlangs ook nog eens tegenover persbureau ANP, toen hij een bezoek bracht aan een Mobiel Toezicht Veiligheid-controle aan de grens met Duitsland. “Wij gaan 24 uur per dag door. Elke dag zijn wij de ogen en oren aan de grenzen, niet alleen op de luchthavens, maar ook aan de binnengrenzen. Dat mag gezien worden.”

KMarMagazine deed een oproep aan alle KMar-collega’s om foto’s te maken tijdens deze bijzondere periode. Scroll naar beneden en bekijk hieronder de ingestuurde foto’s, aangevuld met foto’s van defensiefotografen.

Adjudant Bas liet zich fotograferen op een leeg Jan Dellaertplein (Aankomstpassage Schiphol). Normaal gesproken het terrein van honderden passagiers, luchthavenmedewerkers en forensen. Een foto als deze leek tot voor kort onmogelijk om te maken.

De bomen bij de ingang van de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn staan in volle bloei. Helaas zijn er maar weinig collega’s en leerlingen die daar momenteel van kunnen genieten. Sergeant Cinthia Nijssen legde daarom dit prachtige tafereel vast.

De brigades Oostgrens-Midden en Veluwe hebben deelgenomen aan de actie ‘Blauwe Serenade’. Deze serenade was er om het zorgpersoneel in het Rijnstate Arnhem ziekenhuis een hart onder de riem te steken. De foto is gemaakt door adjudant Frank.

De KMar intensiveerde de MTV-controles bij Venlo. Het doel was om samen met de Bundespolizei Duitse reizigers te demotiveren om Nederland in te reizen. Persvoorlichter majoor Robert van Kapel begeleidde de aanwezige media en maakte deze foto.

Een van de opleidingen die momenteel nog wel doorgaat is de Buitenlandopleiding van de KMar. De opleiding bereidt individuele militairen voor op hun uitzending. Uiteraard worden de COVID-19-maatregelen in acht genomen. Fotograaf sergeant Aaron Zwaal.

Kapitein Pieter (links op de foto) stuurde een foto in van de kernstaf in het nieuwe Operatiecentrum van de KMar (OPSCENT). Ook in deze periode ondersteunt de kernstaf, die bestaat uit verschillende officieren van dienst, 24/7 de operatie.

Opperwachtmeester Danny fotografeerde een van zijn biker-collega’s van de brigade Politie & Beveiliging op Schiphol. Vanwege de afname van het vliegverkeer is het ook bij de incheckbalies ‘ongewoon’ rustig.

COVID-19 of niet, verkeerstechnische begeleidingen van militaire voertuigen gaan gewoon door. De motor op de foto is van wachtmeester-1 Robbie die bij de motorpool in Uddel werkt. Hij begeleidde samen met een collega de trekker-opleggercombinatie met Leopard-2.

Minister van Defensie Ank Bijleveld bezocht een MTV-controle bij grensovergang De Lutte bij Oldenzaal. Een KMar-collega geeft op gepaste afstand uitleg over zijn werk en de omstandigheden waaronder hij zijn werk moet uitvoeren. Foto: sergeant Cristian Schrik.

Fotograaf sergeant-1 Mike de Graaf maakte onlangs een fotoreportage op Schiphol. Hij richtte zich onder andere op hoe de COVID-19-maatregelen tot aanpassingen hebben geleid aan de paspoortbalies. De foto spreekt voor zich.

Opperwachtmeester Edwin vormt samen met speurhond explosieven Jikke een koppel. Hoewel het nu rustig is op Schiphol traint het duo dagelijks om scherp te blijven. Zodat als ze in actie moeten komen, ze de veiligheid van de reizigers kunnen waarborgen.

Een nachtelijke patrouille nabij de Belgische grens. Opperwachtmeester Klaas van de brigade Scheldestromen stuurde een foto in waarop reizigers via een lichtkrant worden geattendeerd op de COVID-19-maatregelen.

Tekst: Robert den Hartog | Foto’s: KMar-collega’s en Mediacentrum Defensie