Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto Mediacentrum, Discovery Channel

Zender volgt inzet Defensiepersoneel in strijd tegen corona

Discovery Channel heeft een vierdelige serie gemaakt over de inzet van defensiepersoneel in strijd tegen het coronavirus. In een tijdsbestek van slechts een paar weken zag de documentaire ‘Nederland strijdt tegen Corona’ het levenslicht. 

‘Snelst gemaakte productie ooit’

“We wilden snel schakelen, zodat de kijker bijna in realtime ziet wat Defensie nú doet. Zo dicht bij huis”, vertelt Channel Director Tatiana. De opnamen begonnen op 28 maart en lopen nog steeds. Ook toekomstige inzet wordt vastgelegd. Dat maakt de docu tot op de laatste minuut actueel. Het is 1 van de snelst gemaakte producties van Discovery Channel ooit. De zender laat weten dat ze normaal gesproken maanden research doen, maar dat de tijd in dit geval ontbrak. 

Uiteraard wordt er gefilmd met inachtneming van de gestelde veiligheidsmaatregelen. De producenten werken met vlogcams en go-pro’s voor de vereiste afstand van 1,5 meter.

Levensbelang

“De inzet van de krijgsmacht, naast en samen met civiele instanties, is niet altijd even zichtbaar, omdat het meeste werk achter de schermen plaatsvindt. Maar de inzet is wel van levensbelang”, reageert de Channel Director. “De serie laat dan ook concreet zien wat het personeel doet en wat daar bij komt kijken.”

Hoe beleven militairen de missie in eigen land?

In de afleveringen staat de militair centraal. Van de arts tot de chauffeur. Hoe beleven zij deze missie in eigen land en hoe gaan ze om met de hectische omstandigheden? “We vertellen op Discovery verhalen van pioniers, van mensen die grenzen verleggen en onder iedere omstandigheid doorgaan. Daar is Defensie bij uitstek een voorbeeld van. Zeker nu het werk zo zicht- en tastbaar is”, reageert Tatiana.

Urmond en de Carib

4 camerateams staan, nog steeds, stand-by om in actie te komen als de nood het hoogst is. Dat resulteert nu in beelden van onder meer de grensbewaking door de Marechaussee tijdens Pasen, om te voorkomen dat dagjesmensen naar Nederland komen. “Maar het levert ook beelden op van militairen die een regulier hotel ombouwen tot zorghotel in het Limburgse Urmond. En van collega's die training krijgen om in het ziekenhuis in Ede medische bijstand te verlenen. Of van het vertrek van Zr.Ms. Karel Doorman naar het Caribisch gebied”, somt landmachtcommunicant Raymond Franssen op. 

Discovery Channel filmde onder meer tijdens de grenscontroles van de Marechaussee tijdens Pasen.

‘Ik vind het stiekem maar niks om op televisie te komen’

Gevechtstenue

Algemeen militair verpleegkundige sergeant-1 Niels is een van de personen die in de documentaire wordt gevolgd. “Ik vind het stiekem maar niks om op televisie te komen, maar het is wel goed om te laten zien wat we doen.” Normaal gesproken voert Niels zijn werk uit bij 11 Luchtmobiele Brigade en momenteel werkt hij op de Spoedeisende Hulp van ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Hier ondersteunt hij de spoedeisendehulp-verpleegkundigen. 

Een paar weken geleden moesten hij en collega’s in gevechtstenue naar het ziekenhuis komen, omdat de NOS zou komen filmen. “Ik ben toen het aanspreekpunt geworden en zodoende werd ik later gevraagd of ik mee wilde werken aan de documentaire.” 

Aflevering 1

De eerste aflevering van ‘Nederland strijdt tegen Corona’ is te zien op zondag 26 april om 20.30 uur bij Discovery. In het eerste deel wordt de kijker meegenomen naar het Territoriaal Operatie Centrum in Amersfoort, van waaruit de militaire bijstand wordt aangestuurd. 

Defensie deelde de afgelopen weken voedsel uit aan verschillende instanties. Deze maaltijden waren over door afgelaste oefeningen.