Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto sergeant Jasper Verolme en korporaal-1 Shane Winsser

Meer voedselpakketten weggeven

Sinds de virusuitbraak geeft Defensie voedselpakketten van oefeningen weg.

Vele honderden kinderen en volwassenen met een lichamelijke, verstandelijke of meervoudige beperking zijn afgelopen week verrast met een lunch van de landmacht. Aan-de-datum-voedsel dat over was door gecancelde oefeningen werd in verschillende mobiele veld- en satellietkeukens bereid en uitgedeeld in en rond Arnhem en in Tilburg.

Dat gebeurde op locaties van de Stichting Siza, die ondersteuning biedt aan kinderen en volwassenen met een beperking, autisme en niet-aangeboren hersenletsel. Vanwege het coronavirus is de dagbesteding van bewoners grotendeels weggevallen, waardoor zo’n lunch een welkome afleiding is. “De cliënten die hier wonen zijn al weken aan huis gebonden, zeker nu het activiteitencentrum ook gesloten is. Het trekt ze even uit de sleur”, vertelt Stefan van Horssen, teamleider van 1 van de locaties waar Defensie langskwam. 

Wel geschikt?

Maar zijn rantsoenen die normaal in het veld worden uitgedeeld aan hongerige militairen die zwaar werk hebben gedaan geschikt voor bewoners van een zorginstelling? “We hebben kleinere porties gemaakt en aangevuld met comfortfood zoals poffertjes en gehaktballetjes met satésaus”, vertelt tweede luitenant Perry Meesters. Onder meer de bami met kip, broodjes kipburger met zoete saus en wafels met rozijnen vonden gretig aftrek. “Dat eten onze cliënten nooit. Ze hebben ervan genoten”, benadrukt Ilja Hak, begeleider dienstverlening en recreatie.

“We hebben kleinere porties gemaakt en aangevuld met comfortfood zoals poffertjes en gehaktballetjes met satésaus”, vertelt tweede luitenant Perry Meesters.

Weggeven of weggooien?

Vanwege COVID-19 heeft Defensie oefeningen geannuleerd of tussentijds onderbroken. Duizenden voedselpakketten waren al besteld. Veel producten hebben een houdbaarheidsdatum en zomaar weggooien wil de krijgsmacht niet. Al sinds de uitbraak van het virus wordt daarom voedsel weggegeven. Bijvoorbeeld aan voedselbanken en stichtingen waar mensen kunnen aankloppen die het niet zo breed hebben.

‘De wafels met rozijnen vonden gretig aftrek’

‘Het lijkt bijna een eerbetoon’

Het is zijn collega Hill Janse met name opgevallen hoe betrokken de militairen zijn bij de vaak ernstig meervoudig beperkte bewoners. “Ze probeerden echt contact te maken en willen iets betekenen. Het lijkt bijna een eerbetoon aan onze cliënten. De militairen zijn zeer gedisciplineerd, maar vinden het volgens mij ook best spannend om met mensen met beperkingen om te gaan.”

En ondertussen wordt van de nood een deugt gemaakt en proberen militairen hier en daar een handje te helpen bij kleine klusjes. Van het wieden van onkruid tot het aanleggen van een pad, zodat rolstoelgebruikers makkelijker hun woning in kunnen.

Naast maaltijden klaarmaken en uitdelen steken de militairen ook graag de handen uit de mouwen voor kleine klusjes, zoals het wieden van onkruid.

‘Een jonge bewoner was echt in alle staten’

Afbreken

Op de locatie in Tilburg, waar alleen kinderen met een beperking wonen of logeren, verliep niet alles even soepel. “De enorme defensievrachtwagen kon niet onder de poort door. Dus die moest eerst even worden afgebroken”, legt teamleider Jessica Beekman uit.. “Maar het was een spectaculair gezicht. En keileuk”, voegt ze toe. “1 van de jonge bewoners was  echt in alle staten. Stuiterend in zijn rolstoel zei hij telkens dat dit de dag van zijn leven was.”

En het was hier dubbel feest, want sinds woensdag zijn ook ouders weer welkom om op bezoek te komen. Alleen wel in een aparte ruimte en onder zeer strenge voorwaarden. Beekman zegt: “Het was ontroerend om te zien. Ik heb er nog tranen van in mijn ogen.”

kaderwit

Omdat Defensie de voeding niet wilde weggooien, werd de afgelopen weken een alternatieve bestemming gezocht. Stichting Siza was een van de belangstellenden. De voedselpakketten werden deze week uitgedeeld op verschillende locaties van de stichting.

Hoe goed het eten ook smaakt, stiekem zijn de bewoners nog meer gefascineerd door de militairen en het materieel. En hoe gaaf is het als je dan ook op de foto mag met een helm op. 

De mobiele keukens zijn onderdeel van 240 Dienstencompagnie van het Bevoorradings- en Transportcommando. Deze eenheid is onder meer verantwoordelijk voor de operationele catering.

Dat de bewoners blij zijn met de komst van de militairen, blijkt wel uit deze foto.

De mobiele keukens hebben een koeling, snijruimte en plek om te koken, bakken en braden. De bereiding van het voedsel werd uiteraard gedaan met inachtneming van de coronamaatregelen.