Tekst Mediacentrum Defensie
Foto sergeant Cristian Schrik, sergeant Aaron Zwaal | infographic: Mediacentrum Defensie

Deze hulp bood onze krijgsmacht al in strijd tegen COVID-19

In amper 2 weken tijd is de bijstand die Defensie levert in de strijd tegen COVID-19 in de vijfde versnelling gezet. Er wordt steeds vaker een beroep op de krijgsmacht gedaan en in veel gevallen kon die hulp ook worden geboden. Maar wat voor ondersteuning is er tot nu toe verleend? Check hieronder de infographic.

Op de linkerfoto worden stapelbedden geleverd aan een kinderdagverblijf in Steenwijk en op de rechterfoto worden 34 pallets met militaire noodrantsoenen ingepakt voor de Voedselbank.

Röntgenapparatuur

Het klinkt misschien niet logisch, maar röntgenapparatuur is in de strijd tegen het coronavirus van essentieel belang. “Op een röntgenfoto (X-Thorax) kun je zien welke afwijkingen het COVID-19 virus in het lichaam van patiënten veroorzaakt”, vertelt Martijn Bours, teamleider Medische Beeldvorming bij VieCuri Medisch Centrum in Venlo. Dit ziekenhuis maakt sinds deze week gebruik van 1 apparaat van Defensie. “Dit gaat ons enorm helpen.” 

Het ziekenhuis heeft een eigen mobiel digitaal röntgenapparaat, maar komt sinds de uitbraak van het coronavirus capaciteit te kort “Normaal neemt het maken van zo’n foto 5 vijf minuten in beslag, maar nu er ook patiënten binnenkomen die (mogelijk) het coronavirus hebben nemen we extra maatregelen om ons personeel en de andere patiënten te beschermen.” 

Zo hullen röntgenlaboranten zich in beschermende kledij en moet het röntgenapparaat na iedere foto zorgvuldig schoongemaakt worden, om besmetting met en verspreiding van het virus te voorkomen. “Dat alles kost zo een half uur, terwijl we tientallen foto’s op een dag nemen. Een gigantische toename van tijd in de bedrijfsvoering. En de piek van coronabesmettingen moet nog komen.” 

In Venlo zijn ze blij met de extra röntgencapaciteit. “Er komen ook nog altijd andere spoedgevallen binnen, zoals op de eerste harthulp. Ook deze patiënten kunnen niet te lang wachten op een X-Thorax. Een extra röntgenapparaat betekent dat onze medewerkers mensen sneller kunnen helpen. Zo werken we allemaal, gezondheidszorg en Defensie, samen om deze gezondheidscrisis te tackelen.”

Röntgenapparaten: getipt door militair

Een militair verpleegkundige die in VieCuri werkt opperde het idee een mobiel digitaal röntgenapparaat van 400GNK te lenen. Om de nood te ledigen.

Woensdagmiddag bracht het Bevoorradings- en Transportcommando het röntgenapparaat van 825 kilo van de Generaal Spoorkazerne in Ermelo naar het ziekenhuis in Venlo. Militair medisch specialisten legden de werking van de machine uit.

Beademingsapparatuur

Minstens zo blij zijn verschillende ziekenhuizen in Nederland met de beademingsapparaten die Defensie beschikbaar stelde. De landmacht vervoerde afgelopen maandag met 7 vrachtwagens in totaal 40 apparaten. 

Door de coronacrisis zijn ziekenhuizen overbelast en is er een tekort aan beademingsapparatuur op de intensive care. Ziekenhuizen zelf halen oude apparaten letterlijk uit kelders om de druk te verlichten. Daar komen nu de tientallen defensie exemplaren bij. 

Bij Dräger in Zoetermeer draaiden technici vorige week overuren om alle apparatuur op tijd in orde te krijgen. De 40 apparaten kregen een grondige onderhoudsbeurt waarvoor onderdelen uit de fabriek in Duitsland moesten komen. Ook in het weekend ging het werk door zodat de mannen en vrouwen van het Bevoorradings & Transportcommando van het Operationeel Ondersteuningscommando Land maandagochtend de broodnodige apparaten konden inladen.