Tekst Jack Oosthoek
Foto Mediacentrum Defensie

Keuringen vitaal personeel gaan door

Heb je je al die tijd verheugd op de militaire opleiding of een oriënterend gesprek voor een baan bij Defensie, gaat het feest vanwege de coronacrisis niet door. Want COVID-19 heeft vanzelfsprekend ook consequenties voor de werving en opleiding van nieuwe militairen. 

Het Dienstencentrum Personeelslogistiek heeft alle face-to-face-sollicitatiegesprekken met belangstellenden voor een job bij de krijgsmacht geschrapt. Dat geldt ook voor de voorlichtingen op scholen en bij evenementen. Ook liggen veel opleidingen stil. Gezondheid gaat boven bedrijfsbelang. 

‘Keuringen vinden onder een streng regime plaats’

Jonge kerels maken kennis met de landmacht. Foto Louis Meulstee.

'Genezeriken'

Keuringen van nieuw militair personeel gaan wel door. Dat wil zeggen: alléén voor vitaal personeel, zoals ‘genezeriken’. Hoe lastig dat vanwege de anderhalve-meter-regel ook is. Bijvoorbeeld voor een optometrist, die toch de gezondheid van de ogen moet controleren. Mondkapje en handschoenen moeten bescherming bieden. “De keuringen vinden onder een streng regime plaats”, aldus kapitein-luitenant ter zee Björn van Vliet, hoofd recruitment van het dienstencentrum.

Volgens marine-overste Björn van Vliet, hoofd Recruitment, gaat het personeel van het Dienstencentrum Personeelslogistiek creatief met de omstandigheden om.

‘Dit moet voor rekruten een teleurstelling zijn’

Hij realiseert zich dat Defensie door de crisis mogelijk personeel misloopt. “Veel militaire opleidingen sluiten aan bij schoolopleidingen die momenteel stilliggen. Daarnaast kunnen we door de grotendeels gestopte keuringen nauwelijks nieuwe mensen aannemen. Kandidaten zouden daardoor voor een andere baan kunnen kiezen.”

Grote teleurstelling

Als gevolg van de ‘intelligente’ lock down worden ook opkomsten van nieuwe rekruten opgeschort. Hun aanstelling wordt geregeld door het dienstencentrum. Onder meer de onderofficiersopleiding van de landmacht ligt tijdelijk stil. “Ik heb ze niet zelf gesproken, maar dit moet voor rekruten een teleurstelling zijn”, verzucht Van Vliet. “Ik hoor ook dat er begrip is. Sommigen zijn zelfs opgelucht, omdat ze niet met veel mensen tegelijk in een klaslokaal hoeven zitten.”

Zo lang rekruten thuiszitten, krijgen ze volgens afspraak betaald, benadrukt Van Vliet. “Hun intentie om bij Defensie te willen werken, zal waarschijnlijk blijven bestaan. Dit is voor iedereen een situatie van overmacht.”

Het coronavirus heeft consequenties voor de opkomst van nieuwe militairen. Foto Rob Gieling.

YouTube-filmpjes

De recruiters van het dienstencentrum, gevestigd op het Marine Etablissement Amsterdam, maken vanuit huis van de nood een deugd. Taken die normaliter door tijdsgebrek blijven liggen, worden opgepaktt. Daarnaast zien webinars, met de mogelijkheid om vragen te stellen, het licht en voorlichting wordt telefonisch aangeboden.

Ondertussen is de website werkenbijdefensie.nl voorzien van een speciale banner naar een coronapagina, links naar het YouTube-kanaal van Defensie en trainingsschema ’s om je voor te bereiden op de keuring. Van Vliet: ”Vanuit huis proberen we onze service verder te verbeteren."

‘De situatie heeft wat weg van varen aan boord van een marineschip’

Enthousiast

Volgens de marine-overste raakt het personeel aardig gewend aan het ‘nieuwe werken’. Iedereen past zich goed aan, ook aan moderne communicatiemiddelen als video-conferenties zoals Microsoft Teams, legt hij telefonisch uit. “Onze mensen worden er zelfs enthousiast van. Misschien plukken we hier in de toekomst de vruchten van. De situatie van thuiswerken heeft wat weg van varen aan boord van een marineschip. Opstaan, ontbijt en naar de dichtstbijgelegen werkplek.”  

135 man

Bij de afdeling Recruitment van het Dienstencentrum Personeelslogistiek werken circa 135 man. Normaal gesproken geven zij voorlichting op scholen en bij evenementen als de Carrièrebeurs en Sail Amsterdam. Ook worden jonge mensen begeleid die via werkenbijdefensie.nl solliciteren.