Tekst RITM Djenna Perreijn
Foto Wes Oudshoorn

Tips voor tijdelijke kantoortijgers

Werken bij de landmacht doe je voor het avontuur. Je traint op uiteenlopende locaties tijdens uitdagende oefeningen en wordt wereldwijd ingezet voor verschillende missies. Tot 3 weken geleden, toen bijna iedereen werd opgeroepen thuis te blijven. Veel landmachters ondersteunen de civiele autoriteiten in de strijd tegen COVID-19. Maar een nog veel groter aantal collega’s heeft geen keus en mag niet meer naar de kazerne. Voor wie van nature geen kantoortijger is, verzamelde defensieredacteur Djenna Perreijn tips en hulpmiddelen om je tijd nuttig te besteden.

Werken vanuit huis.

Must do’s

Telestick

Mijn eerste tip in dit artikel is alleen handig voor de collega’s die nog wél zo af op de kazerne moeten zijn. Flauw, maar landmachters blinken uit in het omgaan met teleurstellingen toch? Om eerlijk te zijn was deze verslaggever rijkelijk laat met het in het bezit krijgen van een werkende telestick. Zo laat zelfs, dat ‘ie niet meer voorradig was. Geen nood als je net als ik dit klusje al tijden voor je uit schoof. Via bol.com bestel je eenvoudig een USB-identiteitskaartlezer. Check wel eerst even bij je commandant of je kunt declareren. Neem je laptop, USB-stick en kaartlezer mee naar de kazerne en log in op een Mulancomputer. Via telestick.mindef.nl zet je de juiste software op de stick. In de bevestigingsmail vind je de vervolgstappen. Kikadewado.

Wie met een Macbook werkt kan een extra uitdaging hebben, omdat een draadloze internetverbinding op sommige uitvoeringen niet werkt. Via het verloopstuk ‘Thunderbolt to Gigabit Ethernet Adapter’ plug je de etherkabel in je Mac. Als deze digibeet het kan (met de nimmer aflatende hulp van collega’s), lukt het jou ook.

Met een cardreader en USB-stick met software werk je thuis op Mulan.

Mulan

Zit je op Mulan? Hier wacht een aantal klussen waar je eerder nooit aan toe kwam. Zoals je Outlook-contactgegevens bijwerken via intranet. Die link vind je onder de app ‘Werkplek’. Ook in Outlook is winst te behalen: stel je handtekening onderaan e-mails in. Klik op Bestand > Opties > E-mail > Handtekeningen. Let op: geen persoonlijk mailadres of telefoonnummer invoegen. Bereikbaar zijn is goed, maar thuiswerken moet wel leuk blijven.

IJzervreters: ook thuis zijn er zonder materialen manieren om fit te blijven en de corona-kilo’s de baas te blijven.

Fit tussen 4 muren

En houd je het geen uren vol achter de computer? Kom tussendoor in beweging! Voor de Defensiekrant interviewde ik Defensiefit.nl trainer Djack Littel over hoe je thuis zonder materialen fit blijft. Toen de eerste coronakilo’s zich op de weegschaal toonden, ben ik ook overstag gegaan. De afgelopen dagen deed ik weer eens push ups, mountain climbers, squats en lunges. Met Djacks tips train je op diverse niveaus allerlei verschillende spiergroepen zodat je GVT ook na de coronacrisis nog past.

Should do’s

E-zines

Sinds een paar jaar verschijnen de bedrijfsbladen van Defensie alleen nog online. Nadeel: hij ligt niet meer op de koffietafel. Voordeel: peppy filmpjes en interactieve infographics. Naast de Landmacht is de Defensiekrant nuttig en interessant. Deze weken zie je vooral hoe het coronavirus de krijgsmacht bezighoudt. Abonneer je hier op de Defensiekrant en, als je nog geen abonnee bent, hier op de Landmacht.

Lees naast de Landmacht ook de Defensiekrant, Alle Hens, Vliegende Hollander, KMarMagazine en de Materieelgezien.
De opties in de app van de KL.

Apps

Iedereen kán tegenwoordig beschikken over een smartphone van de baas… Ja, dan had je dat toestel dus wel op moeten halen. Tijd om nuttige apps te installeren. Het beschikbare geheugen op mijn device is de afgelopen week wat geslonken, maar dan heb je ook wat.

Landmacht

Hier vind je het laatste nieuws, voorbeelden van materieel dat de landmacht gebruikt en nuttige informatie over bijvoorbeeld personeelszaken of de Landmachtdagen.

Hoe zat het ook alweer met die strepen bij bijvoorbeeld de marine?

Defensie app-store

Zoek op ‘Defensie app-store’ en vind allerlei handige apps. Zoals Web@Work, een portal naar het intranet waardoor je gemakkelijk bij Selfservice kan. Met de PNOD-app reserveer je een voertuig en met de DIDO-app ben je altijd op tijd met het indienen van je declaraties. 

Rangen

Ook mijn opleiding is alweer even geleden en toen al was ik geen hoogvlieger als het ging om het stampen van rangen. Die van mijn eigen landmacht dreun ik inmiddels moeiteloos op, maar hoe zit het ook alweer met die dunne en dikke strepen bij de luchtmacht en de marine?

KPU

Een nieuw CBRN-masker kan in deze tijd handig zijn. Grapje natuurlijk. Wel bestelde ik nieuwe Meindlsokken, want ook thuiswerkend wil ik warme voeten. 

Thuiswerken
Al videobellend stelde ik wat vragen aan de eindredacteur van dit magazine.

Microsoft Teams

JIVC stelt Microsoft Teams de komende 6 maanden beschikbaar voor alle Defensiemedewerkers. De inloggegevens heb je ontvangen in je mindef-account. Zo blijf je gemakkelijk in contact met collega’s. Ook de ochtendvergadering van het Mediacentrum Defensie ging via deze weg gewoon door.

Peoplesoft

In Peoplesoft zitten een aantal links die schreeuwen om aandacht:

E-portfolio

Hierin vul ik mijn kwalificaties, opleidingen en doelen aan. Ik scan de juiste documenten in zodat de P&O-er erbij kan. Ik neem een kijkje in het tabje ‘werkervaring’ en zie dat het 3 jaar geleden is dat ik voor het eerst naar een uitzendgebied ging. De feitelijke opsommingen van werkbezoeken in missiegebieden staan voor mij voor tal van bijzondere herinneringen. Ik raak op een zijspoor, maar denk dat het goed is zo nu en dan terug te blikken en stil te staan bij wat achter je ligt. 

Interview met een Afghaanse militair.
De opsomming in mijn e-portofolio geeft een kijkje in de werkbezoeken van de afgelopen jaren. 3 jaar geleden interviewde ik de 19-jarige Afghaanse sergeant Bibi die les kreeg van Nederlandse militairen.

MBV-modules

Vlak voordat ik jaarlijks de MBV in ga, moet ik altijd ‘nog even’ tijd maken voor de modules. Terwijl ik ondertussen eigenlijk mijn dagelijkse werk moet afronden en overdragen. Nu is het moment om die vinkjes alvast binnen te halen: militair recht, ZHKH en brandpreventie. Ik streep het van het lijstje. 

Opleidingscatalogus

Heb je wat ruimte om na te denken over de toekomst? Neem dan eens een kijkje in de 14.083 pagina’s tellende opleidingscatalogus. Gelukkig kun je zoeken per categorie en vergeet Ctrl+F niet. In je hele werkzame leven moet je investeren in jezelf, is het motto en een goed advies van mijn chef. Dus doe dat ook!

Mentaal fit

Minstens zo belangrijk als een goede conditie: fit zijn tussen je oren. In lastige periodes kun je bij jezelf angst, zorgen of piekeren opmerken, weet de Militaire Geestelijke Gezondheidszorg. Zij geven handvatten om de weken thuis goed door te komen. Hier komen ze:

  • Behoud je structuur en eet, werk en slaap op vaste tijden. 
  • Wissel ontspannende en leuke activiteiten af met nuttige. Stel ook concrete doelen die een tevreden gevoel opleveren. Zoals een boek uitlezen of een klus in huis aanpakken.
  • Blijf geïnformeerd, maar vermijd overmatige blootstelling aan nieuws. Dat draagt juist bij aan stress of bezorgdheid. 
  • Houd sociaal contact met je dierbaren en omgeving. Praat over je bezigheden en eventuele zorgen. Let goed op elkaar en vraag tijdig om hulp als je dat nodig hebt. 

Aanvullende persoonlijke tip voor wie net als ik niet zo’n ochtendmens is: kleed je ’s ochtends aan alsof je naar je werk gaat. Je partner kijkt je vast raar aan als je in uniform achter de geïmproviseerde werkplek plaatsneemt, maar een burgertenue voldoet in deze tijd ook. Zolang je je joggingbroek, pyjama of huispak maar in de slaapkamer laat. In een fris kloffie gaat er een mentale switch om waardoor ik ’s ochtends makkelijker in de werkmodus kom.

Nice to do

Kom in actie

De 1 is tijdens de coronacrisis extra zwaar belast en komt aan bepaalde werkzaamheden niet meer toe. De ander werkt thuis, heeft minder reistijd, afspraken die niet doorgaan en juist tijd over.

Een 4-koppig team van het JIVC en het Defensie Ondersteuningscommando nam het initiatief voor de site ‘Corona, kom in actie!’ om collega’s te ondersteunen. Daarop geven collega’s aan of ze hulp nodig hebben of willen aanbieden. Zo kunnen ze in Heerenveen wegens grote hectiek hulp gebruiken bij voorraadmanagement van het geneeskundig assortiment. Iets voor jou of zie je een andere hulpvraag die bij je past? Neem – na toestemming van je leidinggevende en als je intranet hebt – contact op door je aan te melden via https://dwrd.mindef.nl/sites/SWR002113/SitePages/Corona_kominactie.aspx.194 collega’s gingen je voor en boden hun hulp aan.