kmarmagazine 30-04-2020

Dit artikel hoort bij: Specials 03

Operatie COVID-19 (2/2)

‘Bij de Intell verveel je je nooit’

Werken in tijden van COVID-19: hoe gaat dat? De coronacrisis heeft een behoorlijke impact op de operaties. Maar welke invloed precies? Op sommige plekken is het rustiger geworden, op andere juist drukker. KMarMagazine ging op onderzoek en sprak met collega’s uit verschillende taakvelden.

WACHTMEESTER-1 JOOST
Algemeen opsporingsambtenaar team MTV, Brigade Oostgrens-Midden

"Normaal voeren wij controles uit in een zone van 20 kilometer tot de oostgrens in de regio Zevenaar. Maar nu staan we echt op de grensovergang. We zijn een vooruitgeschoven post die kijkt of mensen zich aan de richtlijnen houden. Bij niet-noodzakelijke reizen proberen we mensen te overtuigen terug te keren.
We zijn een soort sensor voor het gezag. Aan het eind van de dag worden al onze mutaties verzameld en opgestuurd, zodat er zicht is op de drukte aan de grens. Bijvoorbeeld tijdens Pasen bestond de angst dat Duitsers massaal de grens zouden oversteken. Als dat daadwerkelijk was gebeurd, waren de richtlijnen mogelijk aangepast.
Autobestuurders die we aanspreken hebben meestal begrip voor de situatie, maar er zijn natuurlijk ook mensen die zich nergens iets van aantrekken. We zien vooral lokaal verkeer; mensen die in de grensregio wonen en bijvoorbeeld altijd boodschappen doen in het buurland. Mensen die van ver komen, zijn er amper. Normaal zien we bijvoorbeeld veel kentekens uit Roemenië en Bulgarije. Dat is nu een stuk minder.
Het werk is minder spannend dan normaal. We houden ons het liefst bezig met onze vreemdelingentaak, maar het is nu een andere situatie. Toch zijn er zo nu en dan nog interessante grensgangers. Onlangs werd er bijvoorbeeld 229.000 euro aan contanten in een voertuig aangetroffen. Criminele geldstromen blijven toch doorgaan.
Verder werken we met een kleiner team dan normaal. De rest is oproepbaar. En er is geen overlap meer tussen de vroege en de late dienst, zodat zij niet met elkaar in contact treden.
Werken met 1,5 meter afstand blijft lastig, maar we houden er tijdens de controles zoveel mogelijk rekening mee. Daarnaast wassen we continu onze handen. Laatst troffen we een illegale vreemdeling aan, die daarna mee moest in onze auto. Die hebben we een mondkapje gegeven en wij dragen plastic handschoenen. We gaan voorzichtig te werk, maar contact is niet helemaal te vermijden."

KAPITEIN GERT
Officier van Dienst-Intelligence (OVD-I), HIN SGBO 2, Landelijk Tactisch Commando, OPSCENT, Camp New Amsterdam.

"Ik werk sinds 4 weken thuis vanwege mijn gezondheid. Ik behoor tot de risicogroep, omdat ik astma heb. Sinds de coronacrisis is het operationeel een stuk rustiger. Schiphol heeft op een normale dag met zo’n 150.000 passagiers te maken. Nu zijn dat er slechts 4.000 à 5.000. Er gebeurt nu wat minder dan normaal, waardoor er minder informatie voor ons te verwerken is. Er wordt bijvoorbeeld langs de gehele oost- en zuidgrens wel meer gecontroleerd, maar daar komen voor ons minder incidenten uit.
Normaal word ik als officier van Dienst-Intelligence gevoed met informatie over acute gebeurtenissen, die ik dan vervolgens doorspeel naar de juiste kanalen. Dan heb ik onder meer te maken met spoedeisende zaken zoals bombrieven, demonstraties, stakingen, bommeldingen, verwarde personen, overlastplegers en potentieel gevaarlijke eenlingen. Dat komt nu veel minder vaak voor. Aan de andere kant zie je nieuwe trends ontstaan, zoals de brandstichtingen bij zendmasten.
Als thuiswerker wordt je wereld wel wat kleiner. Je mist de dynamiek met collega’s. Maar in de wereld van de Intell komen er altijd mailtjes en belletjes binnen. En de overleggen met bijvoorbeeld de kernstaf en de Intell van de politie vinden nu plaats via teleconferencing. Verder heb ik nu tijd om bepaalde processen op papier te zetten, waar ik voorheen niet aan toe kwam. In de Intell hoef je je nooit te vervelen."

Foto: Tim van Dijk

KAPITEIN DIRK JAN
Hoofd Operaties, Sint Maarten

"Voorheen lag het meeste werk voor ons in de haven en op het vliegveld met voornamelijk aandacht voor de grensbewaking en mensenhandel/mensensmokkel. Nu het verkeer daar zo goed als stil ligt, gebruiken we alle handen om toe te zien op de lokale coronamaatregelen. Men moet hier 2 meter afstand van elkaar houden en binnen in openbare ruimten zijn mondkapjes verplicht. De supermarkten mogen een paar dagen in de week open, maar hebben een verplichting de winkel zo veilig mogelijk in te richten. Bijvoorbeeld door looproutes uit te stippelen. Verder controleren we documenten die inwoners op zak moeten hebben om aan te tonen dat ze daadwerkelijk op straat moeten zijn, ook na de avondklok of als de winkels dicht zijn.
Ik ben blij met de extra steun uit Nederland: ongeveer 40 mariniers stapten begin deze week van Zr.Ms. Karel Doorman en 20 KMar-collega's vlogen in. Zij gaan helpen met de handhaving openbare orde en veiligheid. Zo staan ze bijvoorbeeld bij statische posten om documenten te controleren. Die hulp is fijn gezien het Politie Korps Sint Maarten zelf te weinig capaciteit heeft. Wie bijvoorbeeld in aanraking komt met een besmette verdachte, moet 2 weken in quarantaine. Bij de eerste verdenking missen we dus al 2 collega's.
De maatregelen duren nog zeker 2 weken, maar ik kan mij voorstellen dat de premier kiest voor verlenging. Sommige eilandbewoners leven de regels strikt na, in andere wijken wordt gewoon carnaval gevierd. Zo stijgt het aantal besmettingen weer. Wijken met veel laagopgeleiden en illegalen worden door medici bezocht om getest te worden en voorlichting aan te geven. Politie zorgt voor hun veiligheid. Sommige mensen willen de ernst niet begrijpen. We hopen dat de informatie zich over het eiland verspreidt en onze aanwezigheid voor rust zorgt."

Tekst: ritmeester Henny de Boer en ritmeester Djenna Perreijn