Vicenza, Italië

“Ik werk samen met 4 andere collega's op de Caserma Generale Antonio Chinotto in de Italiaanse stad Vicenza. Dick, Michael, Ine en ik werken bij de European Gendarmerie Force (Eurogendfor, zie kader onderaan de tekst) en Arend bij het NATO Stability Policing Centre of Excellence (NSPCOE). We delen de kazerne ook nog met de collega's van het Centre of Excellence for Stability Police Units (COESPU).

Links: Intell-officer kapitein Linda tijdens een werkbezoek aan Oslo. Rechts: Mijn thuiswerkplek.

Onze werklocatie ligt in Noord-Italië en is niet ver verwijderd van het epicentrum van het coronavirus in Italië. De afgelopen maanden is ons leven in Vicenza behoorlijk ingeperkt geweest. Sociale contacten werden stilgelegd en we mochten de stad niet zomaar uit. Het werk verdween daardoor naar de achtergrond. Voor iedere stap buiten de deur had je een formulier nodig waarop stond dat het essentieel was dat je bijvoorbeeld naar je werk ging. Het klinkt surrealistisch, maar het is helaas nodig geweest. Italië is hard getroffen door het coronavirus.

Links: Temperatuurcheck bij de hoofdpoort van de kazerne. Rechts: Rustige kazerne met ontbreken vlaggenparade.

Mensen krijgen langzamerhand weer meer vrijheid. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Sinds eind februari is Italië in de ban van COVID-19. De autoriteiten kwamen met een dagelijkse update, waarin ze de cijfers van doden en geïnfecteerde mensen bekend maakten. Die update voelde aan als een ‘oorlogsbulletin’. En ook al volgde ik niet meer dagelijks het nieuws, de kerk vlakbij mijn huis herinnerde mij eraan dat er iedere dag weer nieuwe mensen in de omgeving stierven. Italië voerde als reactie hierop draconische maatregelen in om het virus een halt toe te roepen. Op 9 maart ging het land in een volledige lockdown.

Links: Het 'gewraakte' formulier genaamd autodichiarazione (eigen verklaring). Rechts: Straatbeeld in Vicenza tijdens de lockdown.

Door de lockdown zijn we met het hoofdkwartier overgestapt op smartworking. Dit houdt in: thuiswerken en alleen sociaal contact met collega's, familie en vrienden per telefoon of online. Alleen voor noodzakelijke boodschappen mochten wij naar de dichtstbijzijnde supermarkt. Dagelijkse beweging mocht alleen binnen een straal van 200 meter van de eigen woning. Bewegen deed je alleen en je moest altijd een masker en handschoenen dragen en in het bezit zijn van een formulier. De straten waren tijdens de lockdown nog nooit zo stil en ook de lucht was hier nog nooit zo schoon. De collega's met kinderen kregen er nog een dagtaak bij, omdat ze de kinderen zelf les moesten gaan geven. De wereld werd zo ineens heel klein. Ieder van ons heeft zijn eigen ritme proberen te vinden.

Links: Ingang van het lokale ziekenhuis. Op deze locatie is de COVID-19 test bij ons gedaan. Rechts: Lege gang op het hoofdkwartier.

Sinds 4 mei hebben we hier voor het eerst een beetje vrijheid terug gekregen. De straal van 200 meter is eraf en we kunnen nu weer reizen door de regio. De scholen blijven nog gesloten tot na de zomer. Wel mogen we de collega's op het werk weer ontmoeten, maar nog altijd met gepaste afstand. 

De briefings op het hoofdkwartier zijn in de ruime centrale hal met een masker op of buiten. Bij de ingang van de kazerne wordt van iedere collega bij binnenkomst de temperatuur gemeten. De wekelijkse vlaggenparade is op de kazerne nog steeds afgelast. Ook bij het ziekenhuis zijn de extra maatregelingen nog steeds van kracht.

Links: Kindertekeningen met de boodschap ‘andrà tutto bene’ (alles komt goed). Rechts: De KMar-afvaardiging in Vicenza.

Vanuit het werk kregen we de mogelijkheid om ons op COVID-19 te laten testen. Gelukkig had iedereen een negatief resultaat. Buiten dit alles is de kracht van de mensen bewonderingswaardig. Overal is de boodschap ‘andrà tutto bene’ (alles komt goed) te vinden en de saamhorigheid groeide ook binnen onze eigen club. Het gemis van onze geliefden, familie en vrienden heeft zo de band met elkaar versterkt.”

Kapitein Linda
Intell-officer
PHQ European Gendarmerie Force

Wat is Eurogendfor?

Eurogendfor is een internationale organisatie, die is opgericht voor het inzetten van gendarmerieachtige (politie)capaciteit en expertise in crisisgebieden. De organisatie is zelfstanding maar opereert voor de Europese Unie en andere internationale organisaties, zoals de Verenigde Naties en de NAVO. Gendarmeriekorpsen uit Frankrijk, Spanje, Portugal, Roemenië, Polen, Italië en Nederland doen mee. Litouwen is een partnerland en Turkije observer. Het operationele hoofdkwartier van Eurogendfor is gevestigd in Vicenza, Italië.