Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto archief

Gros moet uit noodzaak doorgaan

Een deel van de opleidingen bij Defensie ligt stil vanwege het coronavirus, maar bij de landmacht gaat 60 tot 70% van het onderwijs door. Uit pure noodzaak, want de krijgsmacht moet operationeel zijn én blijven. 

“We kampten al met grote personeelstekorten, zeker bij de manschappen en onderofficieren. En door het coronavirus blijven veel medewerkers uit voorzorg thuis. Intussen wordt een groot beroep op de landmacht gedaan en kan zonder opleiding niet iedereen optimaal worden ingezet”, begint commandant Opleidings- en Trainingscommando (OTCO) brigadegeneraal Frits van Dooren.  

‘Sturen we lui op uitzending, dan moeten ze er wel klaar voor zijn’

‘Met inachtneming van de RIVM-maatregelen kunnen opleidingen doorgaan’

‘Legeringskamers zijn nu nog maar voor de helft gevuld’

Missiegerichte opleidingen

Sinds de intelligente lockdown in ons land heeft de landmacht beslist dat tussen de 60 à 70% van alle opleidingen moet doorgaan. “Met inachtneming van de RIVM-maatregelen én aanpassingen hier en daar lukt dat. Zo ook bij de missiegerichte trainingen”, aldus Van Dooren. “Sturen we lui op uitzending, dan moeten ze er wel klaar voor zijn.” Rijopleidingen en opleidingen op technisch en logistiek vlak, en die van de genie, gaan ook door.

Stilgelegd zijn alle nu niet essentiële opleidingen of waar de RIVM-maatregelen niet gehanteerd kunnen worden. Bij geneeskundig onderwijs is veel fysiek contact. Ook schietopleidingen waarbij personeel onvoldoende afstand kan houden, liggen stil. “We doen dit nu 3 weken op deze manier en hebben nog geen signalen van besmetting gehad”, benadrukt de commandant. 

‘Feit blijft dat mensen ook zelf moeten blijven opletten’
Brigadegeneraal Frits van Dooren.

Cabine reinigen

Van Dooren vertelt dat alleen wordt les gegeven als dat veilig en hygiënisch kan. Legeringskamers zijn nu nog maar voor de helft gevuld. De mannen en vrouwen werken waar mogelijk in shifts en met verschoven roosters. Ook aan praktische zaken is gedacht. Zo wordt bij de rijopleiding de cabine eerst grondig gereinigd, voordat een nieuwe leerling instapt. Het is maatwerk en er zijn uitzonderingen. “Heb je een partner of ouders met bijvoorbeeld een zwakke gezondheid, dan proberen we alternatieven te verzinnen. Heb je bepaalde klachten, dan blijf je uiteraard thuis.”

Blijf zelf opletten!

Waar de OTCO-baas zich wel druk om maakt, is dat niet iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. “Het OTCO wordt soms boos opgebeld, omdat leerlingen dichter dan 1,5 meter bij elkaar zouden staan. Ja, dat doen ze zelf bij het koffiezetapparaat in de pauze. Feit blijft dat mensen ook zelf moeten blijven opletten. Wij doen alles wat binnen onze macht ligt, maar we zijn wel samen verantwoordelijk voor de oplossing.” 

De landmacht is voornemens vanaf 20 april de initiële opleidingen te hervatten en vanaf 11 mei nieuwe lichtingen te laten opkomen. Betrokkenen krijgen hierover een brief met tekst en uitleg.