Tekst Evert Brouwer
Foto SM Maartje Roos/SGT Jasper Verolme/Phil Nijhuis

Tijdelijke streep door evenement in Den Haag

Het mag eigenlijk geen verrassing zijn, maar gisteravond viel de beslissing om de Invictus Games 2020 in het Haagse Zuiderpark niet door te laten gaan vanwege COVID-19. Het sportevenement voor lichamelijk en geestelijk gewonde militairen zou van 9 tot 16 mei worden gehouden.

“Een besluit dat niet lichtvaardig is genomen, maar het kon niet anders onder de omstandigheden”, zegt luitenant-generaal buiten dienst Mart de Kruif, de voorzitter van de organiserende Stichting Power for Freedom.

“Door dit te doen, brengen we ook duidelijkheid voor die kwetsbare groep en hun friends & family. Helderheid die zo hard nodig is op hun weg naar herstel."

Luitenant-generaal Mart de Kruif, hier als deelnemer aan de Grebbeberg Masters in 2013.

Haalbaar

Er is de afgelopen weken hard nagedacht over mogelijke alternatieve data, maar er waren te veel obstakels om dat nog dit jaar nog voor elkaar te krijgen. "Het gaat om 500 deelnemers en hun familie; dat vraagt om nogal wat organisatie. Wij weten ook niet hoe lang deze crisis gaat duren", zegt Edwin de Wolf, oud-deelnemer en lid van het bestuur Invictus Games 2020.

Generaal buiten dienst De Kruif denkt dat de vijfde editie van de Invictus Games volgend jaar haalbaar is in Den Haag. "We gaan als organiserend comité zo snel mogelijk met de sponsors, de gemeente Den Haag en Sportcampus Zuiderpark en natuurlijk Defensie om de tafel zitten om te kijken wat de mogelijkheden voor 2021 zijn. Als de deelnemers zichzelf kunnen overwinnen op de Invictus Games, kunnen wij dat ook! Ik proef veel steun bij onze grote én kleine sponsors om door te gaan. Eigenlijk in heel Nederland, als ik de reacties hoor en lees."

‘De enige juiste beslissing in deze tijd’, vindt aanvoerder van het Invictusteam, Wouter Bakker (rechts op de foto).

Medaille

Dominic Reid, CEO van de Invictus Games Foundation, vindt dat de veiligheid van de 500 deelnemers en hun Friends & Family op 1 moet staan. Hij snapt dat het niet doorgaan voor velen een klap betekent. Daarom doet Reid een belofte. “Alle deelnemers die door hun land zijn geselecteerd om deel te nemen aan de Invictus Games Den Haag 2020, ontvangen later dit jaar hun medaille van de Foundation. Dit als erkenning voor hun veerkracht, hun inzet en als erkenning voor hun reis naar herstel door sport.”

Ook beschermheer van de Invictus Games prins Harry, de hertog van Sussex, liet via een videoboodschap van zich horen. "Ga vooral door met trainen, zodat jullie volgend jaar lichamelijk en geestelijk nog fitter aan de start verschijnen. En blijf letten op elkaar in het licht van deze tegenslag."

Prins Harry, de hertog van Sussex, sprak de deelnemers toe in een videoboodschap.

Juiste beslissing

Bij de Nederlandse ploeg vechten begrip en teleurstelling om de beurt in de hoofden van de deelnemers. Wachtmeester 1 (marechaussee) Wouter Bakker, de aanvoerder van het Nederlandse Invictus-team: “Het gevoel dat dit stond te gebeuren heerste al een tijdje, nu is het definitief. Geen Invictus Games. Hoe jammer ook, dit is de enige juiste beslissing in deze tijd.”

“Nu even teleurgesteld maar straks gaan we er weer voor. Op naar 2021", meldt debutant Patrick van Meenen. "Je werkt toch ergens naar toe en dat valt weg", vindt oud-militair Ed Zegel. Hij is niet van plan bij de pakken te gaan neerzitten. "Ik blijf lekker trainen en dan kijken we wel verder.” Datzelfde optimisme leeft bij kolonel Ludy de Vos, directeur van het Veteranen Instituut. “Dit besluit was onvermijdelijk en is logisch en verstandig. Wordt vervolgd en keep up the spirit."

Een nieuwe datum voor de Invictus Games is er nog niet.

Familie

De teleurstelling geldt niet alleen de deelnemers. De familie Van ’t Oever uit Raalte is weliswaar bedroefd, maar zet er de schouders onder voor 2021. Vader GertNico, moeder Corry en zus Dorien zouden als vrijwilligers gaan helpen om wat terug te doen voor de Invictus Games. Ze waren er in Toronto bij om zoon Gert te steunen en kregen het Invictus-virus te pakken. "Je zag het uitstel wel aankomen", zegt Gert. “Voor mij zijn de Invictus Games een middel om mijn doelen te bereiken. Ik ga nu op zoek naar alternatieven om dit jaar verder te komen. Ik hoop dat mijn teamgenoten dat ook kunnen opbrengen.”

Als de Invictus Games verplaatst worden naar volgend jaar, betekent dat er net als in 2016 (Orlando) en 2017 (Toronto) maar een jaar tussen zal zitten. In 2022 is Düsseldorf van 10 tot 19 juni gastheer van de zesde editie van de Invictus Games.

De familie Van ’t Oever is bevangen door het Invictus-virus. Deelnemer Gert heeft zoon Niek op de arm.