Tekst Eerste luitenant Dion Bremmer
Foto Sergeant Barry Regelink | headerfoto: archief ANP

Defensie in de West in strijd tegen corona

Op Curaçao maakt de 3D-printer van de Koninklijke Marine overuren om hulpstukken te maken voor het Caribisch deel van het koninkrijk. Van splitters voor beademingsapparaten, waarmee meerdere patiënten op 1 apparaat aangesloten kunnen worden, tot bevestigingsmateriaal voor gezichtsmaskers.

Groot tekort aan gezichtsmaskers

Het Curaçao Medical Center (CMC) heeft voldoende beschermingsmiddelen op voorraad, maar dat geldt niet voor andere medische faciliteiten zoals hospices, huisartsenpraktijken, tandartsen, klinieken en supermarkten. Er zijn grote tekorten, door beperkte voorraden op het eiland. Daarom rollen sinds vorige maand onder meer spatmaskers uit de printer en aanpassingen voor snorkelmaskers, zodat deze geschikt worden voor gebruik als zuurstofmaskers in ziekenhuizen.

In samenwerking met het bedrijf Xerox maakt Defensie hoofdbanden voor plastic schermen, zodat het een gezichtsmasker wordt.

Proeven

Het grootste tekort is er momenteel aan gezichtsmaskers (face shields). In samenwerking met het bedrijf Xerox heeft Defensie doorzichtige plastic schermen kunnen bemachtigen en is het projectteam bezig met het printen van de hoofdbanden. Hierna zijn er tests uitgevoerd om te kijken of aanpassingen nodig zijn aan het ontwerp. Deze proeven zijn onder meer gedaan in het CMC, een supermarkt, een huisartsenpraktijk, T-Experience (crowd management, veiligheidsbedrijf).

De 3D-printer draait op volle toeren voor hulpstukken in strijd tegen corona

“Om in tijden van nood het land en de regio van noodzakelijk medisch materiaal te voorzien, is erg mooi”, vertelt sergeant Technische Dienst Barry Regelink. “1 van de hoofdtaken van de marine in het Caribisch gebied is het ondersteunen van civiele autoriteiten. Met dit project laten we zien dat we daar ook op de achtergrond druk mee bezig zijn.”

Een mondkapje en gezichtsmasker uit de printer

Reservedelen

De afdeling Expertise Centrum Additive Manufacturing (ECAM) in Den Helder heeft in 2018 toestemming gekregen voor de aanschaf van 10 3D-printers. 1 daarvan ging vorig jaar naar de afdeling Maritieme Instandhouding op Curaçao. Sindsdien wordt getest of (reserve) onderdelen geprint kunnen worden voor de marineschepen en boten van de Kustwacht. Maar op dit moment draait deze printer dus op volle toeren voor hulpstukken in de strijd tegen corona.

Een verzameling 3D-geprinte hulpstukken voor de zorginstellingen op Curaçao.

Hoe werkt dat printen?

Het 3D-printen (ook wel additief produceren) is een proces waarbij 3-dimensionale objecten vanuit een digitaal bestand worden gedrukt. Een 3D-geprint object ontstaat door middel van additieve processen; een object wordt laagje voor laagje opgebouwd. Elke laag of 'layer' is als het ware een dunne horizontale dwarsdoorsnede van het object. 
Defensie gebruikt 3D-printers met verschillende soorten filament (het ‘plastic’ dat gebruikt wordt om te printen). Denk aan hard, zacht, flexibel en zelfs houtfilament. Voor toepassingen in het medische gebied gebruikt Defensie het standaard PLA-filament. Bij projecten waarbij sterker materiaal nodig is wordt ook harder filament gebruikt, zoals Tough PLA.