Tekst Arno Marchand
Foto Internet

Tips en trucs voor effectief managen van de thuissituatie

Thuiswerken. Dat klinkt super. Als je het mag…Nu het móet, wordt het een heel ander verhaal. Zeker als je ook nog schoolgaande kinderen hebt, die je nu ineens als ‘thuisjuf’ of ‘meester’ moet begeleiden met hun schoolwerk. Hoe manage je deze thuissituatie?

Gelukkig gooit Defensie haar medewerkers niet zomaar in het diepe en zijn allerlei tips, trucs, handvatten, richtlijnen en wat nog meer beschikbaar. Thuiswerken begint uiteraard met de middelen om dat te kunnen doen: smartphone, tablet en laptop en voorzieningen om op afstand op een netwerk te kunnen. Maar dan…

Kinderen

Want heb je kinderen (die begeleiding nodig hebben), dan kom je niet aan je eigen werk toe voordat zij aan de slag zijn. Dus, help eerst je kind, voordat je zelf (verder) aan het werk gaat. Dat geeft voor beiden rust om te richten op wat je wilt en moet doen.

Maar het zal vast wel even zoeken zijn naar hoe je lesgeeft en thuiswerkt. Hoe vul je een dag in? Maak bijvoorbeeld voor kinderen, maar daarmee ook voor jezelf, een schema waarop staat wanneer zij zelfstandig werken en de ouder(s) dus niet storen. Zo kom je beiden aan werken toe en is het voor de kinderen duidelijk wanneer zie iets met of zonder ouders kunnen doen.

Meer lezen over thuisonderwijs? Kijk op www.thuisonderwijs.nl/corona of op de speciaal ingerichte Facebookpagina over dit onderwerp: www.facebook.com/groups/1118262355190410. Defensiemedewerkers kunnen ook kijken op het Intranetportaal Defensie, onder ‘snel naar’ en dan ‘tips voor thuiswerken’.

Praktische tips voor het thuiswerken met kinderen

 • Bekijk wat je kunt doen als je kinderen een middagdutje doen of nog slapen in de ochtend, of werk een gedeelte van de tijd in de avond als je kinderen naar bed zijn.
 • Maak een realistische planning van je werk, geef voorrang aan belangrijke taken en plan vooral niet te veel.
 • Stem je werktijden overdag af met activiteiten in je gezin, zoals samen ontbijten en lunchen. Plan zodanig dat je tussendoor tijd hebt om even met je kinderen te spelen.
 • Stel, eventueel samen met je kinderen, eigen speel- en werkregels op en schrijf ze op.
 • Geef je kinderen ook ontspanning als jij aan het werk bent door bijvoorbeeld een luisterboek, zelf lezen, knutselen of eventueel vermaak op tablet of televisie.
 • Hou de school- en werkplek gescheiden van de speelplek. Kan dat (door de leeftijd of andere omstandigheden) niet, kijk dan naar een plek waar werken en spelen naast elkaar kan.
 • Betrek kinderen ook bij het huishouden, door bijvoorbeeld een klusje in huis te doen. Geef ze daar eventueel een beloning voor.

Verbinding met Defensie

Zijn de kinderen aan het werk? Ga dan ook zelf aan de slag. Een beveiligde verbinding, zoals de Telestick bij Defensie, geeft uiteraard toegang tot de werkomgeving, maar wanneer daarop duizenden tegelijk inloggen kan dat verbindingsproblemen geven. Het is in ieder geval in zeer korte tijd mogelijk gemaakt dat 20.000 medewerkers tegelijk kunnen inloggen. Desondanks, werk bij voorkeur van telefoon of tablet. Voor Defensiepersoneel: op intranet vind je antwoord op de 6 meest gestelde vragen over de Telestick.

Praktische tips voor het thuiswerken

 • Regelmatig afwisselen van de houding. Sta zeker ieder uur op en loop dan bijvoorbeeld even rond of haal wat te drinken.
 • Vergeet niet korte (5 minuten) of langere (15 minuten of meer) pauzes te nemen.
 • Probeer op een normale tijd (tussen 08.00 en 09.00 uur) met werk te beginnen.
 • Werk indien mogelijk in een aparte ruimte.
 • Stel indien mogelijk je thuiswerkplek net zo in als je normale werkplek, zoals in het schema onderaan de pagina.

Samenwerken (speciaal voor defensiemedewerkers)

Thuiswerken en toch overleggen, vergaderen of samen aan een document werken? Dat kan natuurlijk tegenwoordig door een aantal slimme mogelijkheden. Het intranetbericht van 15 maart ‘Thuiswerken en toch doorgaan met samenwerken’ gaat in op 3 zaken: samen met een collega aan een document werken, informeel overleg met meerdere collega’s en tot slot formeel overleg met meerdere deelnemers. 

Kijk goed naar wat op jou van toepassing is, want niet iedere mogelijkheid is voor alle communicatie geschikt of zelfs toegestaan. Kijk voor de volledige inhoud van het bericht wederom in de kolom ‘Tips voor thuiswerken’. Daarin staat ook de link naar de uitgebreide infographic ‘(Samen)werken op afstand’. Die helpt je zo goed mogelijk op weg met veilig thuiswerken en samenwerken. Het schema op pagina twee van de infographic biedt een overzicht waarmee je in één oogopslag ziet van welke mogelijkheden jij gebruik kunt maken.

Check hieronder hoe je thuis je bureaustoel goed instelt: