Deze week zijn 204 mannen en vrouwen met Zr. Ms. Karel Doorman vertrokken voor inzet in de West. Het grootste deel van hen behoort tot de bemanning van de Doorman, aangevuld met een troopmariniers en collega’s van de landmacht en luchtmacht (met 2 Cougar-transporthelikopters). Want samen zorgen we er straks voor dat we in het Caraïbisch gebied daar kunnen ondersteunen waar onze hulp het hardst nodig is.

De aanloop naar het vertrek was niet echt normaal te noemen. 2 weken in quarantaine, thuis of aan boord. Voorbereidingen treffen terwijl je niet precies weet wat, waar, wanneer en hoe lang je iets gaat doen. Dat dit lukt, kenmerkt ons als militairen en laat zien dat wij verder gaan waar anderen stoppen. Geen kus van het thuisfront vlak voor vertrek, terwijl je hen achterlaat in een onzekere periode. Ik ben trots op deze mensen en hun thuisfront.

En toch moet het een bevrijdend gevoel zijn om na zo’n lange onzekere periode dan eindelijk de trossen los te gooien. Doel: ondersteuning bieden aan mensen die het nodig hebben. Ik wens jullie veel succes en sterkte!

‘Geen kus van het thuisfront vlak voor vertrek, terwijl je je thuisfront achterlaat in een onzekere periode’

Op wie ik net zo trots ben, zijn al die mensen die achter de schermen zoveel goed werk doen. Het zijn de mensen waar we misschien minder vaak iets van horen, deze weken. Zonder dat ik hier iedereen kan benoemen, zijn dit bijvoorbeeld de mensen werkzaam bij de Directie Materiële Instandhouding. Zij zorgen ervoor dat onze schepen nu, maar ook in de toekomst, kunnen blijven varen. 

Of de mannen en vrouwen werkzaam bij Maritieme Ondersteuning. Hun dienstverlening draait op volle toeren. En wat te zeggen van de marinierseenheden op de Van Braam Houckgeest-kazerne in Doorn; zij staan al weken op notice to move. Zodat, wanneer er op de knop wordt gedrukt, wij ondersteuning kunnen bieden in ons land, daar waar dat nodig is.

Voor mij staan jullie allemaal naast de mannen en vrouwen van de medische zorg, de mannen en vrouwen die zichtbaar en zeer dankbaar werk doen, op het podium. En bij deze met een extra schijnwerper daarop. 

Bedankt en keep up the good work!Commandant Zeestrijdkrachten

Vice-admiraal Rob Kramer