Tekst Jack Oosthoek
Foto archief

Maatwerk als mogelijk medicijn

De militaire sportwereld staat door corona volkomen buitenspel. Geen enkele atleet mag in teamverband trainen, nationale en internationale wedstrijden en kampioenschappen zijn geschrapt. Zelfs op kleine sportbijeenkomsten rust een taboe. 

In dit 2-luik schetst de Defensiekrant de stand van zaken en laten we militaire (top)sporters aan het woord. 

Door corona gingen tot op heden slechts 2 van de 21 geplande Nationale Militaire Kampioenschap (NMK’s) door. Het betrof basketbal en boulderen, een sport waarbij je via een korte, moeilijke route op een klimmuur omhoogklautert. Het NMK was begin maart nog niet goed en wel voorbij of de coronamaatregelen werden ingesteld. “We mochten ineens niets meer”, verzucht Hoofd Bureau Internationale Militaire Sport (BIMS) luitenant-kolonel Arnold Hofsté.

Als de wiedeweerga ging een streep door het kwalificatietoernooi voor het militair voetbalwereldkampioenschap voor vrouwen in Amerika, eind maart in Spakenburg. Het staat nu gepland voor oktober-november. “We moeten ergens vanuit gaan”, zegt Hofsté. 

‘We mochten ineens niets meer’

Door corona zijn alle voor dit jaar resterende nationale militaire kampioenschappen voorlopig van de kalender gehaald. Foto: Martijn Beekman.

Pas op de plaats

De militaire (top)sporters kregen na de corona-uitbraak het bericht om sowieso tot september pas op de plaats te maken. Op zijn beurt schrapte de internationale militaire sportbond Conseil Internationale du Sport Militaire (CISM) het in juli in Rotterdam en IJmuiden te houden Militair Wereldkampioenschap Life Saving (MWK). Deze spectaculaire sport, een afgeleide van het reddingswerk, speelt zich in het zwembad af, op het strand en in zee. Zoals het er nu uitziet, vindt het MWK ergens in 2021 op dezelfde locaties plaats. 

Dit jaar ook geen nationaal militair kampioenschap triatlon. Foto: Martijn Beekman

Weerslag

Op dit moment werkt Hofsté aan een plan van aanpak voor de periode na september. Hoe moeilijk dat ook is, over de sluipmoordenaar corona is 1 ding zeker en dat is dat niets zeker is. Zo staan tussen september en december onder meer het Militaire Wereldkampioenschap Oriënteren in Zwitserland en MWK Schermen in Polen gepland. 

Stel dat ze doorgaan, zijn de Oranjeatleten fit genoeg om mee te doen? Kunnen ze aan de limiet voldoen? Tegen die tijd hebben ze lange tijd niet op het hoogste niveau getraind, wat zonder twijfel een weerslag heeft op hun prestaties. 

Klaar voor kampioenschappen

Als mogelijke oplossing denkt Hofsté aan maatwerk. Na september wil het BIMS in wedstrijden en in samenspraak met trainers en teammanagers testen of een sporter of team klaar is voor een groot kampioenschap. De sportoverste weet op dit moment niet hoe het ervoor staat, simpel omdat hij door de coronacrisis minder contact heeft met onder anderen militaire sporters en chefs d’équipe. “Als de minister-president oproept om zoveel mogelijk thuis te blijven, kan ik het niet maken om onze sporters aan te moedigen om in georganiseerd verband te blijven sporten. Defensie volgt de maatregelen van het RIVM.” 

Na september wil het BIMS in wedstrijden bekijken of de defensieatleten fit genoeg zijn voor belangrijke sportevenementen. Foto Gerben van Es.

‘Ik kan ik het niet maken om onze sporters aan te moedigen om in georganiseerd verband te blijven sporten’.

Geen optie

Dat het plan van aanpak door nieuwe coronaontwikkelingen mogelijk in de versnipperaar belandt, neemt Hofsté voor lief. Belangrijker vindt hij het dat het BIMS klaar staat voor actie wanneer de epidemie afzwakt en de regering het licht op groen zet. “Stilzitten is geen optie. We vragen ons constant af wat op sportgebied op dit moment maximaal haalbaar is. Maar het blijft allemaal koffiedikkijken.”

‘Stilzitten is geen optie’

Lees op de volgende pagina hoe militair (top)sporters eerste-luitenant Wenda Zuiddam en sergeant Bauke Visser zich op sportief vlak door de coronacrisis helpen.