Tekst Arno Marchand
Foto archief

Tips om verplicht thuis zijn te vergemakkelijken

In deze tijd verplicht thuiszitten en nietsdoen? Dat eerste kan, maar dat tweede hoeft zeker niet. Kijk maar eens naar onderstaande tips van de Militaire Geestelijke Gezondheidszorg. Voor militairen, maar uiteraard ook voor burgerambtenaren. Daarmee zorg je niet alleen voor de klassieke rust, reinheid en regelmaat, maar het geeft je vooral handvatten om de dagen en weken thuis goed door te komen.

In lastige periodes, zoals nu met het coronavirus, kun je bij jezelf angst, zorgen of piekeren opmerken. Dat is een normale reactie op deze abnormale situatie. Geestelijk fit zijn en blijven is daarbij heel belangrijk. Dat klinkt misschien zweverig, maar uit onderstaande tips kun je je voordeel halen. Deze ‘handleiding’ is ontstaan vanuit de Militaire Geestelijke Gezondheidszorg (MGGZ). Een deel van de tips is ook toepasbaar voor mensen die juist meer moeten werken of regulier aan het werk zijn.

Routine en structuur

Bij veranderingen in je reguliere ritme of werkzaamheden geeft vaste structuur houvast. Zorg voor voldoende slaap door op vaste tijden op te staan en naar bed te gaan. Eet gezond en op vaste momenten en drink genoeg.

Activiteiten en ontspanning

Afwisseling tussen ontspannende, leuke en nuttige activiteiten is belangrijk. Stel jezelf ook concrete doelen. Die geven structuur en houvast en zorgen voor een nuttig en tevreden gevoel. Doe bijvoorbeeld dat klusje in huis dat er al een tijd ligt, lees een boek, kook uitgebreid en gezond, doe ontspanningsoefeningen of verdiep je in een nieuw onderwerp.

Informatie

Blijf geïnformeerd, maar vermijd overmatige blootstelling aan nieuws. Dat kan bijdragen aan onnodige stress of bezorgdheid. Baseer je op officiële berichten van het RIVM en de overheid. Wees kritisch op wat je op social media leest.

Sociaal contact

Houd regelmatig digitaal contact met je dierbaren en omgeving. Praat over je bezigheden en eventuele zorgen. Let goed op elkaar en vraag op tijd hulp!

Sport en beweging

Zorg voor voldoende beweging, in huis en daarbuiten. Kijk op internet welke mogelijkheden er zijn. Maak een dag-/weekplanning (zie punt 1) voor je sportmomenten. Ga geregeld naar buiten, maar houd minimaal 1,5 meter afstand van niet-gezinsleden. Frisse lucht doet iedereen goed.

Kinderen en gezin

Praat met je kinderen over COVID-19. Geef uitleg op het niveau dat past bij hun leeftijd. Geef ze extra aandacht en steun. Omdat je langere tijd dicht op elkaar doorbrengt, kunnen meer spanningen ontstaan. Blijf rustig, wees een voorbeeld en neem even afstand als dat nodig is.

Oubollig

De MGGZ zag veel ‘medische’ adviezen in deze coronatijd voorbijkomen, maar wilde graag ook een mentale component toevoegen. “Het is voor psychologen basale kennis, de algemeen bekende tips. Rust, reinheid en regelmaat klinken heel oubollig, maar zijn zéker belangrijk. Vooral in deze tijd”, vertelt gezondheidspsycholoog majoor Lisa Marques. Daarbij geldt: Hoe vanzelfsprekend sommige tips ook mogen klinken, het is belangrijk ze zo concreet mogelijk toe te passen. Dat vergroot de kans op succes.