Tekst Jack Oosthoek
Foto Mediacentrum Defensie

Mogelijk nieuw wapen in strijd tegen coronavirus

Innovatiemanager Bart Zwiep

Er is een civiel waarschuwingssysteem in ontwikkeling waarmee onder meer Defensie zich kan wapenen tegen het coronavirus. ViSense geeft een alarm af wanneer mensen geen 1,5 meter afstand houden. De Defensie Materieel Organisatie (DMO) test het snufje momenteel op de civiel-militaire 'MINDBase' voor technologieontwikkeling in Rotterdam.

‘ViSense ‘labelt’ personen wanneer de 1,5 meter regel overtreden’

Het is een product van het Eindhovense bedrijf ViNotion. Het bestaat uit een computer ter grootte van een sigarendoos die kan worden gekoppeld aan bewakingscamera’s van een organisatie. Het systeem registreert overtreding van de 1,5 meter maatregel. Bijvoorbeeld bij het koffieapparaat, in de wandelgangen of op de parkeerplaats.

“ViSense herkent personen, ’labelt’ ze wanneer ze op minder dan 1,5 meter bij elkaar komen en laat dit met een rode markering zien op een monitor. Vervolgens is er een kans dat je wordt aangesproken”, vertelt innovatiemanager Bart Zwiep namens de Defensie Materieel Organisatie, werkzaam bij Military Innovation by Doing (MIND).

Het systeem registreert wanneer de 1,5 meter regel wordt overtreden. Dat kan bijvoorbeeld bij concerten en bedrijven.

Niet meer aanspreken

Vanwege de privacywetgeving ‘blurt’ ViSense alle gemaakte beelden automatisch. Evenmin mogen ze worden opgeslagen en dient een bedrijf personeel en bezoekers te attenderen op de apparatuur. “De makers van ViSense respecteren de wet optimaal”, weet Zwiep, die goed te spreken is over de experimenten op de MINDBase. 

‘De wet wordt optimaal gerespecteerd’

1 van de (grote) voordelen van de vinding is, ontdekte hij, dat mensen elkaar niet meer hoeven aan te spreken wanneer ze elkaar te dicht naderen. Dat doet ViSense als het ware. Wel zo makkelijk, elkaar corrigeren kan lastig zijn. “De ervaring tot nu toe leert dat mensen het advies van ViSense zelden negeren”, weet Zwiep. 

Innovatiemanager ing. Bart Zwiep was ook betrokken bij de invoering van de 3D-printer bij Defensie. Foto: sergeant Hille Hillinga.

Benieuwd hoe ViSense-systeem werkt? Bekijk hieronder de clip: 

‘Must’ voor elke organisatie

De DMO’er hoopt dat de naam ViSense via de MINDBase doorsijpelt naar Defensie en het systeem op meer plekken wordt geïnstalleerd. Dit zal het personeel nog bewuster maken van de coronamaatregelen, vermoedt hij. Geïnteresseerden als directeuren en commandanten zijn welkom voor een demonstratie. Zwiep vindt technische innovaties als ViSense in deze coronatijd een ‘must’ voor elke organisatie. “Als je ze niet toepast, doe je jezelf mogelijk tekort.” 

‘Dit zal het personeel nog bewuster maken van de coronamaatregelen’

Ontdekt bij NAVO-ontwerpwedstrijd

ViSense is oorspronkelijk ontworpen voor crowd-management, het monitoren van de veiligheid bij drukbezochte evenementen als muziekfestivals. Dreigt het mis te lopen, dan signaleert ViSense dit en kunnen ruimten en/of doorgangen uit voorzorg worden afgesloten. Dat voorkomt duw- en trekwerk. Met de coronacrisis als aanjager, maakte ViNotion een op de COVID-19 crisis toegesneden versie. Zwiep kwam die afgelopen juni op het spoor tijdens de NATO Innovation Challenge. Dat is een ontwerpwedstrijd voor ondernemingen die zakendoen met Defensie en voor bedrijven die dat nog niet doen, maar wel voor Defensie mogelijk interessante producten maken. TNO, dat DMO technologisch ondersteunt, kocht ViSense en installeerde het op de MINDBase. Zoals gezegd wordt er op dit moment volop mee geëxperimenteerd.

Geinteresseerden zijn welkom op de MINDBase voor een demonstratie. Hiervoor kunt u contact opnemen met Lars de Graauw via mindbase@mindef.nl. Meer weten over MINDBase? Klik hier.