Tekst Evert Brouwer
Foto sergeant-majoor Maartje Roos en sergeant Jasper Verolme

MINDBase verbindt

Agile. Scrum. Pitch. Incubators. Het zijn nieuwerwetse woorden die sinds begin maart regelmatig door de hal van de oude Rotterdamse Droogdok Maatschappij galmen. Military Innovation by Doing, onderdeel van de Defensie Materieel Organisatie, heeft zijn eigen glazen huis in een loods aan de Nieuwe Maas.

Het heeft door de coronacrisis even geduurd voor de basis van MIND goed in actie is gekomen. Begin maart, net voor alle beperkingen, was de feestelijke opening (zie video boven). Vanaf 1 juni is MINDBase weer zo ver mogelijk geopend.

Hoe verbind je vernieuwende, vaak beginnende, bedrijven met de wensen van Defensie. Bij MIND (Military Innovation by Doing) leidt die vraag en een aantal denksessies tot de oplossing: MINDBase. “Het doet als geboren Amsterdammer een beetje pijn om toe te geven, maar die handen-uit-de-mouwen-mentaliteit vind je zoals bekend in de Rotterdamse haven”, zegt Hans Kuijper, directeur MIND, “midden tussen de startende bedrijven waarmee we graag de samenwerking aangaan.” Daarbij stipt hij ook de geschiedenis met de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) aan. “Dat bedrijf heeft zowel voor de landmacht als de marine geproduceerd; de historische binding met deze plek is nu weer tastbaar.” Bovendien is naast de loods een behoorlijke vijver aan aanstormend talent gevestigd: de Hogeschool Rotterdam met zijn RDM Campus.

Directeur MIND Hans Kuijper: "Binding met RDM weer tastbaar."

Netwerk

Natuurlijke partners van de DMO als TNO, NLR en MARIN doen mee in het experiment in het Innovation Dock aan de Scheepsbouwweg. En zo lopen de jasjes en dasjes, verschillende uniformen en knotjes en hipsterbaarden als vanzelfsprekend door elkaar heen in de Base. Met als verbindelaar reservekapitein Lars de Graauw. 4 dagen per week is hij de coördinator van MINDBase, ook tijdens de coronatijd. “Mijn taak is om partijen bij elkaar te brengen; we regisseren de ontmoetingen waarbij we de juiste mensen en bedrijven met elkaar verbinden. Het is een doorlopende beurs van talentontwikkeling. Dat beperkt zich niet tot Defensie.”

Niet alleen defensieonderdelen waren bij de opening van MINDBase, ook de politie toonde belangstelling.

Thema

Elke maand staat er een themabijeenkomst op het programma. Bovendien mogen bedrijven zich presenteren – een pitch houden – zodat MIND de mogelijkheden van samenwerking kan onderzoeken. Niet alles wat er gebeurt op de MINDBase zal tot een succes leiden, weet ook directeur DMO vice-admiraal Arie Jan de Waard. “Mislukken mag ook. Dan neem je afscheid van elkaar en ga je iets nieuws bedenken.”

Directeur DMO vice-admiraal Arie Jan de Waard luistert aandachtig naar de presentatie van Lars de Graauw.

Nachtmerrie

De experimenten in Rotterdam vragen wel om vernieuwing in het denken bij Defensie, bepleit kapitein-luitenant ter zee Marin van Herk (MIND). “Procesinnovatie is mijn nachtmerrie. Onze organisatie is niet ingericht op snelle vernieuwing. De processen duren veel te lang om van inspiratie via een experiment tot invoering te komen. Onze medewerkers zien dat we met van alles bezig zijn, maar het duurt te lang voor we gebruik kunnen maken van die innovaties.”

Het glazen huis van MINDBase.

Hersencellen

‘Buurman’ Dutch Drone Company ziet de komst van MIND als een grote kans. Vandaar dat er bij de opening van het glazen huis van alles door de lucht ruist. “We hebben alles hier bij de hand: zo’n 70 beginnende bedrijfjes (start-ups), de Hogeschool Rotterdam en andere mogelijke partners met wie we normaal gesproken geen zaken doen”, legt Hans Kuijper nog eens uit. Dat gaat nu dus wél gebeuren, in wat Lars de Graauw ‘een inspirerende omgeving’ noemt. Handen uit de mouwen dus en de hersencellen op maximaal, voor minimaal 1 jaar. “We hebben een optie om daar nog een jaar aan vast te plakken als dit experiment een succes is.” 

Reservekapitein Lars de Graauw is het contactpersoon voor MINDBase.

MINDBase voor iedereen

MINDBase is er in principe voor iedereen. Wil je met jouw team of organisatie een innovatiesessie op de MINDBase houden of gewoon eens rondkijken? Neem contact op met Lars de Graauw via MINDbase@mindef.nl

Het adres van de MINDBase is: RDM Rotterdam, Innovation Dock, Scheepsbouwweg 8, kavel C2, 3089 JW Rotterdam.

Sessie over toekomst

De Directie Wapensystemen & Bedrijven (foto boven) was er onlangs na de (her)opening van de MindBase snel bij om weer eens bij elkaar te komen. “In deze tijd van corona is het goed om op verantwoorde wijze elkaar weer eens daadwerkelijk te ontmoeten, natuurlijk met inachtneming van de gepaste afstand”, vindt directeur brigadegeneraal Ernst Dobbenberg.

In de middagsessie kregen de directeuren en commandanten de kans hun visie op de toekomst te bespreken. In de ochtend mochten 4 bedrijven hun innovaties voor het voetlicht brengen. Generaal Dobbenberg: “In een inspirerende omgeving wil ik de collega’s laten zien waarmee deze beginnende bedrijven (start-ups) bezig zijn.” Zoals Bas Jan Veldhoen van Surefas, dat speciale drukknopen levert voor zowel kleding als voer- en vaartuigen. “Wij kijken met een hightech bril naar iets als een drukknoopje. Zonder uitstekende delen en dus geheel stealth”, aldus Veldhoen. 

Verder kregen de hoofden, commandanten en directeuren een presentatie van De Groene Aggregaat, Skytree en de Dutch Drone Company. “Een zeer geslaagde dag, die schreeuwt om een vervolg”, vindt Dobbenberg