Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto Cees Baardman

Loodzware mariniersopleiding compleet omgegooid

De loodzware Final Exercise (FINEX) van het Korps Mariniers is dé ultieme beproeving waarmee mariniers in spe hun opleiding afronden. De lichting van december haalde afgelopen week de eindstreep, maar COVID-19 liet weinig over van het laatste gedeelte van de opleiding én de traditionele eindmars. “De grootste valkuil is dat we een praktijkopleiding in een theoretisch jasje moeten stoppen.”

Op 9 december begon de elementaire vakopleiding van 15 weken, 1 van de zwaarste opleidingen van de krijgsmacht. Alles liep voorspoedig, totdat de club op 13 maart te horen kreeg dat de stekker tijdelijk uit het programma moest. “Corona speelde toen al, dus waren we druk in de weer met handgels en andere hygiënemaatregelen. We wilden de opleiding absoluut door laten gaan, maar toen de maatregelen zich opstapelde werd dit onmogelijk”, vertelt het hoofd van de opleidingseenheid eerste luitenant der mariniers Dennis. 

Het was even behelpen vanwege COVID-19, maar deze lichting mariniers heeft de eindstreep gehaald.

Niet niksen

Al snel wordt duidelijk dat deze voorzorgsmaatregelen niet genoeg zijn. De jongens worden tot nader orde naar huis gestuurd, maar rustig afwachten is er niet bij. Er wordt direct een zwaar sportprogramma opgesteld, waarvan de resultaten met een speciaal sporthorloge worden geregistreerd. 

Als blijkt dat het coronavirus meer voeten in de aarde heeft, wordt een alternatief lesprogramma ontwikkeld. “Via Microsoft Teams hebben we theorielessen ingepland zoals wapenlessen, algemene ontwikkeling en defensiegeschiedenis. Bij die laatste kregen de jongens documentaires te zien, waar ze vervolgens een overhoring over kregen. Bij de les kaart en kompas hebben we de benodigde materialen opgestuurd, zodat ze in en rond het huis konden oefenen”, vertelt senior instructor sergeant-majoor Stefan. 

De coronamaatregelen hebben ook z’n uitwerking op de mariniersopleiding en vragen een andere aanpak van de opleiding.

Zware beproeving?

Maar de mariniersopleiding staat bekend om de zware fysieke elementen. Heeft deze lichting  die wel meegemaakt? “Ja, want de zwaarste beproevingen hebben ze al doorstaan voordat het coronavirus zich aandiende”, benadrukt Stefan. “Bovendien kon de FINEX ook gewoon doorgaan, al was het in aangepaste vorm. Dat was een opluchting, want die jongens konden hun baret al bijna ruiken. Dan wil je het ook afmaken.” 

Eindmars in Harskamp

In de coronavariant van de FINEX waren de groepen kleiner dan normaal en er werd in tweetallen gewerkt, met inachtneming van de afstandsmaatregel. De oefenterreinen bevonden zich op de Veluwe, met de eindmars van 25 kilometer in en om Harskamp. Normaal gesproken is de regio Rotterdam daar decor voor. “Het was vooral logistiek een uitdaging”, reageert Dennis. “Niet alleen om iedereen te vervoeren, maar ook om al de benodigdheden te ontsmetten. Voor de mannen was het goed te doen en alsnog zwaar. Maar omdat de jongens een zwaar sportprogramma hadden meegekregen, was iedereen juist hartstikke fit. Het heeft goed uitgepakt. Ze hebben het alle 73 gehaald. Dat is normaal wel eens anders.”

De uitputting van de eindmars is goed op de koppies van de, dan nog, mariniers-in-opleiding.

Tamboers zonder pijpers

De binnenkomst was wél op de historische grond van de Rotterdamse Van Ghentkazerne. Onder begeleiding van de muzikanten van de Tamboers en Pijpers. Alleen zonder de Pijpers, want blaasinstrumenten zijn vanwege COVID-19 niet toegestaan. Dennis: “Ze werden in tweetallen met 1.5 meter tussenruimte binnengehaald. Het was misschien nog wel unieker dan normaal.” 

‘Petten af, baretten op!’

Nieuwe lichting

Deze lichting is dan wel klaar met de opleiding, er draaien nog steeds 2 andere blokken. Ook  is er na de zomer weer een nieuwe opkomst. Hoe moet dat met COVID-19? “Vanuit de marinestaf is inmiddels opgelegd dat al de instructeurs en cursisten 1 week in thuisquarantaine moeten en dan nog een week in kazernequarantaine, voordat ze kunnen starten met het praktische gedeelte van de opleiding”, legt Dennis uit. “Na de quarantaineperiode wordt de opleiding met 2 tot 3 weken vervolgd, waarna de quarantainecyclus weer opnieuw begint. De indeling van de opleiding blijft grotendeels hetzelfde. Ook de verhouding tussen het theoretische en praktische gedeelte.”