Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto Louis Meulstee, archief

‘Tijd was onze grootste vijand’

High Risk Area

De High Risk Area beslaat de Golf van Aden en de Arabische Zee, waar piraterij voor kan komen.

Na 81 dagen is er voor 10 mariniers en 1 militair verpleegkundige een einde gekomen aan de langste inzet ooit van een Vessel Protection Detachement (VPD). De bescherming van civiele schepen tegen piraterij duurt normaal gesproken een aantal dagen tot enkele weken, maar nam vanwege het coronavirus nu bijna 3 maanden in beslag. “De tijd was misschien wel onze grootste vijand.”

Het team stapte eind maart aan boord van de BigRoll Bering. Een Nederlandse big wide deck carrier van 170 meter lang, die grote onderdelen voor windmolens naar Taiwan moest verschepen. Onderweg, in de zogenoemde High Risk Area, hebben de mariniers het schip beveiligd tegen piraterij.

De 10 mariniers en 1 algemeen militair verpleegkundige kwamen maandagavond aan op Rotterdam The Hague Airport.

360 graden beveiliging

Normaal gesproken worden de mariniers voor deze klus ingevlogen, maar door de vliegbeperkingen zijn ze in Rotterdam ingescheept. “Eenmaal in de buurt van de High Risk Area hebben we de 360 graden beveiliging op het dek opgebouwd. Vervolgens vaar je in 4 tot 5 dagen door het risicogebied. Met het opbreken en afbreken van de beveiliging is er ongeveer een week werk. We zouden daarna vanaf Sri Lanka weer terugvliegen, maar ook dat kon niet vanwege de maatregelen”, legt Jochem uit.  

Onderdeel van de bewapening is het MAG machinegeweer.

Dus zat er niets anders op dan met het kolossale vrachtschip door te varen naar Taiwan en weer mee terug naar Egypte. “De sfeer aan boord was goed”, vertelt de commandant. “We aten met de 19 Nederlandse en Filipijnse bemanningsleden samen en we organiseerden activiteiten waar een groot deel van hen aan mee deed. Ze waardeerden onze aanwezigheid absoluut, maar natuurlijk was het voor hen ook wel wennen om er 11 man aan boord bij te hebben.

Van Egypte vlogen de mannen afgelopen maandag naar Nederland. “Het was een lange trip, waarvan het grootste gedeelte buiten het risicogebied. Daardoor hadden we vaak niets te doen”, schetst de luitenant de keerzijde.

Tegen onze natuur

Om de tijd te doden en wat structuur aan te brengen zette de mariniers een oefenprogramma op met onder meer wapenlessen en sport. “Toch was het afwachten en dat druist tegen onze natuur in. Zeker als je weet dat sommige partners het thuis vreselijk druk hebben met werk en de zorg voor kinderen. Dat frustreert. Voor een aantal van ons was deze VPD-inzet de eerste keer. Je kunt wel zeggen dat zij hun vuurdoop hebben gehad.”

De militairen werden toegesproken door onder andere commandant luitenant-kolonel der mariniers Van Rooij. Daarna mochten de jongens naar hun dierbaren, die hen opwachtten.

Stand-by voor VPD

Mariniers staan af en aan een jaar stand-by voor het Vessel Protection Detachment en kunnen in die periode opgeroepen worden voor inzet. Zeker nu er weinig uitzendingen zijn, is het voor de meeste mannen leuk om te doen naast hun eigen werk. “Dit is voor het ‘echie’ en je bent met een klein team op pad. Bovendien help je de civiele scheepvaart, zoals dat al eeuwen wordt gedaan”, vertelt Jochem.