Tekst Jack Oosthoek
Foto Johan Bouman

'We moeten enorm op onze qui vive zijn'

De nationale militaire sportkampioenschappen (NMK’en) zijn door de (voorlopig) versoepelde RIVM-regels weer op gang gekomen. Na een coronastop van ruim 6 maanden gingen de wielrenners, ruiters en tennissers (dubbelspel) er deze maand als eersten weer tegenaan. Zoals het er nu uitziet, volgen tot december nog 8 kampioenschappen. Internationale wedstrijden zoals militaire wereldkampioenschappen zijn door corona tot 1 januari vooralsnog van de baan.

De soepelere RIVM-regels maakten het voor de traditionele organisator van de NMK’en, het Bureau Internationale Militaire Sport (BIMS), mogelijk om een nieuwe sportkalender voor de rest van dit jaar samen te stellen. Daarop staan 11 wedstrijden, 9 minder dan de oorspronkelijke planning. Hoofd BIMS luitenant-kolonel Arnold Hofsté had meer evenementen gewild. “Maar tussen nu en het einde van het jaar is er simpelweg geen ruimte voor 20 kampioenschappen. De krijgsmachtdelen houden ook eigen sportwedstrijden, al zijn het er door corona weinig. Vol is op een gegeven moment vol.”

Ook de Obstacle Run (links) en ruitersport (rechts) beleefden een doorstart.

‘Het de plicht van Defensie om de RIVM-maatregelen te volgen’

Douchen taboe

Toch toont Hofsté zich tevreden over de nieuwe sportkalender. Maar het BIMS heeft wel veel extra werk aan de winkel gekregen. 'Welke corona-maatregelen nemen we bij wedstrijden? Hoe regelen we het allemaal? Hoe stemmen we alles op elkaar af?’ “Het is allemaal lastig. We moeten enorm op onze qui vive zijn”, zegt de overste.

Een greep uit de maatregelen: door gesloten kleedkamers verschijnt iedereen in wedstrijdoutfit op een NMK. Er worden op de sportterreinen met het oog op de 1,5 meterregel speciale looppaden gecreëerd. Ook bij de start van wedstrijden geldt de 1,5 meter regel. Douchen na afloop is taboe; de prijsuitreiking sober. Hofsté: “Hoewel ze de saamhorigheid aantasten, is het de plicht van Defensie om de RIVM-maatregelen te volgen. Daarom verblijven de atleten zo kort mogelijk op de wedstrijdlocatie en is de uitvoering van de wedstrijden sober. Nee, voor zover ik weet zijn er binnen de militaire sportwereld tot nu toe geen coronagevallen geweest. Ik heb er althans niets over gehoord. Logisch, ieders privacy moet gewaarborgd blijven.”

Links: hoofd BIMS luitenant-kolonel Arnold Hofsté spreekt de deelnemers van het vorige week gehouden NMK Mountainbike toe (foto sergeant Aaron Zwaal). Rechts: de belangstelling voor de NMK’en is door corona nauwelijks verminderd. Bij het wielrennen verscheen als vanouds een stevig peloton renners aan de start.

Voortschrijdend inzicht

Door het wereldwijd groeiend aantal coronabesmettingen valt op dit moment onmogelijk te zeggen wat er in 2021 met de nationale en internationale militaire sportkampioenschappen gaat gebeuren. “We wachten af wat het voortschrijdend inzicht ons brengt”, peinst Hofsté. ”Misschien weten we in het najaar meer. In de tussentijd is het belangrijk dat de sporters hun conditie zelf op peil houden en op hun gezondheid letten.’” Meer informatie over de NMK’en op de intranetpagina van het BIMS, een onderdeel van het DOSCO.

‘Het is belangrijk dat de sporters hun conditie zelf op peil houden’

Opgetogen passeert Luuk Nissen de finish.

‘Ik had veel power in de benen’

Kapitein Luuk Nissen won begin september op De Vlasakkers bij de Bernhardkazerne in Amersfoort tot zijn eigen grote verrassing het ‘doorgestarte’ Nationaal Militair Kampioenschap Wielrennen. “Gááf dat de wedstrijd toch doorging. En die titel: dat is er eentje.”

Ondanks de coronabeperkingen wist Nissen de afgelopen maanden goed in conditie te blijven. Wanneer het even kon, klom hij op de racefiets om kilometers te maken en trainde op kracht. Zodoende verscheen hij fit aan de start. “Ik zat niet onwennig op de fiets en had veel power in de benen. Ik ben goed in orde”, lacht de in het dagelijks leven stafofficier van het Expertisecentrum van de LO & Sportorganisatie van het Commando Landstrijdkrachten in Amersfoort.

Helemaal fantastisch
Aanvankelijk zou het NMK vanwege de RIVM-maatregelen (1,5 meter afstand) uit een individuele tijdrit bestaan. Later ging het licht door de versoepelde regels alsnog op groen voor de wegwedstrijd, een kolfje naar de hand van Nissen. “Als je dan na jaren in de top 10 te hebben meegereden 1ste wordt, voel je je helemaal fantastisch. Kijk, het NMK Wielrennen is een monument in de wielerwereld. In het tijdperk van de dienstplicht werd die gewonnen door grote namen als Bart Brentjens en Tristan Hoffman. Geweldig dat mijn naam nu in dat rijtje staat, al heeft het NMK door het schrappen van de dienstplicht niet meer het niveau van toen.”

Levendige entourage
Nissen vermoedde vooraf dat het NMK door corona sober zou verlopen, maar de ‘schade’ viel mee. “De entourage was levendig”, maakt hij de balans op. “Er hingen echter ook overal waarschuwingsposters en soms klonk via ‘de microfoon’ de waarschuwing om 1,5 meter afstand te bewaren. Toch had corona niet de overhand. Zelf had ik me vooraf gerustgesteld met de gedachte dat ik met sportieve mensen te doen zou krijgen, die niets onder de leden hebben. Al wist ik dat natuurlijk niet zeker.”

Uitkijken
In de komende maanden wil de eveneens mountainbiker Nissen met de militaire wielerequipe zoveel mogelijk blijven trainen. Ook heeft hij het plan opgevat om mee te doen aan wedstrijden als de Hondsrug Classic in Drenthe en het Nederlands kampioenschap Mountainbike Marathon in Limburg. Hopelijk gooit corona geen roet in het eten. “Voorlopig heb ik na het NMK weer wat om naar uit te kijken.”

Het peloton dendert over het asfalt van het militair oefenterrein De Vlasakkers. Foto Johan Bouman.