Tekst ritmeester Charlotte Snel
Foto Louis Meulstee

Voorbereid naar het ‘nieuwe normaal’

Terwijl het gros van Nederland nog aan het bijkomen is van de eerste coronagolf, wordt er bij het innovatiecentrum van de DMO al vooruitgekeken naar de nabije toekomst. In een speciaal ontwikkelde After Corona Training komen teams bij elkaar om de coronaperiode te evalueren en zich voor te bereiden op het ‘nieuwe normaal’. 

Een interactief spelelement opent de ogen over de besmettelijkheid van het coronavirus.

Lessen koesteren

Om collega’s rondom de coronatijd te ondersteunen, ontwikkelde het team van MIND samen met collega’s van TNO een zogeheten After Corona Training. Het doel? Teamgenoten op een veilige manier weer fysiek samenbrengen, maar vooral de geleerde lessen koesteren. 

De Graauw: "Er is in een paar maanden tijd veel veranderd. Er wordt massaal thuisgewerkt, we houden digitaal contact met elkaar. Dingen die tot voor kort onmogelijk leken, lukken opeens. Er zijn mooie stappen gezet die op meerdere vlakken een positieve uitwerking hebben. Het zou ontiegelijk zonde zijn als we straks weer terugvallen in ons oude patroon.”

Reservekapitein Lars de Graauw: "Het zou ontiegelijk zonde zijn als we straks weer terugvallen in ons oude patroon."

Nooit meer terug

Om alle nieuwe kennis te borgen, worden teams tijdens de After Corona Training in 4 uur tijd door middel van quizjes, stellingen en een interactief spelelement geprikkeld om hun persoonlijke ervaring van de afgelopen maanden te delen en met elkaar in discussie te gaan. Na 5 trainingen durft De Graauw met volle overtuiging te spreken van een ‘succesvol experiment’ met 1 duidelijke lijn: níemand wil terug naar hoe het was. 

“Dat valt echt op”, zegt hij. “Iedere dag afreizen naar kantoor zien we niet meer zitten. Ons werk kunnen we in de meeste gevallen prima vanuit huis doen. Er wordt tevens kritischer gekeken naar bijeenkomsten. Moet die vergadering wel fysiek? Is die dienstreis écht nodig? En hoe rendabel is het om 3 uur te reizen voor een gesprek van 1,5 uur? Het blijkt nu dat veel zaken even goed digitaal kunnen worden opgepakt.”

Door middel van quizjes en stellingen worden deelnemers geprikkeld om met elkaar in discussie te gaan.

Interessant proces

De keerzijde: werk en privé lijken in elkaar over te lopen. De Graauw: “We horen dat een deel van de collega’s het lastig vindt om werkzaamheden te combineren met hun privé- en gezinsleven. Deze groep wil graag een aantal dagen per week buitenshuis werken. Dat kan op een defensielocatie in de buurt zijn of op kantoor, míts de kantoortuinen anders worden ingericht. Want ook dat blijkt: zo’n enorme open werkruimte is niet efficiënt.”

Om te zeggen dat ze bij MIND blij zijn met de huidige pandemie gaat misschien wat ver, maar dat het een interessant proces is, staat vast. De Graauw: “Je ziet echt dat mensen in beweging komen, verantwoordelijkheid nemen en na gaan denken over hoe dingen anders kunnen. Onze hoop is dat we dit vasthouden. Ook wij leren hier natuurlijk van. Het is uiteindelijk aan de deelnemers en leidinggevenden om concreet iets met de uitkomsten te doen. We bieden hier enkel een platform om eens goed met elkaar in gesprek te gaan.”

Interesse in het volgen van de After Corona Training? De eerstvolgende sessies worden gepland in de maand oktober. Neem via de Sharepoint-pagina (https://dwrd.mindef.nl/sites/SWR003534/Lists/Aanmeldformulier%20MINDSpace/NewForm.aspx) contact op met de collega’s van de MINDBase. Zelf trainer worden? Ook dat kan! Mail hiervoor naar %MINDBase@mindef.nl.

Ria van der Haas-Verweij

Chef Kabinet DMO

“Thuiswerken? Dat deed je bij ons eigenlijk niet. Dat waren we helemaal niet gewend. Na de afgelopen maanden kunnen we zeggen: het werkt dus gewoon. Ik vind het een verademing. Normaal stond ik om 5 uur ’s morgens op en was ik tegen half 7 ’s avonds thuis. Het thuiswerken scheelt me 3 uur reistijd per dag. Ik merk wel dat ik ’s avonds eerder de laptop er weer even bij pak. Je let niet zo specifiek op de tijden, maar voor mij werkt dat prima. Ik heb een goede balans kunnen vinden tussen werk en privé. Ik voel me fitter en ben meer ontspannen. Ik hoop dat we deze manier van werken vasthouden. Dat je misschien alleen naar kantoor gaat als het nodig is, bijvoorbeeld voor een teamoverleg of een persoonlijke ontmoeting. Maar niet meer omdat het móet.” 

Carl Schmidt

Communicatieadviseur DMO

"Ik vind het soms lastig, doordat werk en privé nu erg door elkaar lopen. Op kantoor heb je een duidelijk begin en einde van je dag. Je laat je werk achter en gaat naar huis. Nu kan dat niet, dus voor mijn gevoel blijf ik constant ‘aan’ staan. Ik heb die balans nog niet helemaal gevonden, maar toch kies ik ervoor om de werksituatie zo te houden. Het grote voordeel vind ik dat nu is bewezen dat alles wat vroeger volgens velen niet kon, nu wel kan omdat we móeten. Er zijn veel deuren opengegaan. Ik vind thuiswerken fijn, maar wil af en toe wel een dagje naar kantoor. Dan ben je er even uit, onder de mensen. Een combinatie van die 2 zou voor mij ideaal zijn.”