Tekst Bert van Elk
Foto sergeant Jasper Verolme

Grenscontroles met mondkapjes en handschoenen

De zomervakantie is nog in volle gang, maar op de Nederlandse luchthavens vind je geen hordes uitgelaten reizigers die kriskras door elkaar lopen om een vlucht te halen. Wel codes geel en oranje voor bepaalde reisgebieden en maatregelen die zomaar kunnen veranderen. Het contrast met de zomerperiode van 2019 is groot, maar de aanwezigheid van de Koninklijke Marechaussee is onveranderd. Zo ook op Rotterdam – The Hague Airport.

De verschijning van 2 collega's maakt indruk

Strepen op de grond markeren de 1,5-metermaatregel, pijlen op de grond de looprichtingen en palen met linten ertussen geven keurig aan hoe te manoeuvreren om bij de incheckbalies te komen. Ondertussen is het rustig op het vliegveld. De vroege, reguliere lijnvluchten zijn vertrokken en pas aan het eind van de ochtend wordt een vakantievlucht uit het Kroatische Pula verwacht. De terminal ligt er verlaten bij.

Op de luchthaven worden mondkapjes gedragen en indien nodig ook handschoenen.

Bewakingsgebied

Ziedaar een deel van het werkterrein van brigade Zuid-Holland van de marechaussee. “Het grootste zelfs”, verbetert operationeel teamleider bij de brigade, 2e luitenant Roel. “Grensbewaking is een van onze hoofdtaken. Daarnaast controleren we de passagiers bij de ferryboten vanuit en richting Engeland in Hoek van Holland en Europoort, en een aantal jachthavens in de regio. Ook vallen alle militaire complexen in de regio Zuid-Holland onder onze verantwoordelijkheid. Waar je ook werkt, elke werkdag begint met de briefing, in aangepaste coronavorm, in het brigadegebouw op het luchthaventerrein.”

Een ‘makkie’

Pal naast de ingang van de terminal bevindt zich de service en intake desk. De 3 marechaussees hier hebben vandaag een 'makkie', vinden ze. Er vertrekken in de loop van de dag slechts enkele vluchten naar zonnige oorden. Voor hun balie dus geen gedrang van vakantiegangers die een noodpaspoort nodig hebben om toch te kunnen afreizen. 

Er worden desnoods mondkapjes uitgedeeld.

‘Het uitschrijven van boetes is nog niet voorgekomen’

“Maar wel spatschermen op de balie, mondkapjes en anderhalve meter afstand”, somt wachtmeester 1 Jeroen de coronamaatregelen op. Er hebben zich volgens hem tot op heden weinig problemen voorgedaan 'op de grond'. “Op de luchthaven geldt de mondkapjesplicht. Het beveiligingsbedrijf van de luchthaven ziet hierop toe. Ze vragen beleefd ‘m te dragen. Hebben de reizigers er geen, dan krijgen ze er eentje. Als vakantiegangers echt weigeren, zoals de afgelopen week 1 keer voorkwam, komt de marechaussee in actie. Alleen al het verschijnen van 2 collega's maakte indruk. Ze gingen uiteindelijk over stag. Wij vragen het in zo'n geval ook nog eens vriendelijk. Luisteren passagiers dan nog niet, dan gaan ze op de bon: 95 euro boete en 9 euro administratiekosten.” Zover is het nog niet gekomen.

Dat de mondkapjesplicht voor volwassenen geldt wordt zeer serieus genomen.

Zo kort mogelijk in de rij

Hoewel minder dan voor de coronacrisis, er komen nog dagelijks vluchten binnen op het vliegveld en dat betekent controle van degenen die het land binnenkomen of verlaten. Teamleider Roel: “De collega’s zijn goed beschermd en ook hier weer vragen we de passagiers zich aan de coronaregels te houden. Dus eerst waarschuwen en dan beboeten.”

‘We doen ook zoveel mogelijk balies open en per hokje 2 marechaussees’

Niet-Schengen

Enkele keren per week arriveren er vluchten uit niet-Schengenlanden zoals Kroatië. Dat betekent uitgebreide controle. Roel: “In de terminal zijn alle benodigde maatregelen getroffen. Van looprichtingen tot de 1,5-metermaatregel. Daarnaast zijn er meer incheckpunten voor bagage of handbagage open. Wij doen ook zoveel mogelijk balies open voor de paspoortcontrole en per balie 2 marechaussees. Passagiers moeten door corona zo kort mogelijk in de rij staan. Ook de security houdt daar zoveel mogelijk rekening mee.” 2 marechaussees in 1 hokje is volgens Roel geen probleem. “Er staan spatschermen tussen hen en de passagiers in.”

Op Rotterdam – The Hague Airport is in de terminal duidelijk aangegeven hoeveel afstand moet worden bewaard.

Meer patrouilles

Nu er door de coronacrisis minder op Rotterdam wordt gevlogen, patrouilleren en controleren de medewerkers van 2de luitenant Roel meer rondom de luchthaven. Dat geldt ook voor het personeel op de andere posten van de brigade. "De werkzaamheden verschuiven. Er ligt meer dan genoeg werk waar we normaal gesproken door de zomerpiek niet aan toekomen."

Op de luchthaven staat duidelijk aangegeven dat passagiers anderhalve meter afstand moeten houden.