Tekst Vanessa Strijbosch
Foto John van Helvert

Nieuwe corona-testlocatie op Marinebasis Den Helder

Een teststraat willen ze het in Den Helder niet noemen. Maar de 15 meter lange boogtent, die sinds 2 weken voor de deur van de ziekenboeg op Marinebasis Den Helder staat, is wel degelijk een imposante corona-testlocatie. Volgende maand worden er liefst 300 mariniers getest, maar dan puur om administratieve redenen.

Duikerarts en hoofd Regio West van het Eerstelijns Gezondheidsbedrijf (EGB), kapitein-luitenant ter zee (AR) Dave Koch, geeft het direct toe: ook zijn organisatie was niet voorbereid op deze pandemie. “Hoe gaan we om met de 1,5 meter? Hoe kunnen we onze taken blijven uitvoeren? Welke test is betrouwbaar? Hoe gaan we testen? Allemaal vragen die, net als elders in het land, de revue passeerden.”

‘We moesten telkens met onze spullen verkassen’

Niet handig

Ondertussen ontstond er een duidelijke beleidsbehoefte: de operationele eenheden moeten gevuld blijven en militairen moeten (snel) getest kunnen worden. En dat gebeurde, zowel in het gezondheidscentrum als op andere marine-locaties. Praktijkmanager luitenant ter zee 2 (LD) Margreet Collé-Betram en praktijkondersteuner adjudant-onderofficier LDGD Christine Arends zagen in het voorjaar de bui al hangen: tests uitvoeren in het gezondheidscentrum is niet handig. 

Arbeidsintensief

“We moesten er een spreekkamer voor opgeven en er liepen mensen met klachten door het gebouw; je kunt je afvragen of dat wenselijk is”, aldus Arends, met gevoel voor understatement. Daarnaast voerden de zorgverleners ook op de locaties van de eenheden coronatests uit. Collé-Betram: “Dan moesten we telkens met al onze spullen verkassen; niet bepaald efficiënt en bovendien behoorlijk arbeidsintensief”.

Binnen een dag was de boogtent, die eerder dienst deed als hospitaaltent, opgetuigd.

Boogtent

Het idee van een externe testlocatie ontstond al vrij snel. Al was het nog wel een kwestie van veel geduld voordat die er daadwerkelijk kwam. “Uiteindelijk deden we een beroep op onze landmacht-collega’s van 400 Geneeskundig Bataljon. Zij konden nog wel een boogtent missen.” En zo geschiedde, binnen een dag was de tent, die eerder dienst deed als Role 2-(veldhospitaal)tent, opgetuigd. 

Ook in het onlangs geopende XL-testpaviljoen op Schiphol dragen militairen hun steentje bij. (Foto: SGTBDAV Sjoerd Hilckmann)

 Beroep op Defensie

Er bevinden zich in totaal 5 testcentra op defensielocaties. Het gezondheidscentrum in Den Helder is samen met de vestiging in Oirschot het grootste. Op dit moment zijn er zo’n 100 militairen actief op externe testlocaties, zoals in Eindhoven en op Schiphol. Al eerder deden diverse zorginstellingen een beroep op Defensie. Tientallen militairen gingen aan de slag voor het Universitair Medisch Centrum Utrecht en voor een verpleeghuis in Bergen.

Inmiddels bezochten ongeveer 50 militairen de tent voor een sneltest. Maar al ruim 500 mensen werden in de afgelopen maanden ‘geswapt’ door het zorgpersoneel in Den Helder.

Swabben

De Helderse zorgverleners testten, ook wel ‘swabben’ genoemd, in totaal al zo’n 500 mensen. Inmiddels bezochten ongeveer 50 militairen de testtent voor een sneltest. Onder hen veelal militairen met essentiële taken, zoals een commandant van een schip, mensen die operationeel ingezet worden of een land bezoeken dat een negatieve test vooraf verplicht stelt. En uiteraard mensen met klachten. Ook bemanningsleden van buitenlandse eenheden, die in de Helderse haven aanmeren en klachten hebben, kunnen er terecht. Al is de administratieve verwerking van de uitslag ingewikkeld, omdat deze militairen geen BSN-nummer hebben. 

Een sneltest is niet zomaar gedaan. Het kost zo’n 20 minuten per bezoeker. De gehele afhandeling van een positieve patiënt kost overigens al gauw 2 uur.

COVID-cel

Marinearts Koch wil voorkomen dat er straks complete eenheden voor de deur staan die zonder indicatie preventief getest willen worden. “De PCR-test geeft geen 100% uitsluitsel, maar geldt wel als de ‘gouden standaard’. Er bestaat nu eenmaal geen alternatieve test die betrouwbaarder is”, stelt de medicus. “We willen geneeskundig zinvol testen en met dezelfde visie en hetzelfde beleid naar buiten treden. Daarom hebben we onlangs de COVID-cel opgericht.” Dit is een samenwerking tussen het CZSK en het EGB, waaronder de huisartsen, fysiotherapeuten, ARBO-deskundigen en apotheken vallen. Koch: “We overleggen 2 keer per week. Aanvragen voor coronatests komen via deze cel binnen. Wij beoordelen de indicatie en bespreken samen hoe we het aanpakken.”

Of de COVID-tent straks ook dienst gaat doen als vaccinatielocatie, is nog niet duidelijk. Koch: “Als we massaal gaan vaccineren is de kans groter dat we dat in een sportzaal gaan doen. Maar of het echt zo ver komt, is nu nog niet aan de orde. Tot die tijd gaan we ‘gewoon’ door met wat we nu doen.”