13

Dit artikel hoort bij: Landmacht 07

‘Om blaren hoef je niet uit te vallen’

Tekst Leo de Rooij
Foto KPL-1 Zadrach Salampessy

Na 40 deelnames Vierdaagse afscheid van Defensie

x
Adjudant Hans van Dinter (rechts)

De 98ste editie van de Nijmeegse Vierdaagse was in alle opzichten bijzonder. Vindt ook adjudant Hans van Dinter, die tijdens zijn 40ste (!) deelname aan de moeder aller wandelmarsen met een lopende receptie op de Zevenheuvelenweg afscheid nam van Defensie. 

“Een bijzondere editie, jazeker”, kijkt Hans terug. “Natuurlijk in de eerste plaats vanwege de vliegramp, die het feestelijk karakter van het slot van de wandelmars beïnvloedde. Daarnaast zorgden tropische temperaturen de laatste 2 dagen voor extra zware omstandigheden. En er was mijn lopende afscheidsreceptie, waarmee ik na 38 jaar afscheid nam van Defensie als werkgever. Een werkgever die me altijd in staat heeft gesteld om deel te nemen aan deze gezonde hobby.”

x

Loopvirus

De snelle rekenaar weet dan dat Hans van Dinter al marsen liep vóórdat hij in dienst kwam. “Ik zat nog op school, toe we met een clubje in Nijmegen gingen lopen. Het loopvirus kreeg me meteen te pakken: dit wilde ik elk jaar. En daar heb ik me aan gehouden”, lacht Hans.

Maar het bleef niet bij de Vierdaagse alleen. “Allerlei wandelmarsen volbracht. Om te trainen liep ik vele tweedaagse marsen, maar ook een 100 km ging ik niet uit de weg. En nooit gestopt hè, iedere mars uitgelopen.”

x

Lang ondergoed

Zijn geheim? “Goed getraind aan de start verschijnen, preventief eten en drinken zodat je niet wordt overvallen door de hongerklop of echt dorst krijgt, want dan ben je te laat. Verder loop ik altijd met lang ondergoed aan. Dat verdeelt het vocht beter en voorkomt schuurplekken. Aan voeten afplakken doe ik niet. Als je al een blaar krijgt, dan is het zaak toch dezelfde pas aan te houden, ook al doet het zeer. Pas als je om een blaar heen gaat lopen om die te ontzien, krijg je echte problemen. Even door de pijn heen, zeg ik altijd. Om blaren hoef je niet uit te vallen!”  

x

Naast Hans van Dinter (die na de Nijmeegse Vierdaagse als cooling down ook nog eens lekker de Strand Zesdaagse van Hoek van Holland naar Den Helder liep) deden dit jaar nog 5000 militairen mee, al dan niet in detachementsverband. Onderweg ‘onderschepten’ we enkele landmachters voor het maken van een ‘selfie’.

Adjudant Marc Opheij is van de staf 11 Luchtmobiele Brigade. “Mijn 16e Vierdaagse, dus zo langzamerhand krijg ik het kunstje onder de knie. Ik loop het liefst op individuele basis: stoppen zo vaak als je wilt, beetje kletsen met de lopers om je heen, lekker je eigen plan trekken, da’s toch het leukste.

Majoor Herman Vaalburg (43 stafstafcompagnie Havelte) loopt alweer voor de 4e keer samen met zijn echtgenote, luitenant-kolonel Karin Vaalburg (Personeel Logistiek Commando). “Hartstikke gezellig met zijn tweetjes, veel relaxter dan in een detachement lopen. Nu hebben we overal tijd voor onderweg. We nemen het zoals het komt, dag voor dag. En die voorspelde hitte? Ach, we zien wel. Voorlopig is het samen genieten.”

Voor kapitein Johan van Houttum (OTCRij) is het zijn 28e, meldt hij trots. “En alleen in 2006 gedwongen gestopt toen de mars werd stilgelegd.” Zijn geheim? “Een goede voorbereiding, zorgen dat je voldoende fit bent en op tijd eten en drinken. Echt geheim is dat overigens niet.” Johan verheugt zich al op zijn bakkie koffie dat hij gaat halen bij verpleeghuis De Weegbree in Wijchen. “Dat wordt door mij gesponsord, samen met een team van co-sponsoren. In dat verpleeghuis heeft mijn moeder haar laatste adem uitgeblazen, ze is in die laatste fase van haar leven enorm goed verzorgd. Daaruit is een speciale band ontstaan, die ik met dit sponsorschap in stand houd. En door de bezuinigingen in de zorg is daar iedere euro meer dan welkom.”

Blaren? Het korporaalstrio Ruud Ellermeijer, Jean-Pierre van den Crommenakker en Joost Engel (12 Infanteriebataljon Luchtmobiel) heeft er gelukkig geen last van. “Die nieuwe schoenen zijn top. Vroeger had ik met marsen snel blaren, nu nergens last van en ze lopen ook nog eens perfect. Ze zijn wel erg warm”, klinkt het eensgezind. Waarna ze uitgelaten dollend met de fotograaf de nog lange weg vervolgen.

Soldaat-1 Frank Pattiasina, 10 Natres, laaft zich bij het waterpunt. “Geweldig feest toch? Ik kom zelf uit Nijmegen, dus dan raak je vanzelf vertrouwd met de Vierdaagse. Lopen doe ik het liefst alleen, niet in een detachement. Ik zie onderweg natuurlijk veel bekenden en zo heb ik alle tijd om hier en daar even bij te kletsen. En weet je wat ook een voordeel is van hier wonen? Vanavond slaapt deze jongen lekker in zijn eigen bedje!”