12

Dit artikel hoort bij: Landmacht 07

Commando’s bijten zich vast in hondenproject

Tekst Leo van Westerhoven (Dutch Defence Press)
Foto Leo van Westerhoven

Military Working Dogs op gevechtsveld van grote waarde

x
Military Working Dogs zijn van een speciaal kaliber. Ze beschikken over unieke kwaliteiten.

Eeuwenlang worden honden al ingezet voor oorlogsvoering. Ook bij het Korps Commandotroepen (KCT) zijn momenteel 2 bijzondere viervoeters in opleiding. De Mechelse herders Puck en Morris. Samen met hun baasjes maken ze deel uit van het project ‘Military Working Dogs’.

Om een zogenoemde K-9 sectie bij het KCT van de grond te krijgen, is door de sergeanten Michael en Dennis achter de schermen veel werk verzet. De 2 ervaren operators, afkomstig van 108 Commandotroepencompagnie, hebben de afgelopen jaren iedere kans aangegrepen om het nut en belang van speciaal opgeleide Military Working Dogs (MWD’s) en hondengeleiders bij Speciale Operaties (SO) aan te tonen. “Met name de operaties in Afghanistan bewijzen voor ons de meerwaarde van militaire honden", vertelt Michael. Zowel de Britse als Amerikaanse en Australische Special Forces zetten al geruime tijd verschillende honden in.

Gevoel van veiligheid

Op het gevechtsveld worden de honden bijvoorbeeld ingebed om geïmproviseerde explosieven op routes en bij objecten vroegtijdig te onderkennen. Dit heeft als voordeel, afgezien van het vinden van explosieven, dat de ploegen sneller door kunnen met hun opdracht. Binnen het voet- en voertuigoptreden wordt hierdoor de freedom of movement vergroot en heeft de tegenstander minder tijd om acties te ondernemen. Een ander effect van een embedded MWD-team is dat het gevoel van veiligheid binnen de ploeg enorm groeit. 

x
Als de pilot slaagt, maken de honden straks standaard deel uit van het SOF-optreden.

Levens redden

Een eerdere poging om honden binnen het KCT te integreren, stierf in 2008 een stille dood. Desondanks bleven Michael en Dennis geloven in de operationele noodzaak en brachten het hondenproject terug op de agenda van de Special Forces. De mannen deden intussen veel ervaring op met MWD’s van onder meer de Duitse Kommando Spezialkräfte en Amerikaanse Special Forces. Michael: “De belangrijkste reden voor ons is nog steeds het minimaliseren van de risico’s voor SOF-operators tijdens gevaarlijke inzet. Er is immers nog geen technologie die beter detecteert dan de zintuigen van een hond. Gezien de vele internationale ervaring met K-9 secties valt op het gebied van veiligheid veel te winnen. Het is meer dan eens aangetoond dat MWD's simpelweg kostbare levens kunnen redden.”

Begin van dit jaar heeft Commandant Landstrijdkrachten het KCT toestemming gegeven om een 2 jaar durende pilot ‘Military Working Dogs’ te starten. In deze periode moet zoveel mogelijk eigen praktijkervaring en kennis worden opgedaan. Zodat het hele traject van aanschaf tot en met de (eventuele) inzet van een K-9 sectie uitvoerig kan worden getest en geëvalueerd. Gelukkig hoeven de Nederlandse commando’s het wiel niet helemaal opnieuw uit te vinden. Binnen de krijgsmacht heeft bijvoorbeeld de luchtmacht al veel ervaring met het trainen van honden en hondengeleiders. "Voor het specifieke SOF-optreden is onze Duitse coalitiepartner bereid te assisteren in het opzetten van een MWD-programma in Roosendaal", zegt Michael.

x
De honden krijgen een lang en zwaar opleidingstraject. Evenals hun geleider.

Veelzijdig

Terug naar Puck en Morris. De dieren vallen onder de noemer Patrol & Explosives Detection Dogs (PEDD’s), ook wel ‘dual purpose’-honden. Deze honden zijn opgeleid in het opsporen en staande houden van verdachten, het aanvallen en neutraliseren van vijandelijke personen en getraind in het vinden van explosieven. Michael: “Gezien de aard van ons werk zijn het honden van een heel speciaal kaliber natuurlijk. Ze beschikken over unieke kwaliteiten en karakter.” Beide Mechelaars komen dan ook van het ‘Dog Advice Center Holland Police dogs and services in Best, wereldwijd een autoriteit op het gebied van dit type honden. 

Niet agressief

“Een PEDD is overigens niet zomaar een hond,” gaat Michael verder. “Ze zijn goed gesocialiseerd, enorm stressbestendig, intelligent en hebben een krachtige uitstraling. Dit type honden wil niets liever dan voor je werken. Dankzij goede oefeningen deinzen ze zelfs onder de meest extreme omstandigheden voor niets en niemand terug. Ze moeten de vastberadenheid en scherpte tot het bittere eind kunnen vasthouden. Dat is één van de meest cruciale selectiecriteria.”

Een groot misverstand is volgens Dennis dat deze honden agressief en wild zijn. “De basis voor een PEDD is juist gehoorzaamheid. Puck en Morris vallen alleen aan wanneer hen een specifiek commando wordt gegeven. Je moet te allen tijde boven ze staan. In de ogen van de honden zijn wij als het ware het Alfa-mannetje in de roedel.”

x
x

Band opbouwen

Net zo min als er maar weinig pups geschikt zijn, geldt dit ook voor de hondengeleiders. Dit werk kan immers niet door iedereen worden gedaan. Honden doen namelijk niet altijd wat mensen willen en een sterke baas is noodzakelijk. De zware en complexe opleiding tot hondengeleider bezorgt de commando’s zo af en toe een déjà vu richting hun eigen Elementaire Commando-opleiding. De juiste match tussen hond en baas vergroot daarnaast de slagingskans en de kwaliteit in de opleiding. Dennis: “Om die reden trainen we vanaf dag 1 niet alleen praktijkgericht, maar bouwen we ook een innige band met ze op. Aan de basis ligt vertrouwen. We betrekken ze dus buiten werktijd in ons gezinsleven. Voor ieder ander zijn we slechts een persoon, maar voor Puck en Morris zijn we hun wereld.”

Toekomst

Momenteel worden de honden geconditioneerd om te werken in een omgeving met veel lawaai (geweervuur), beperkt zicht, verrassende elementen en beweging. Ook wennen ze aan verplaatsingen met militaire voertuigen, helikopters en vliegtuigen. Tot zelfs daadwerkelijk met de hondengeleider aan een parachute hangen. De intentie is dat het KCT na evaluatie begin 2017 over een eigen MWD-instructiegroep beschikt. Daarna begint de inbedding van de honden bij de 4 compagnieën. 

x