x

Pilot ‘gemotoriseerd optreden’ gestart in Oirschot

Met het binnenrijden van 22 wielvoertuigen is bij 13 Gemechaniseerde Brigade in Oirschot de pilot ‘gemotoriseerd optreden’ gestart. Het gaat om 10 Bushmaster pantservoertuigen en 12 Mercedes-Benz terreinwagens, type G280.

13 Gemechaniseerde Brigade gaat in 2016 over van gemechaniseerd naar gemotoriseerd. Dat betekent een omschakeling van werken met pantserrupsvoertuigen (CV90) naar (gepantserde) wielvoertuigen. 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene test de komende 6 maanden de tactische en technische concepten voor de nieuwe manier van optreden.

De omvorming is een belangrijke stap naar de 'Landmacht van Morgen’. 13 MechBrig beschikt nu nog over CV90’s, die stapsgewijs worden ingeleverd. Uiteindelijk zal de brigade beschikken over 58 Bushmasters en 72 MB's, verdeeld over 2 bataljons.

x
x

Commando-overdrachten in Mali

Luitenant-kolonel Chris Rump is de nieuwe Nederlandse Senior National Representative (SNR) in Mali. De overste nam het commando over van ranggenote Nicole de Wolf. Zij was zowel SNR als commandant van het Joint Support Detachement.

De Wolf verklaarde trots te zijn aan de wieg te hebben gestaan van de eerste intell-opdrachten met de operationele eenheden. Genisten van de 3e Engineer Task Group Mali bouwen kamp Castor in Gao verder af. Zij richten zich vooral op werkzaamheden die nodig zijn voor de komst van de Chinook-transporthelikopters.

Majoor Sven droeg op dezelfde locatie het commando over de Special Operations Land Task Group in Mali over aan ranggenoot Ben. Volgens majoor Sven is door de can do-mentaliteit van rotatie-1 meer bereikt dan aanvankelijk werd verwacht. Een van de kerntaken van de commando’s is het uitvoeren van speciale verkenningen.

x
x

Geen verlenging Nederlandse Patriot-inzet in Turkije

Nederland verlengt de stationering van zijn Patriots in Turkije niet. De systemen waarmee Defensie Turkije beschermt tegen eventuele luchtaanvallen vanuit Syrië, moeten om verschillende redenen terug naar Nederland.

Dat gebeurt eind januari 2015, wanneer het huidige mandaat afloopt. De dreiging van gewapende aanvallen vanaf Syrisch grondgebied is niet verdwenen. Doordat Nederland ruim voor vertrek laat weten niet te kunnen verlengen, kan de NAVO daar rekening mee houden. Op tal van andere terreinen blijft Nederland nauw met NAVO-bondgenoot Turkije samenwerken.

x
x

Landmacht laat zich zien in Maastricht

De landmacht organiseerde ter ere van 200 jaar Koninkrijk en KL200 jubileumactiviteiten in Maastricht. Op de Kesselskade ervoeren bezoekers wat de landmacht anno 2014 doet. Burgemeester Onno Hoes opende de viering.

Vooral de Bushmaster, de Boxer-gewondentransport en de Kodiak-genietank trokken veel aandacht. De jeugd amuseerde zich kostelijk op een touwbaan en in een mobiele schietsimulator. De Explosieven Opruimingsdienst - inclusief duikgroep - verzorgde spectaculaire demonstraties. Een mobiele satellietkeuken deelde moderne rats, kuch en bonen uit.

Het personeel van 240 Dienstencompagnie trakteerde bezoekers op een glaasje Maaswater dat ze ter plekke uit de Maas zogen, filterden, reinigden en bottelden. Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp toastte samen met de mannen en vrouwen van de mobiele drinkwaterinstallatie op een geslaagd weekend.

x
x

100 militairen voor nieuwe NAVO-missie Afghanistan

Nederland doet met 100 militairen mee aan Resolute Support, de nieuwe NAVO-missie in Afghanistan. Resolute Support is het vervolg op ISAF en start op 1 januari 2015. De Nederlandse bijdrage bestaat uit adviseurs, medisch personeel, een transporteenheid inclusief beveiliging en een logistieke eenheid.

Doel van de missie is verdere opbouw van een professioneel veiligheidsapparaat, leger en politie. Nederlandse militairen vervullen samen met bondgenoten een adviserende rol voor het hogere kader van leger en politie. De Nederlandse militairen worden bij de stad Mazar-e-Sharif in het noorden van Afghanistan gestationeerd. Duitsland heeft in deze regio de leiding over de missie.

Er is nog wel een belangrijke voorwaarde voordat de militairen daadwerkelijk naar Afghanistan gaan. De nieuwe Afghaanse president moet overeenkomsten ondertekenen tussen Afghanistan en de VS, en tussen Afghanistan en de NAVO over Resolute Support.

x
x

Kersverse commando’s ontvangen groene baret

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp luisterde op 12 juli naar de ervaringen van 19 kersverse commando’s die op de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal hun groene baret ontvingen.

De 8 weken durende Elementaire Commando-opleiding (ECO) is één van de zwaarste opleidingen van de krijgsmacht. “De ECO is volwaardig, tactisch en professioneel. Ik verwachtte dat de hele dag tegen me zou worden geschreeuwd, maar niets is minder waar”, blikt cursist Henry terug.

Na het doorlopen van de ECO ontvangen commando’s hun groene baret en starten ze met de Voortgezette Commando-opleiding. In deze opleiding leert de commando alle aspecten die nodig zijn voor het uitvoeren van Speciale Operaties.