Tekst KAP jaap Wolting
Foto SM Dave de Vaal

Transportspecialisten en verbindelaars ondersteunen missie

Sergeant Ronald Molenaar en soldaat-1 Michael van Meer van het Operationeel Ondersteuningscommando Land (OOCL) vertrokken op stel en sprong naar Oekraïne. Net als hun collega’s van 101 CIS-bataljon. Ze waren niet direct betrokken bij de zoektocht op de crash site maar zorgden voor essentiële logistieke steun. Ons mediateam sprak de mannen ter plekke.

“Dat ik naar Oekraïne moest, kwam voor mij als een hele grote verrassing”, vertelt Van Meer in het gemeentehuis in Soledar. Voor het thuisfront was het best schokkend omdat ik de volgende dag al weg moest.” Zijn naaste collega Molenaar was aan het werk in Stroe, toen hij zich bij zijn commandant meldde. “Na een gesprek met mijn vrouw was het binnen een half uur rond.”

FOB Soledar

In eerste instantie vlogen de transportspecialisten in om op het vliegveld te gaan helpen. Al snel bleek dat er ook chauffeurs nodig waren voor de rit naar de forward operating base in Soledar en werd hun taak voornamelijk bevoorraden. “Om zo dicht bij de rampplek te zijn, is heel bijzonder”, vertelt Molenaar. “Dat wij de randvoorwaarden scheppen voor de inzetbaarheid van de collega’s  op de site, voelt goed. Voor zover het mogelijk is - want zoveel hebben wij niet – proberen wij hun natje en droogje te verzorgen. Van Meer: “Hier in Soledar is het ‘indirect’. Liever had ik op de crash site mijn steentje bijgedragen in plaats van vuilniszakken te verwisselen. Maar goed, zonder logistiek staat alles stil.”

x
De mannen van het OOCL vertrekken op stel en sprong naar de Oekraïne.

Communicatie

Eveneens in Soledar zorgen sergeant-1 Ruan Houben (netwerkmanager) en korporaal-1 Jason Hage (satellietcommunicatiespecialist) dat alle lijnen open blijven. Hage brandt los. “Ik ben gespecialiseerd in satellietcommunicatie en houd dat netwerkverbindingsmiddel in de lucht. Simpel gezegd: ik maak verbinding om het netwerk te laten functioneren.” Collega Houben is verantwoordelijk voor 3 netwerken. Van staatsgeheim tot wat militairen ‘vuil internet’ noemen. Houben: “We zijn begonnen bij de strengst beveiligde en eindigen met de minst beveiligde. In totaal zijn wij hier trouwens met 10 communicatiespecialisten met diverse achtergronden.”

Eervolle missie

De missie kwam de verbindelaars rauw op het dak vallen. “Ik stond op het punt om een huis te kopen. Dat plan kon dus even in de ijskast. Mijn vriendin pakt deze klus nu in haar eentje op”, vertelt Houben. In Oekraïne is het creatief omgaan met de middelen. Niet alle gebouwen hebben de juiste stroompunten en papier en tape worden bij de lokale middenstander gekocht. Hage: “je lost het gewoon op, zodat de zaak zo snel mogelijk up & running is.” Beide specialisten staan volledig achter deze missie. “De mensen thuis zijn trots dat we dit werk hier doen. Het is een eer om in deze situatie ons specialisme uit te voeren. En zien dat de mensen achter ons staan doet je goed.”

x
Houben: "In totaal zijn wij hier met 10 communicatiespecialisten met diverse achtergronden."