16

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 03-04 | 2015

Leeswijzer

De luchtoorlog van mei 1940

Het verhaal over de meidagen van 1940 is – zeker in deze dagen – wel bekend. Toen de Duitsers Nederland binnenvielen, was de verdediging weliswaar in staat van paraatheid, maar de kwaliteit van het materieel had geleden onder jaren van bezuinigingen. De opgave voor het Nederlandse leger en daarmee de luchtvaartafdeling was daarom vanaf het begin af aan hopeloos.

Veel boeken zijn er al over geschreven, maar Peter Steeman vond een nieuwe en interessante insteek. Zoals hij zelf in het boek al aangeeft, geen poging een geschiedkundig werk neer te zetten, maar een bundeling van verhalen van zij die het meemaakten: de Meivliegers. Zij traden de Duitse overmacht met ware heldenmoed tegemoet en presteerden daarbij boven verwachting. Een leuke pocket die beschrijft hoe de Nederlandse luchtverdediging het in de vijf dagen van de oorlog de Duitsers moeilijk maakte. (A.M.)

‘De luchtoorlog van mei 1940’ met ISBN 9789461536716, is geschreven door Peter Steeman en uitgegeven door Uitgeverij Aspekt in Soesterberg. De softback op formaat 13 x 21 centimeter telt 208 pagina’s en is voorzien van zo’n 70 zwart-wit-afbeeldingen. De prijs bedraagt €19,95. Mail voor meer informatie naar info@uitgeverijaspekt.nl of kijk op www.uitgeverijaspekt.nl.

Slag om de Grebbeberg – Strijd om Wageningen en Rhenen in mei 1940

Een van de plekken waar de strijd van Nederland tegen Duitsland het felst was, betrof het gebied tussen de Grebbeberg, Rhenen en Wageningen. De Nederlandse troepen hielden hier vier dagen stand tegen het Duitse leger.

Slag om de Grebbeberg is een uniek fotoboek ter ere van de 75-jarige herdenking van deze slag. De samensteller en auteurs hebben een enorme hoeveelheid foto’s verzameld, van zowel Nederlandse kant als Duitse. Die laatste laat ook de oorlog zelf zien. Nederlandse ‘strijdfoto’s’ zijn vooralsnog (vrijwel) onvindbaar. De Nederlandse troepen hadden geen camera’s bij zich, waar de Duitse die wel bezaten. Het boek is een prachtig beeldverhaal. Er zit eigenlijk maar 1 ‘maar’ aan voor de lezers van deze rubriek. De weergave van de inzet van de Luchtvaartafdeeling is zeer beperkt: slechts 1 foto en 1 tekstpassage in een kolom. Blijft over een prachtig verzorgd document over 1 van de grootste slagen in de Nederlandse geschiedenis. (A.M.)

‘Slag om de Grebbeberg – Strijd om Wageningen en Rhenen in mei 1940’ met ISBN 9789053454893, is samengesteld door Saskia Minjon. De uitgave is van Uitgeverij Matrijs in Utrecht, in samenwerking met Stichting De Greb. De hardback op formaat 22 x 28 cm telt 248 bladzijden en is voorzien van ruim 330 zwart-wit-foto’s met zeer uitgebreide bijschriften. Het boek kost € 29,95 en is onder andere te koop via www.matrijs.com. Kijk hier ook voor meer informatie.

Dornier Wal

Grote vliegboten hebben hun tijd gehad. Slechts een enkel land (Japan) gebruikt ze nog. Maar er was een tijd dat ze de dienst uitmaakten. 1 van de types grote vliegboten was de Dornier Wal. Het type was in flinke aantallen in gebruik bij de Marine Luchtvaartdienst voor WO II. Het was de eerste maritieme verkenner die in serie in Nederlands-Indië werd geleverd. Daar deed het toestel bijna achttien jaar dienst, tot aan de Japanse inval.

De Wal heeft ook in de Nederlandse vooroorlogse luchtvaart een zeer bijzondere plaats, want sinds 1927 werd het door de N.V. Maatschappij voor Vliegtuigbouw Aviolanda in Papendrecht in licentie gebouwd. Dit alles geeft auteur Nico Geldhof prima weer in woord en beeld. Want hij heeft een enorme hoeveelheid foto’s weten te verzamelen. Luuk Boerman zorgde voor de gebruikelijke kleurenprofielen van het verder (op 2 afbeelding na) in zwart-wit uitgevoerde boek. (A.M.)

‘Dornier Wal’ met ISBN 9789081893602 is geschreven door Nico Geldhof en uitgegeven door Uitgeverij Geromy B.V. in Maarssen. Hardback met afmetingen 30,5 x 22 cm telt 352 pagina’s en is voorzien van ruim 350 foto’s en afbeeldingen in zwart-wit en 6 pagina’s getekende profielen in kleur. Het boek kost € 42,95 en is onder ander verkrijgbaar via www.geromybv.nl.