05

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 03-04 | 2015

In Formatie

In Memoriam

Op 17 maart overleden eerste luitenant Ernst Mollinger en kapitein René Zeetsen. Beiden waren ingedeeld bij het 301 Squadron op de vliegbasis Gilze-Rijen, respectievelijk als Apache-vlieger en -gezagvoerder. Mollinger laat zijn vriendin na. Zeetsen laat een partner en dochter na. Mollinger is 26 jaar geworden, Zeetsen 30. 

x

Reünies

Wat: 65 jaar Gevechtsleiding ‘Bandbox’

Waar: Air Operations Control Station Nieuw Milligen

Wanneer: zaterdag 13 juni

Voor wie: actief dienende en oud-collega’s van de Gevechtsleiding. Nederlandse en internationale functionarissen (liaisons), officieren en onderofficieren werkzaam (geweest) binnen het vakgebied Gevechtsleiding /CRC ‘Bandbox’.

Informatie en aanmelding: Op zaterdag 13 juni viert ‘Bandbox’ haar 65-jarig bestaan. Een mooie gelegenheid om als GL’ers elkaar weer te ontmoeten, bij te praten en verhalen te delen. Eenieder werkzaam (geweest) binnen het vakgebied van de GL is van harte uitgenodigd. Voor ex-collega’s en GL-collega’s die op dit moment niet werkzaam zijn op AOCS NM geldt de mogelijkheid maximaal 1 introducé mee te nemen. Voor uw deelname vragen wij een bijdrage van € 10,- p.p. Uw aanmelding graag voor 13 mei a.s. via aocs.reuniebandbox@mindef.nl o.v.v. uw naam, naam introducé en uw postadres. Meer informatie ontvangt u na aanmelding. Volg ons op facebook: ‘Reünie 65 jaar Gevechtsleiding’.

kaderlijn

Wat: reünie Contactgroep Postactieven regio Arnhem

Waar: de Kumpulan, Koninklijk Tehuis voor Oud-militairen en Museum Bronbeek

Wanneer: 17 september 2015 vanaf 13.30 uur

Wie: voormalige medewerkers van de KLu die hebben gewerkt op de voormalige LIMOS, de KKSL, de LETS en de vliegbasis Deelen, en hun partners.

Informatie en aanmelding: Behalve de postactieven zijn ook oud-medewerkers van de KLu welkom die in de regio Arnhem en Nijmegen wonen. Het einde (afsluiting met Indisch buffet) zal om 18.30 uur zijn. Adres: Velperweg 147 6824 MB Arnhem.

Aanmelden: schriftelijk of per e-mail bij de penningmeester van de vereniging dhr. W. Verweij, Hof van Cambridge 169, 7007 GP Doetinchem of e-mail cpa.arnhem@hotmail.com.

Vermeld bij aanmelding uw naam, voornaam en voorletters, adres en telefoonnummer. Voor oud-militairen tevens of zij/hij is geregistreerd als postactief.

De kosten bedragen € 15, - p.p. Dit bedrag dient voor 1 september 2015 te zijn bijgeschreven op banknummer NL20 INGB 0003 1492 50 t.n.v. Penningmeester CPA regio Arnhem te Doetinchem. Bij de overschrijving vermelden “reünie 2015”.Uw inschrijving is definitief op het moment dat de storting is ontvangen op bovengenoemd bankrekeningnummer.

x

Commando-overdrachten

Com.Mali

Luitenant-kolonel Hans Alferink nam op 4 april in Mali het commando van het (5de) Helikopterdetachement over van ranggenoot Peter Grijspaardt. Bij de overdracht werd een minuut stilte gehouden voor de collega’s die omkwamen tijdens het ongeval met de Apache. Alferink is normaliter Commandant 298 Squadron. Grijspaardt neem zijn taak als Hoofd Sectie Gevechtshelikopters op de Staf CLSK weer op zich. Foto: Defensie

Luitenant-kolonel Marty van den Bersselaar nam op 30 april het commando over het 980 Squadron over van ranggenoot Frank Everhard. Laatstgenoemde trad in juli 2011 aan en leidde de reorganisatie van het vliegtuig- en helikopteronderhoud van het Logistiek Centrum Woensdrecht. Dit resulteerde in januari 2014 tot de oprichting van het nieuwe 980 Vliegtuig- & Helikopteronderhoudssquadron. De eenheid is ontstaan uit de faseonderhoudsploegen van het DHC, LCW en de vliegbases Leeuwarden en Volkel. Everhard is nu Hoofd Gereedstelling Onderhoud en Logistiek CFTT op de Staf CLSK. Van Bersselaar was hiervoor Plaatsvervangend Projectleider bij het Projectteam Verwerving F-35. Foto: Defensie

Het commando over de Air Task Force Middle East (ATF ME) ging begin april over aan de commandant van het 3e F-16-detachement. De laatste militairen van het 2e detachement kwamen op 10 april terug in Nederland. Begin januari begonnen ruim 200 militairen aan hun bijdrage aan de internationale strijd tegen ISIS.

De afgelopen maanden vloog het detachement ruim 330 missies boven Irak. Daarbij zette de F-16’s meer dan 165 keer wapens in. Foto: Defensie

x

P-CDS Wehren draagt stokje over

Luitenant-generaal Hans Wehren draagt per 1 september zijn functie als Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten (P-CDS) over aan schout-bij-nacht Rob Bauer (52). Wehren die met functioneel leeftijdsontslag gaat, werd op 7 mei 2012 benoemd tot P-CDS en bevorderd tot luitenant-generaal. Bauer was sinds 1 november 2013 Directeur Plannen bij de Defensiestaf. Hij wordt bevorderd tot viceadmiraal. Op de foto Wehren tijdens een recent bezoek aan Operatie Atalanta. Foto: korporaal 1 Zadrach Salampessy

x

Evenementen

GVB golftoernooi

Op vrijdag 26 juni vindt op golfbaan ‘Heelsum’ de 23ste editie van het Groot Militair Brevet golftoernooi plaats. Deelname staat open voor vliegers met het GMB en ten minste in het bezit van een GVB. Inschrijven kan vanaf 1 april via de website www.gmbtrophy.nl.

kaderlijn

Veteranen Duik Event

Zaterdag 12 september 2015 vindt voor de tweede keer het Veteranen Duik Event plaats. Deelname staat open voor alle veteranen van de krijgsmacht. Kom deze dag naar Zandeiland 4 bij de Vinkeveense Plassen en laat u informeren over veilig gebruik van de wateren in Nederland en wat de duiksport in zijn geheel te bieden heeft. Het terrein is voor iedereen gratis toegankelijk. De kosten voor een proefduik, inclusief alle benodigdheden, basiscursus in een zwembad en een open waterduik bedraagt net als vorig jaar €25. Houdt voor meer informatie over het evenement de Facebook-pagina van het Veterans Dive Team in de gaten, of meldt u aan via info@discoverydivers.nl.

kaderlijn
Slag om Ypenburg

Herbeleef de Slag om Ypenburg

Op zaterdag 9 mei 2015 wordt de slag om Ypenburg opnieuw ‘gestreden’. Acteurs in historische uniformen demonstreren hoe de veldslag zich in 1940 voltrok tussen het Nederlandse en Duitse leger. Vanaf 11.00 uur ‘verdedigen’ de Nederlandse troepen het terrein tegen Duitse parachutisten. Ook kunt u een bezoek brengen aan de tentoonstelling over de Slag om Ypenburg en deelnemen aan de battlefield tour en er is van alles te doen voor kinderen.

Het evenement start om 10.00 uur op het voormalige vliegveld Ypenburg, het huidige evenemententerrein Böttgerwater. De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op http://meidagen.historischypenburg.nl/

x
draaginsigne

Nieuwe toekenningsrichtlijnen Draaginsigne Gewonden

De richtlijnen voor het toekennen van het Draaginsigne Gewonden (DIG) zijn met ingang van dit voorjaar gewijzigd. De belangrijkste aanvulling is een uitgebreide omschrijving van de term ‘gevechtshandeling’. Een vorm van gevechtscontact of excessieve geweldsuitoefening tegen de gewonde militair is namelijk een essentiële voorwaarde voor de mogelijke toekenning van een DIG. Het gaat niet om een wijziging van de criteria, maar een verduidelijking van de richtlijnen die worden gebruikt bij het toetsen.

“Met deze wijzigingen willen we duidelijk maken aan de mogelijke aanvragers van het DIG – en hun eventuele commandanten – wat de beslissingsgronden zijn voor een toekenning”, zegt generaal-majoor bd Ton Tieland, voorzitter Centrale Adviescommissie DIG. Vaak ziet hij aanvragen van (ex-)militairen die met verwondingen of een posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) terugkomen van een missie. Door de verwonding menen zij recht te hebben op het draaginsigne.

Dat is helaas niet altijd het geval volgens Tieland. “De verwonding of PTSS kan erkend worden en ook leiden tot een Militair Invaliditeitspensioen. Maar als de PTSS bijvoorbeeld is veroorzaakt door het zien van schokkende beelden en niet als direct gevolg van een gevechtshandeling tegen de gewonde militair, komt diegene niet in aanmerking voor het DIG. Iedere afwijzing is vervelend, zeker voor de aanvrager, maar we moeten consequent zijn. Een zorgcoördinator binnen het loket kan de veteraan helpen met het invullen van de aanvraag, en tevens duidelijk maken of die voldoet aan de hoofdcriteria van de richtlijnen. Dit om eventuele teleurstellingen te voorkomen.” Een derde belangrijke toevoeging is de term ‘binnenlandse militaire en/of politionele operaties’. De volledige richtlijnen voor de toekenning DIG zijn te vinden op het Portaal DIG op de startpagina Personeel. Foto: Defensie

x
lintjes

Lintjesregen op ministerie

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert reikte op 24 april koninklijke onderscheidingen uit aan 10 Defensiemedewerkers. Zij ontvingen uit haar handen een ‘lintje’. Onder de gedecoreerden in Den Haag was majoor Matheus van Gestel, Hoofd Bureau Plan-integratie op de Koninklijke Militaire School Luchtmacht (midden, achter de minister). Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau met de Zwaarden.

Van Gestel doet veel vrijwilligerswerk binnen en buiten Defensie. Hij is al jarenlang pro deo bewindvoerder voor minderbedeelden en collega’s in financiële nood, vult volledig belangeloos belastingformulieren in voor ouderen en minder draagkrachtigen en brengt waar nodig de administratie weer op orde. Mensen in financiële nood krijgen weer hoop en hij begeleidt ze verder in het proces van de schuldhulpverlening. “Mijn drive om het maximale eruit te halen, maakt dat ik zoveel nevenactiviteiten zowel binnen als buiten Defensie heb”, zegt Van Gestel. “Je rolt van het een in het ander, ik krijg er juist nog meer energie van. En stiekem ben ik wel een beetje trots. Waardering voor al mijn vrijwilligerswerk, dat doet me wel iets. Een mooie beloning voor mijn inzet.” Foto: Defensie

x
CLSK

Beloning voor CLSK3.0-initiatieven

Drie luchtmachters ontvingen begin april een beloning uit handen van hun onderdeelscommandanten. Door anders te denken, doen en durven, toonden zij aan dat je daardoor andere resultaten kunt bereiken.

Kolonel André Steur, commandant vliegbasis Volkel, plaatste sergeant 1 Willy Peters (Monteur Voertuigtechniek) in de schijnwerpers die op eigen initiatief een modificatie bedacht, ontwierp en doorvoerde voor de luchtmachtbaanvegers. Commandant AOCS NM kolonel Henk Ras beloonde sergeant Adriaan Boorsma (Radartechnicus) en adjudant Jan Bekkema (Hoofd WC Radar). Beiden hadden een defect op de MPR-radar geconstateerd. Met de softwarekennis van Boorsma en het creatieve inzicht van Bekkema kon het defecte onderdeel, de PPI, na overleg met LCW zelf worden gerepareerd. De kosten voor deze reparatie bedroeg €100 en een aantal manuren. De kosten van een nieuwe PPI zijn ongeveer €45.000. Uit handen van C-LSK luitenant-generaal Sander Schnitger ontvingen de 3 innovaters de CLSK-coin. Foto: John van Benten

x

Medailles Force Protection en CONTCO-penning Mali

Zowel de mensen als de honden van de Force Protection in Mali kregen begin april hun VN-medaille. De honden werkten vaak onder moeilijke omstandigheden. Zoals de commandant van het Joint Support Detachement majoor Arjan Spaans het verwoordde: “Ieder individu heeft op een eigen manier een grote bijdrage geleverd aan de taak van onze eenheid.” Deze samengestelde eenheid met landmacht- en luchtmachtmilitairen zorgde voor de bewaking en beveiliging van de Nederlandse eenheden in Mali.

Kapitein Mark Hoogendoorn kreeg tot zijn verrassing uit handen van de contingentscommandant de CONTCO-penning. Deze is bestemd voor militairen die zich hebben onderscheiden voor het Nederlandse contingent in Mali. “Hij is het CONTCO zeer van dienst geweest door het schrijven van heldere Standing Operating Procedures en Standing Operating Instructions”, gaf contingentscommandant kapitein-ter-zee Niels Woudstra aan. “Hij heeft ook een concrete bijdrage geleverd aan de fysieke beveiliging van het kamp.”

x

C4ISR-symposium

‘Een luchtmacht die zich van platformcentrisch naar informatiecentrisch beweegt gericht op 100 % Situational Awareness!’ Deze stelling maakt onderdeel uit van het C4ISR-symposium van 12 juni. Een interessant en interactief programma gericht op ontwikkelingen binnen C4ISR, cyberoperaties, big data, space operations; de snel veranderende luchtmacht in een snel veranderende omgeving. Laat je informeren, denk en discussieer mee!

Dit symposium is interessant voor iedereen uit de vakgebieden gevechtsleiding, vliegoperaties, space, intell en ISR, maar ook wanneer jij als specialist affiniteit hebt met ICT.

Als je in de komende 10 jaar nog binnen het CLSK werkzaam bent, moet je hier bij zijn. Meld je aan via intranet AOCS NM.

Het symposium wordt gehouden op de Generaal-majoor Kootkazerne in Stroe, op een steenworp afstand van het AOCS NM. Het betreft een compleet dagprogramma, inclusief lunch en desgewenst borrel en diner. Aanvang: 09.00 uur. Het tenue: vrij.

x

Herdenken en vieren

Op 4 mei herdacht Nederland alle militairen en burgers van het Koninkrijk der Nederlanden die het leven lieten tijdens oorlogshandelingen en bij vredesmissies, sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Dit gebeurde onder andere op het Ereveld Loenen (foto minister Hennis en Inspecteur-Generaal der Krijsmacht, teven Inspecteur der Veteranen luitenant-generaal Bart Hoitink) en de Dam in Amsterdam (foto operationeel commandanten en Commandant der Strijdkrachten). Hier stonden onder andere luchtmachtmilitairen en -reservisten opgesteld (foto met koning Willem-Alexander en koningin Máxima). Op de voormalige vliegbasis Soesterberg herdacht de luchtmacht de gevallenen van de militaire luchtvaart.

Op Bevrijdingsdag 5 mei vlogen 3 helikopters vanaf Gilze-Rijen de Ambassadeurs van de Vrijheid (Dotan, Jett Rebel en Mainstreet) naar de diverse Bevrijdingsfestivals. Dat gebeurde dit jaar voor de 25e keer. Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht zorgde in Den Haag voor een feestelijke en muzikale afsluiting van de dag. Foto’s: Defensie

x