01

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 03-04 | 2015

SCHNITGERS BRIEFING

70 jaar bevrijd

Zelf heb ik de oorlog gelukkig niet meegemaakt. Iets meer dan 10 jaar na de bevrijding ben ik geboren. Maar door de verhalen van mijn ouders en door er veel over te lezen kan ik me een beetje voorstellen wat voor een verschrikkelijke periode dit moet zijn geweest. De komende periode zal ik bij vele herdenkingen aanwezig zijn. Daar herdenken wij dat vrede, vrijheid en veiligheid zwaar bevochten zijn. Onder meer door de aanwezigheid van de vele veteranen op 4 mei houden wij de herinneringen aan deze zware tijd levend.

Tijdens de WO II vielen meer dan 50 miljoen doden. Ongeveer tweederde van deze slachtoffers was burger, van wie naar schatting meer dan elf miljoen minderheden. Verschrikkelijk en feitelijk niet te bevatten. Nog steeds zijn er conflicten waarbij dagelijks vele mensen het leven laten. Ruim 350 luchtmacht professionals zetten zich op dit moment buiten de Nederlandse grenzen in voor vrede in onder meer het Midden-Oosten en Mali. Het gaat echter bij militaire operaties niet alleen om professionaliteit, maar vooral ook om teamgeest. Alles draait om samenwerking. We moeten elkaar blind kunnen vertrouwen als het erop aan komt.

Een van de voorwaarden voor het creëren van een organisatie waarin ook onder moeilijke omstandigheden dit vertrouwen aanwezig is en blijft: “Train as you fight and fight as you train”. De luchtmacht moet op kunnen treden onder crisisomstandigheden. Wij wachten niet af, maar kijken vooruit en proberen te anticiperen. Daarom bedenken we allerlei crisisscenario’s. Maar we bereiden ons vooral voor door samen te heel veel te oefenen, ieder met zijn eigen specialisme. FrisianFlag 2015 is zo’n oefening waar allerlei scenario’s onder de meest extreme en wisselende omstandigheden worden beoefend. We oefenden de afgelopen weken vanaf vliegbasis Leeuwarden, en vanaf vliegbasis Eindhoven met de European Air Refueling Training. Oefenen samen met buitenlandse collega’s zodat we samen kunnen leveren wat nodig is zodra het er écht om gaat. Deze oefening creëert routine en brengt eventuele fouten aan het licht. Het schept vertrouwen en het houdt ons scherp. Zo zijn we altijd voorbereid op het onverwachte.

Vrede moeten we dus niet alleen koesteren en vieren, maar daar moeten we ook in blijven investeren. Wat we doen, moeten we goed doen, want op de tweede plaats eindigen is geen optie. We moeten altijd en overal kunnen winnen. Daarvoor is ons werk te belangrijk.

4 MEI GEDENKEN WIJ ALLE SLACHTOFFERS MET HET DIEPSTE RESPECT.

5 MEI VIEREN WIJ 70 JAAR VRIJHEID.

Laten wij er met zijn allen zuinig op zijn.