landmacht 02-03-2021

Dit artikel hoort bij: Specials 01

Fitnessapparatuur voor in roerige tijden

Tekst André Twigt
Foto SM Hille Hillinga

Spieren kweken in de open lucht

Brigade-adjudant René Raas: “Deze toestellen zijn er voor wie na de diensturen fysiek los wil gaan.”

De coronamaatregelen ontzien de binnenslapers bij de landmacht niet. Een café of restaurant bezoeken is voor hen taboe en dus zit er vaak niets anders op dan vertier binnen de kazernepoort te zoeken. Voor wie in Havelte is gelegerd, heeft brigade-adjudant René Raas nieuws: er zijn fitnessapparaten voor buiten.

‘Mooie manier om aan je conditie te werken’

Indoor fitnessen tijdens corona is ook op de Johannes Postkazerne geen optie. En dat is knap vervelend. Maar hulp is nabij. Bij wijze van experiment heeft een fabrikant in outdoor fitnessapparatuur 12 toestellen beschikbaar gesteld. Die zijn met inachtneming van de corona-regels veilig in de open lucht te gebruiken. Dat is heel mooi voor de mannen en vrouwen van 43 Gemechaniseerde Brigade. De apparatuur die volgens adjudant Raas tussen de legeringen wordt neergezet, is namelijk zonder afspraak door iedereen te gebruiken. “Je moet dit zien als een aanzet om het sporten buiten de werkuren te promoten. Tegelijk is het een initiatief om de leefbaarheid op de kazerne verder te vergroten.”

Met de apparatuur kun je alle basic spiergroepen trainen.

Sterker

Ook wanneer straks de corona-regels worden versoepeld, zal indoor fitnessen voor langere tijd omgeven blijven met beperkende regeltjes. Dit uiteraard om een massale toeloop én daardoor de kans op de zoveelste uitbraak van het virus te vermijden. Volgens adjudant Raas wordt de apparatuur in overleg met de sectie LO/Sport geplaatst. “We willen er een parcours mee maken waarbij de toestellen in een logische, verantwoorde volgorde worden gebruikt.” Raas vertelt dat de nieuwe apparatuur een aanvulling is op de huidige, gangbare trainingsfilosofie van de LO/Sport. Daarbij ligt de focus op het beoefenen van bewegingen die in het verlengde van het operationeel optreden liggen. “Van de nieuwe apparatuur word je sterker. Daarmee is ook niets mis.” 

De apparatuur is hufterproof uitgevoerd. Zo kunnen de gewichten er niet af.

‘Daarbij is er volgens mij niets mis om sterker te worden’

Cruyff courts

Om de leefbaarheid op de legerplaats ook in coronatijd verder te vergroten én een bijdrage te leveren aan personeelsbehoud, zijn er volgens Raas op korte termijn meer plannetjes in de maak. Zoals de aanleg van zogenoemde Cruyff courts. Dit zijn kleine voetbalveldjes, vernoemd naar initiatiefnemer Johan Cruijff om met name in achterstandswijken de populaire volkssport te promoten. Daarnaast zijn er plannen voor barbecuelocaties en is de avondkantine inmiddels gerealiseerd.“Voor de langere termijn gaan we kijken wat we op de kazerne kunnen organiseren rondom EK- of WK-wedstrijden en de Tour de France. Zoals het opzetten van onder meer grote schermen en tribunes.” Om alles te financieren, doet Raas graag een beroep op het ondersteuningsfonds van het Defensie Ondersteuningscommando.

Om de nieuwe apparatuur te bekostigen, wil 43 Mechbrig een beroep doen op het ondersteuningsfonds van het Defensie Ondersteuningscommando.

Staal

De zeer degelijk uitgevoerde fitnessapparatuur kan de goedkeuring van cadet-vaandrig Folko Sikkema zeker wegdragen. Werkzaam bij de sectie Communicatie van 43 Mechbrig toont hij zich bereid om het ‘staal’ eens nader aan de tand te voelen. “Ik kan er ontzettend veel mee”, luidt zijn reactie. “Dit is een mooie manier om aan je kracht te werken. Zeker in een tijd waarin je niet veel kanten uit kunt.”