Tekst Jack Oosthoek
Foto Mediacentrum Defensie

Corona vraagt flexibele manier van leidinggeven

Overste Rudy Ernst vindt vergaderingen via Microsoft Teams niet direct een pré. “De interactie is beperkt, behalve met degenen die op je beeldscherm verschijnen.”

"Kom snel to the point". Het was één van de adviezen vorige week in de Defensiekrant van luitenant-kolonel Teun Giljamse over thuiswerken in coronatijd en de consequenties daarvan voor leidinggeven. Dit keer de ervaringen van luitenant-kolonel Rudy Ernst van het Coördinatiecentrum Expertise Arbeidsomstandigheden en Gezondheid (CEAG).  

Ernst vindt het geen voordeel dat in deze coronatijd vergaderingen, werkoverleg en andere ontmoetingen veelal plaatsvinden via Microsoft Teams. “Sommige personeelsleden voelen zich een beetje alleen op de wereld. Ze missen de sociale cohesie in het omgaan met collega’s", vertelt het afdelingshoofd Advisering. In die hoedanigheid geeft Ernst leiding aan onder andere teamleiders en adviseurs, die kriskras door het bedrijf adviseren over ARBO en gezondheid. 

Samen lunchen in de kantine, even lekker kletsen. Door het thuiswerken vermindert de cohesie tussen collega's.

‘Sommigen voelen zich een beetje alleen op de wereld’

Verstopt

Hij vervolgt: "Je zit thuis als het ware ‘verstopt’ achter je beeldscherm. Zeker bij online meetings met veel deelnemers. De interactie is beperkt, behalve met degenen die op je beeldscherm verschijnen."

Op het werk is die er wel, omdat je vaak een praatje maakt bij het koffieapparaat of gezamenlijk lunch. "Ook kijken we tijdens een online vergadering bij elkaar in huis. Enige chaos die heerst door bijvoorbeeld rondrennende kinderen deel je liever niet met anderen."
 

Dit thuiswerktijdperk vraagt een andere manier van leidinggeven.

‘Happy people houden het langer vol dan unhappy people’

Thuiswerken of op kantoor: in alle gevallen is regelmatig handenwassen zeer aan te bevelen.

Niet te vaak controleren

Volgens Ernst doet een leidinggevende er goed aan om de manier van leidinggeven aan te passen aan dit coronatijdperk. “Geef vertrouwen, je kunt immers niet controleren of iemand thuis die acht uur volmaakt. Denk creatief, wees ruimhartig, laat zaken los. Vertrouw op afspraken, werk nog planmatiger. Bedenk dat happy people het langer volhouden dan unhappy people. Wat niet wegneemt dat je resultaat moet boeken."

Ernst benadrukt ook dat een chef niet te vaak moet controleren, omdat dit ten koste gaat van de creativiteit. "Verlies evenmin uit het oog hoe belangrijk sociale belangstelling is. Het personeel werkt hard, mensen zitten alleen op zolder en hebben er behoefte aan te horen dat ze goed bezig zijn. Maar bel ook weer niet om het uur. Het is zoeken naar de balans."

Kans op onbegrip

Volgens het afdelingshoofd loopt iedereen bij Defensie in de pas met de coronarichtlijnen, maar af en toe loopt het anders. “Soms moet iemand vanwege zijn functie inderdaad fysiek aanwezig zijn. De commandant maakt een risicoanalyse. Als je de coronarichtlijnen niet volgt, kun je motiveren wáárom. Anders loop je de kans op onbegrip."

‘Wees altijd eerlijk en transparant in je uitleg’

De overste benadrukt bovendien dat sommige medewerkers fysiek contact mogelijk lastig vinden, omdat bijvoorbeeld een familielid vanwege astma of iets dergelijks coronagevoelig is. "Moet je iemand dan dwingen aanwezig te zijn?", stelt hij. "Wees altijd eerlijk en transparant in je uitleg. Faciliteer je medewerkers om ze een zo goed mogelijk resultaat te laten bereiken. Je doet het samen.”

In sommige omstandigheden moet het personeel er fysiek zijn. Enkele maanden geleden ondersteunde Defensie de voedselbanken die met onderbezetting kampten.

‘Het lijkt wel alsof het personeel nu nog plichtsgetrouwer is’

Lunchpauze

Ernst denkt dat het bij Defensie met leidinggeven ‘op afstand’ wel losloopt. Het personeel is in zijn ogen loyaal en doet wat er wordt verwacht. “Mensen die in werktijd bijvoorbeeld hun kinderen naar school brengen of afhalen, werken in de lunchpauze of ’s avonds door. Het lijkt wel alsof het defensiepersoneel door de grote mate van zelfstandigheid van dit moment nog plichtsgetrouwer is. In het verleden redeneerden veel leidinggevenden: ‘vertrouwen is goed, controle beter’. Dat gaat nu niet meer op.”

Door het vele thuiswerken kun je in de meeste gebouwen van Defensie een kanon afschieten zonder iemand te raken.